Hlavní obsah

Nemocné prase i sladká nevědomost. Covidová pravidla neplatí pro všechny

Foto: Profimedia.cz

Z porušení covidových pravidel byl obviněn také premiér Boris Johnson, jeho otec, ministr zdravotnictví i nejbližší poradce.

Reklama

aktualizováno •

Dodržovat rozestupy, nosit roušky, zůstávat doma. Ať hodí kamenem, kdo pravidla dodržuje do posledního písmene. Když je ale poruší ti, kteří by měli jít příkladem, nastane ve společnosti poprask. Anebo ne…?

Článek

Kážou vodu a pijí víno, nebo se jen dopustili lidských chyb? Politici a vlivní lidé stojící před zraky občanů, na jejichž životy mají jimi vymyšlená nařízení zásadní dopady, očekávají v době krize poslušnost, dodržování pravidel, nezbytné sebeomezování a zodpovědnost vůči druhým.

Někdy to ale vypadá, že právě tvůrce nařízení a vysoce postavené přepadá pocit, že jsou od této zodpovědnosti osvobození. A tak zatímco se vyhlašují lockdowny a připomíná se, jak vysokou cenu může nezodpovědnost jednotlivce mít, jezdí se na dovolené a výlety, navštěvují párty, pořádají zabijačky nebo roušky zůstávají doma.

Poprask, který po takovém přešlapu veřejně známých osobností může vzniknout, se liší země od země. Zatímco někde si hříšník sype popel na hlavu, veřejně se omluví a třeba i rovnou rezignuje, jinde stačí výmluva. A je jedno, jak špatná ta výmluva je.

Hříšníci ministerstev zdravotnictví

Posledním nachytaným při porušování vlastních pravidel je český ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle serveru Blesk vycházel před půlnocí na čtvrtek bez roušky z restaurace na Vyšehradě. Ta má být přitom podle vládního rozhodnutí zavřená, stejně jako některé obchody a služby. Ministr měl na místo přijet kolem desáté večer, kolem půlnoci vyjít z podniku bez roušky a zamířit k přistavené limuzíně. Podle fotografií, které web pořídil, byl na místě i majitel restaurace a také šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Vše se událo v době, kdy začíná platit omezení pohybu na nejnutnější pochůzky, jako je cesta do práce, na nákupy, k lékaři nebo péče o blízké. Restaurace fungují na výdej přes okénko a lidé mohou nakupovat jen základní potraviny.

Obzvláště přísní jsou na představitele své země Britové. Tamějším hříšníkem, kterého fotoaparáty zachytily při porušování vlastních nařízení, je rovněž ministr zdravotnictví Matt Hancock. Během jízdy v automobilu s cizí osobou, ať už v taxíku, nebo se soukromým řidičem, musí mít Britové povinně nasazenou roušku. V opačném případě jim hrozí pokuta ve výši 200 liber (asi šest tisíc korun).

Zakrývání obličeje pro cesty s řidiči doporučila Downing Street 10 i všem svým ministrům. Tvář Matta Hancocka během jízdy v ministerském autě ale byla provinile nahá. Podle mluvčího Downing Street 10 jsou v ministerských autech roušky vždy po ruce.

Fotografii ministra zveřejnil server Daily Mail. Podle BBC mohl mít Hancock roušku během cesty a sundat ji, když se jeho auto blížilo k cíli cesty. Na otázku, zda bude ministr pokárán, premiérův mluvčí uvedl, že žádnou usvědčující fotografii neviděl, dodal však, že „bylo obecně stanoveno, že by dostupné roušky v autech ministři nosit měli“.

Ze své funkce odešel na začátku července novozélandský ministr zdravotnictví David Clark. A to nejen kvůli kritice jeho kroků v boji proti koronavirové nákaze, ale i prohřeškům při dodržování vlastních opatření. Na post šéfa resortu zdravotnictví Clark rezignoval poté, co vzal v dubnu – v době karantény – svou rodinu na pláž asi 20 kilometrů od jejich bydliště. Mluvilo se i o jeho cyklistických výletech, podle britské BBC ale nebylo jasné, zda šlo v tomto případě o porušení předpisů.

