Hlavní obsah

Víra v čase koronaviru: Digitální bohoslužby lámou rekordy

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Když lidé nemohou do kostela, vyrazili někde kněží v bezpečné vzdálenosti za nimi nebo se bohoslužby přenášely on-line.

Reklama

Vyšší zájem o náboženské vysílání se neodráží jen v samotné sledovanosti, ale i ve větší ochotě lidí přispívat na dobročinné účely.

Článek

Omezení spojená s pandemií covid-19 se výrazně promítají i do náboženské oblasti a života církví. Když už se během nouzového stavu v kostelích konají bohoslužby, tak jen v úzkém kruhu, vesměs bez přítomnosti veřejnosti.

Mimořádná opatření, zasahující do velikonočních svátků, tak výrazně zvedla zájem o obřady přenášené prostřednictvím elektronických médií.

Zvýšenou sledovanost hlásí i Česká televize, která redakci Seznam Zpráv poskytla aktuální data.

Podstatně vyšší odezvu zaznamenala také křesťanská TV Noe. Třeba i tím, že diváci daleko více přispívají finančními dary na provoz této nekomerční (neziskové) stanice se sídlem v Ostravě.

Souběžně se standardním televizním vysíláním probíhají z českých a moravských kostelů a katedrál i desítky on-line přenosů.

„Zájem diváků o náboženské pořady vysílané v České televizi byl v průběhu letošních Velikonoc vyšší než v předchozích letech. Velkopáteční bohoslužbu, vysílanou v pátek v 10 hodin, sledoval ve srovnání s předchozími lety přibližně trojnásobný počet diváků - 82 tisíc při podílu 5,76 % na publiku v kategorii nad 15 let,“ komentuje statistiky z peoplemetrového měření Filip Platoš z tiskového oddělení veřejnoprávní televize.

Výrazně vyšší byl letos také zájem o papežovo poselství „Urbi et Orbi“ vysílané o velikonoční neděli. Šlo o 202 tisíc diváků při podílu na publiku 9,80 %. Loni bylo diváků 120 tisíc.

„Oproti loňskému roku se zvýšil také počet diváků u dopolední nedělní bohoslužby, kterou sledovalo 65 tisíc diváků starších patnácti let při podílu na publiku 3,49 %,“ uvedl k číslům z velikonočního programu mluvčí Platoš.

Foto: Česká televize

Čísla o sledovanosti velikonočních bohoslužebných přenosů České televize.

Nestačíme zvedat telefony

Relativně velmi vysoký zájem o své televizní vysílání v posledních týdnech vnímají i zaměstnanci křesťanské TV Noe. A to i přesto, že se sama tato stanice na rozdíl od velkých televizí peoplemetrových měření neúčastní, a tudíž žádná přesná čísla k dispozici nemá.

„Ten zájem je opravdu obrovský, vůbec jsme to nečekali. Máme dojem, že spousta lidí nás teprve teď v éteru objevila. Pociťujeme to třeba tak, že nám volají každý den do televize doslova stovky diváků, museli jsme posílit i služby v recepci. Stejně tak dostáváme spoustu mailů a já nestačím ani odpovídat,“ je překvapen silnou odezvou ředitel televize Leoš Ryška.

Dokládá to například i tím že převzatý přenos velkopáteční křížové cesty z Říma s papežem Františkem jen přes facebookovou stránku TV Noe vidělo 30 tisíc lidí. „Přes satelitní a pozemní vysílání to bylo nepochybně ještě daleko více,“ poznamenává Ryška.

Televize, která žije jenom z darů, mimořádnou dobu pociťuje i v podobě mimořádné štědrosti lidí. Nejde jenom o dary samotné televizi, které se prý znásobily.

Televize například 5. dubna přenášela benefiční koncert z Brna, přičemž výtěžek je určen na pomoc řádovým nemocnicím milosrdných bratří v Itálii, které bojují s pandemií covid-19. Na kontě pro tento účel zřízeném se už sešlo kolem 4,4 milionu korun. „I to nás neuvěřitelně pozitivně překvapilo,“ dodává pro Seznam Zprávy ředitel Leoš Ryška.

Devět tisíc lidí „v katedrále“

Přenosy bohoslužeb nejsou jen prostřednictvím televizního vysílání. Už desítky farností nabízejí přenosy přes internet. Jejich seznam je na stránkách www.mseonline.cz. Kupříkladu na neděli 19. dubna je takových on-line přenosů připraveno sedm desítek.

I pražský arcibiskup Dominik Duka sloužil velikonoční bohoslužby v katedrále svatého Víta, Vojtěcha a Václava, které byly přenášeny živě přes kanál YouTube.

Sám Duka posléze vyjádřil v České televizi překvapení, kolik lidí se takto nepřímo obřadů v hlavním českém svatostánku zúčastnilo. „Z naší katedrály jsme byli v kontaktu s devíti tisíci lidmi, což se nám během deseti let nestalo,“ vidí Duka v současné krizi i pozitiva.

Nicméně právě Dominik Duka také oznámil, že představitelé České biskupské konference a Ekumenické rady církví se společně obrátili na premiéra Babiše, představitele vlády a Ústřední krizový štáb s žádostí o znovuotevření kostelů a umožnění konání standardních veřejných bohoslužeb. A to při zachování preventivních opatření.

Velikonoční opomenutí vlády

Vláda se totiž dopustila kuriózního opomenutí. Ministři celý minulý víkend připravovali plán rozvolňování restrikcí a na náboženské akce při sestavování harmonogramu úplně zapomněli. A to vše se odehrálo během hlavních křesťanských svátků.

Přiznal to vicepremiér Jan Hamáček i premiér Andrej Babiš. „Asi jsme bohužel zapomněli na bohoslužby. Budeme to muset řešit,“ prohlásil premiér Babiš omluvně v České televizi.

Řešení přišlo v pátek. Plán zní povolit od 27. dubna za určitých podmínek konání veřejných bohoslužeb a náboženských obřadů. Zpočátku za účasti nejvýše 15 osob, od 11. května třiceti a od 25. května maximálně padesáti lidí, a to za dodržení hygienických pravidel či rozestupů platných kvůli šíření koronaviru. Od 8. června by už akce v kostelech neměly být omezeny počtem účastníků.

Reklama

Doporučované