Hlavní obsah

Vietnam hrozí, že zablokuje přístup na Facebook

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vietnamské úřady pohrozily Facebooku, že ze svého území na tuto sociální síť zablokují přístup, pokud nezačne bedlivěji kontrolovat a cenzurovat obsah.

Článek

Vietnam pohrozil Facebooku, že na platformu zablokuje přístup, pokud se sociální síť nepoddá vládnímu tlaku a nezačne bedlivěji kontrolovat a cenzurovat obsah.

„Znovu k nám přišli (představitelé Vietnamu) a dožadovali se toho, abychom rozšířili objem zakázaných obsahů ve Vietnamu, což jsme odmítli,“ řekl agentuře Reuters zástupce Facebooku. Mluvčí společnosti potvrdila, že sociální síť čelí ve Vietnamu zvýšenému tlaku ze strany tamních úřadů na posílení cenzury.

Facebook uzavřel v dubnu s vietnamskou vládou dohodu, ve které se zavázal k přísnějšímu dohledu a odstraňování „protistátního obsahu“. Společnost Facebook ale zdůrazňuje, že „protistátní příspěvky“ nemaže, ale spíše „geograficky blokuje“. To znamená, že je nemohou vidět uživatelé s vietnamskou IP adresou, uživatelům v zahraničí se ale stále zobrazují.

Mluvčí vietnamského ministerstva zahraničí zprávu o možném zákazu Facebooku přímo nekomentovala. Uvedla ale, že provozovatel by měl zamezit „šíření informací, které porušují tradiční vietnamské zvyky a narušují státní zájmy“.

Facebook je přibližně pro 60 milionů uživatelů ve Vietnamu hlavní online obchodní platformou, ale i místem pro vyjádření politického nesouhlasu. Jednání společnosti je v zemi pod neustálou vládní kontrolou. Vietnam na začátku roku podle Reuters Facebooku vypnul servery a jejich fungování obnovil až poté, co americká společnost souhlasila s vládními požadavky.

Facebook v pátek zveřejnil pololetní zprávu o transparentnosti, podle níž v první polovině roku 2020 na žádost vietnamské vlády zcenzuroval 834 příspěvků. 14 profilů oblíbená sociální síť podle zprávy odstranila omylem.

Přístup Facebooku k požadavkům vietnamské vlády kritizují lidskoprávní organizace. Podle nich provozovatel sociální sítě vychází žádostem úřadů příliš vstříc. „Facebook upřednostňuje ve Vietnamu zisky a selhává v dodržování lidských práv,“ uvedla zástupkyně ředitele Amnesty International v jižní Asii Ming Yu Hah.

V říjnu vietnamské úřady zatkly blogerku a disidentku Pham Doan Trang a obvinili ji z protistátních aktivit. Čelí obvinění ze šíření informací a materiálů, které jsou namířené proti státu, právě kvůli tomu, že na svém blogu i sociálních sítích hojně sdílela informace, které se vládě zřejmě zdály nepohodlné.

V dubnu v zemi vstoupila v platnost vyhláška, která zavádí pokuty za šíření fake news neboli falešných zpráv o koronaviru na sociálních sítích. Nová pravidla se podle Reuters ale netýkají jen koronaviru a sahají daleko za hranici tohoto tématu. Podle vyhlášky může pokutu dostat každý, kdo sdílí zakázané publikace, státní tajemství nebo mapy, které správně nezobrazují Vietnamem nárokovaná území v Jihočínském moři.

Cenzuru „protistátního obsahu“ vyžaduje zákon o kybernetické bezpečnosti, který v zemi platí od roku 2019. „Od doby, kdy Vietnam začal v roce 2019 uplatňovat svůj zákon o kybernetické bezpečnosti, došlo k výraznému nárůstu zatýkání Vietnamců, kteří se v online prostředí pokusili vyjádřit své názory na řadu sociálních problémů, zejména korupci a životní prostředí,“ uvedl pro The Guardian odborník na jihovýchodní Asii Carl Thayer.

Sociální síť Facebook v devadesátimilionovém Vietnamu používají až dvě třetiny lidí. Příjmy provozovatele sítě z této země jsou ve výši bezmála jedné miliardy dolarů ročně (asi 22,3 miliardy korun).

Ačkoliv Vietnam v uplynulých letech schválil reformy, které vedly k uvolnění v ekonomice, tamní komunistická strana bedlivě kontroluje vietnamská média a málo toleruje opozici, uvádí agentura Reuters. V žebříčku svobody tisku, který sestavují Reportéři bez hranic, je Vietnam pátý od konce.

Reklama

Doporučované