Nudná karanténa

Jen pár dní před načapáním Matta Hancocka britskými novináři se rozhodl do ulic vyrazit bývalý premiér Tony Blair. Učinil tak ale v době, kdy měl sedět doma a dodržovat povinnou čtrnáctidenní karanténu po návratu z diplomatické cesty do USA. Podle snímků v britském tisku si Blair desátý den své karantény zpestřil návštěvou londýnského klubu. Bývalý předseda vlády odmítl, že by proticovidová pravidla jakkoli porušil. Sice po svém příletu požádal o výjimku z pravidel, která by mu dovolovala 14 dnů v karanténě nedodržet, formálně ji ale neobdržel. Blair dle svého mluvčího nikoho neohrozil, podstoupil testy před odletem i po návratu.

Sladká nevědomost

Stálicí mezi rebely doby koronavirové je otec britského premiéra Borise Johnsona. Naposledy si vyrazil do obchodu bez povinné roušky, což je přestupek, který Brity stojí 200 liber. Stanley Johnson se omluvil a svou chybu odůvodnil tím, že se jednoduše zatím „stoprocentně v opatřeních nechytá“, protože byl tři týdny v zahraničí. Povinnost nosit roušky v obchodech nicméně v Británii platí od 24. července. Je to minimálně podruhé, co Stanley jednal přímo proti naléhání svého syna premiéra, aby Britové zůstali doma, dodržovali rozestupy a nosili roušky. Na titulní strany britských médií se dostal už v červenci, když odcestoval v rozporu s pokyny ministerstva zahraničí do svého domu v Řecku.

Dobrých lidí se vejde

Sám premiér Boris Johnson prožil covid-19 na nemocničním lůžku a po vlastní zkušenosti se do boje s jeho šířením opřel s o to větší vervou. Ale ani on se nevyhnul obvinění, že porušil vlastní pravidla, a to při jím svolaném zasedání na začátku září. Do místnosti s povolenou kapacitou 29 lidí se jich vešlo 50. Opoziční poslanci požadují vyšetření situace, konzervativci se však brání, že bylo zasedání nezbytné a v souladu s pravidly pro vykonávání povolání. V současné době je shromáždění více než 30 lidí podle vládních covidových pokynů nezákonné. Ti, kteří pravidlo poruší, riskují pokutu ve výši až 3 200 liber (okolo 96 tisíc). Mluvčí premiéra obvinění nepopřel, dodal však, že „předseda dodržuje platná sociálně distanční pravidla“. Tři poslanci pro Bloomberg ale potvrdili, že vzhledem k množství lidí v místnosti dodržovat rozestupy nebylo možné.

Sociální distance s milenkou

Dnes již slavného prohřešku se v první vlně dopustil profesor Neil Ferguson, známý jako Profesor Lockdown, jehož výzkum uvrhl Brity do prvního lockdownu. Ze své klíčové role vládního poradce rezignoval poté, co se sociálně distancoval s vdanou milenkou. Scotland Yard označil jeho chování jako „veliké zklamání“, nicméně mu pokutu neuložil, protože „rezignace byla zjevným projevem odpovědnosti“. Byl to přitom právě Neil Ferguson, který ministerskému předsedovi Borisi Johnsonovi spočítal, že když nezavede v zemi opatření pro boj s koronavirem v čele s důsledným sociálním distancováním, musí Spojené království počítat až s půl milionem mrtvých na covid-19.

Deník The Daily Telegraph připomněl, že epidemiologova 38letá milenka za ním minimálně dvakrát zamířila přes celý Londýn. Ministr zdravotnictví Matt Hancock označil porušení karantény za mimořádné a Fergusonovo rozhodnutí rezignovat kvitoval.

