Hlavní obsah

Virus vznikl v laboratoři, tvrdí čínská exilová viroložka. Důkazy neukázala

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Britská televize ITV odvysílala rozhovor s doktorkou Li-Meng Jen, která tvrdí, že během působení na hongkongské univerzitě veřejného zdraví nastřádala důkazy o tom, že virus SARS-CoV-2 pochází z laboratoře. Důkazy prý ukáže brzy.

Článek

ITV dala čínské viroložce slovo v rámci pořadu Loose Woman skrze video přes internet. Sama Li-Meng Jen se podle televize ukrývá na neznámém místě kvůli obavám z represí Pekingu. Nešlo o její první mediální vystoupení, už v červenci s ní natočila rozhovor například americká televize Fox News, kde Li-Meng Jen řekla, že má důvodné podezření, že Čína o šíření viru SARS-CoV-2 věděla dřív, než oficiálně přiznává.

Li-Meng Jen prý z Hongkongu utekla do Spojených států koncem dubna. Byla si jistá, že kdyby se jí únik nepovedl, skončila by ve vězení.

Na ITV viroložka zopakovala, že Peking o novém typu koronaviru věděl už „dříve v roce 2020“. Jelikož absolvovala část studií v pevninské Číně a umí mandarínsky, byla prý přidělena k týmu zabývajícím se vyšetřováním ohledně „nového zápalu plic“ přímo ve Wu-chanu. Poprvé prý na přelomu prosince a ledna a podruhé v polovině ledna. Její nadřízení údajně nereagovali na varování o tom, že virus je nebezpečný a nutili ji, aby mlčela. A to včetně nadřízeného, který pracoval jako konzultant pro Světovou zdravotnickou organizaci (WHO).

Dalším závažným tvrzením čínské viroložky je, že Peking dříve, než oficiálně uvádí, věděl i o potvrzení přenosu z člověka na člověka. Nakonec Li-Meng Jen řekla, že „virus nepochází z přírody“. Když se jí moderátorka doptala, odkud tedy podle ní pochází, odpověděla, že z laboratoře ve Wu-chanu, kde vznikl na základě výzkumu řízeného čínskou armádou.

„Důkazy za několik dní"

Už od ledna prý viroložka s dalšími vědci z USA i odjinud spolupracuje na shromažďování důkazů pro její zatím nepodložená tvrzení. „Chystáme se to vydat. Jsou to dvě zprávy, první vyjde už za několik dní a ukáže lidem vědecký důkaz,“ řekla.

Čína, univerzita, WHO i studie jsou proti

Tvrzení viroložky už čínská národní zdravotnická komise popřela a ruce pryč od Li-Meng Jen dává i její dříve domovská univerzita v Hongkongu. „Tvrzení doktorky Jen nejsou v souladu s klíčovými fakty, jak je chápeme my. Její slova nemají vědecký základ,“ uvedla podle ITV hongkongská univerzita veřejného zdraví. „Doktorka Jen byla postdoktorand v mojí laboratoři. Její výzkum neměl nic společného s přenosem z člověka na člověka. Všichni mainstreamoví vědci při hledání důkazů, že byl Sars-Cov-2 uměle vytvořen, selhali,“ řekl podle ITV profesor, pod kterým Jen pracovala.

Že pro teorii o vytvoření viru člověkem neexistují žádné důkazy, tvrdí i WHO, ke stejnému závěru došla například i studie expertů na genetiku publikovaná v prestižním časopise Nature, podle Los Angeles Times v ní vědci poskytují „několik vrstev důkazů“ pro svůj závěr.

Laboratoř za místo vzniku viru veřejně označili nejvyšší představitelé Spojených států včetně prezidenta Donalda Trumpa nebo ministra zahraničí Mika Pompea.

V Česku se skrze výroky o laboratorním původu viru stala známou molekulární genetička Soňa Peková. Ta nicméně v červnu předpovídala, že koronavirus do Vánoc zmizí z celé planety a „žádná druhá vlna nebude“, což se momentálně ukazuje jako mylný odhad.

Reklama

Doporučované