Hlavní obsah

Vláda Šalamounových ostrovů zakázala Facebook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Urážky a hrubé výpady na adresu vlády. Tyto a další příčiny donutily úřady Šalamounových ostrovů v Pacifiku zahájit diskuzi o zákazu sociální sítě Facebook.

Článek

Ministr komunikací Peter Agovaka pro list Solomon Times uvedl, že řešení v podobě dočasného zákazu používání této sociální sítě bylo přijato kvůli různým kontroverzím, k nimž prostřednictvím Facebooku došlo. Návrh na zákaz byl na stole šalamounských ministrů již v pondělí, avšak dosud zůstává nejasné, kdy vstoupí v platnost, na jakou dobu a jak ho vláda plánuje uzákonit, píše The Guardian.

„Vulgární vyjádření na adresu ministrů, předsedy vlády (…) tohle všechno vyvolává obavy,“ říká Agovaka. Podle jeho slov se vláda obává i toho, že na Facebooku neexistují žádné zákony nebo předpisy, a proto je potřeba tuto sociální síť dočasně zakázat. „Používání internetu na Šalamounových ostrovech je nyní třeba řádně regulovat, abychom chránili mládež před škodlivým obsahem,“ podotýká ministr.

V tuto chvíli podle něj neexistují žádné právní předpisy, které by upravovaly používání internetu, a dokonce i „malé děti mohou mít možnost stahovat škodlivé věci z internetu“. Používání Facebooku tak podle místních úřadů vede ke zhoršení občanského chování, kdy se platforma používá k urážení politických vůdců nebo k šíření škodlivého či nebezpečného materiálu. Avšak ministr Agovaka zdůrazňuje, že podobné kroky vlády nejsou útokem na svobodu projevu.

Pokud by k zákazu používání Facebooku na Šalamounových ostrovech skutečně došlo, připojila by se země k Číně, Íránu a Severní Koreji, píše britský list The Guardian. Tam místní obyvatelé k populární platformě nemají přístup již delší dobu. V případě těchto zemí však jde o plný zákaz používání Facebooku, zatímco na Šalamounových ostrovech jde o dočasný. Šalamounovy ostrovy zatím nejsou jedinou tichomořskou zemí, která zvažuje zákaz Facebooku. V červenci 2020 se jeho zákazem zabývala samojská vláda a v roce 2018 se používaní této platformy snažila na měsíc omezit vláda Papuy Nové Guineje.

Facebook je na Šalamounových ostrovech velmi populární a denně ho používají jako primární komunikační prostředek desítky tisíc ostrovanů. Společnost NapoleonCat, nástroj pro správu sociálních médií, uvádí, že na ostrovech je 120 tisíc aktivních uživatelů Facebooku a za největší skupinu jsou považováni lidé ve věku 18 až 24 let. Výjimkou není ani vláda souostroví, která využívá platformu k šíření informací, zejména v oblasti veřejného zdraví během pandemie koronaviru. Premier Manasseh Sogavare ve snaze oslovit širší publikum také používá Facebook pro živé přenosy.

Sociální síť Facebook ovlivnila rovněž průběh nepokojů v hlavním městě Honiara v roce 2019 během tehdejších voleb. Mnozí obvinili platformu z toho, že šíří protivládní rétoriku.

Někteří však podle listu The Guardian tvrdí, že rozhodnutí vlády omezit používání Facebooku ovlivnila Čína, kde je tato sociální síť oficiálně zakázána více než deset let. V září 2019 Šalamounovy ostrovy přerušily vztahy s Tchaj-wanem a místo toho navázaly diplomatické vazby s pevninskou Čínou. Ostrovy v Pacifiku jsou mimo jiné domovem velkého množství čínské populace a vliv Pekingu na souostroví, s výjimkou nejlidnatějšího ostrova Malaita, který zůstává věrný Tchaj-wanu, neustále roste.

Předseda výboru pro zahraniční vztahy Peter Kenilorea řekl, že zákaz Facebooku je „přímým a drzým útokem na svobodu projevu“ zaručenou ústavou. „Zprávy o zákazu nebo pozastavení Facebooku jsou vážným problémem Šalamounových ostrovů jako demokratické země. Toto rozhodnutí by měli odsoudit všichni občané milující svobodu.“ Kenilorea uvedl, že navrhovaný zákaz je pokusem vlády chránit se před kritikou a odpovědností.

Reklama

Související témata:

Doporučované