Rodinný byznys

Vysvětlovat musel také Jeremy Corbyn, bývalý lídr labouristů. Toho fotografie zachytily po boku své ženy během večeře pro devět lidí, čímž porušil pravidlo šesti. „Nedávno jsem povečeřel v domě kamaráda, kde počet hostů nakonec přesáhl pět. Chápu, že zůstat na večeři bylo porušením pravidla šesti. Omlouvám se za svou chybu,“ doznal Corbyn. I v případě Corbyna je jistá neúcta k pravidlům rodinnou záležitostí. Corbynův bratr Piers se minulý týden připojil k demonstraci v centru Londýna, kterou za porušení pravidel musela rozhánět policie. Během shromáždění si vzal slovo a označil covid-19 za hoax. Okolo desáté hodiny večer ho zase policie vyháněla z okolí barů ve čtvrti Soho, kde porušil zásady distancování. Piers měl povzbuzovat okolí, aby se připojilo „k hudbě, pití a tanci“. Piers Corbyn dostal pokutu 10 000 liber už v srpnu, když pomáhal organizovat protest proti lockdownu.

Výmluvy českého rybníka

Ani česká kotlina není bez hříšníků. Jedním z prvních, kdo porušil karanténu, byl poradce Miloše Zemana Martin Nejedlý. V polovině března, v době, kdy měl po návratu z Číny přečkávat v doporučené domácí karanténě, si vyrazil poobědvat na pražskou Letnou. Kromě pokárání Miloše Zemana a velké mediální nevole se trestu nedočkal, podle státní zástupkyně totiž ,inisterstvo zdravotnictví přidalo nemoc covid-19 na seznam nakažlivých nemocí až dva dny poté, co Nejedlý porušil doporučení zůstat doma. Ani tak ale jeho chování nebylo dle státní zástupkyně v pořádku, ale přinejmenším nemorální a nezodpovědné.

V době nouzového stavu se rozhodl uspořádat zabijačku hradní kancléř Vratislav Mynář. Svůj záměr uspořádat akci během nouzového stavu ve své restauraci v Osvětimanech však nenahlásil hygieně, vysvětlení však poskytl – prase bylo potřeba zabít, protože bylo nemocné a uhynulo by. Účastníkům páteční zabijačky prý navíc nechal udělat rychlotesty na přítomnost koronaviru. „To byla normálně zabijačka nutná, nedělalo se žádné hogo fogo, jenom se rychle zabilo prase, rozbouralo se na maso, rychle se to ukončilo. Já jsem k tomu přijel včera odpoledne, to už byl skoro konec té zabijačky,“ uvedl Mynář. Podle něj se zabijačky zúčastnil řezník a další čtyři nebo pět lidí. Podle Krajské hygienické stanice Zlínského kraje ale byla zabijačka možná pouze pro členy domácnosti.

Během jarního nouzového stavu bylo lidem doporučeno vycházet ze svých domovů jen v nezbytných případech, například do práce, pro potraviny či léky, povoleny byly také vycházky do přírody či městských parků.

Kritice za „kázání vody a pití vína“ se nevyhnul ani Andrej Babiš. Zatímco Čechy vyzýval, aby přes léto utráceli především doma, svou naplánovanou dovolenou na Krétě nezrušil. Svým haterům tehdy vyslal vzkaz: „S dovolením to moji hateři a nepřátelé snad rozchodí,“ nechal se slyšet. „Já dneska jedu potřetí do lázní. Vyzval jsem lidi, aby utráceli u nás doma, a to dělám i já. Co se týká té Kréty, minulý rok v červenci mi zkrátka ten koronavirus nezavolal, abych to zrušil. A moje dcera mi řekla: Tati, musíme tam jít,“ řekl Babiš Rádiu Impuls.

Reklama

Doporučované