Hlavní obsah

Vláda chce zrušit maturitu z matematiky. Asociace a svazy si stěžují, že se o návrhu nediskutovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Povinná maturita z matematiky? Debaty pokračují.

Reklama

Povinná maturita z matematiky se odsune na neurčito. Alespoň to bude prosazovat vláda. Ta podpořila novelu ministra školství Roberta Plagy (ANO), která změnu zakotvuje. Asociace ředitelů gymnázií nebo Svaz průmyslu a dopravy si ale stěžují, že ministerstvo rozhodlo o zrušení maturity od stolu a vůbec o návrhu nediskutovalo.

Článek

Vláda podpořila návrh ministra školství Plagy, kterým se ruší původní plán, podle něhož měli poprvé povinně z matematiky maturovat gymnazisté a studenti lyceí v roce 2021. Současní studenti třetích ročníků středních škol jsou ale stále v nejistotě. Za rok si budou volit předměty k maturitě, avšak stále nemají jistotu, jaká pravidla budou pro maturitu ve školním roce 2021/22 platit, dokud novela neprojde parlamentem. I proto vláda požádala poslance, aby návrh projednali ve zrychleném procesu.

„Je třeba, aby Sněmovna zaujala rychlé stanovisko, aby nejistota byla odstraněna,“ řekl Plaga novinářům po jednání vlády. Podle něho jde o studenty a jejich rodiče.

Dosud platná norma počítá se zavedením povinné maturity ze tří předmětů, tedy češtiny, cizího jazyka i matematiky, na gymnáziích a lyceích od jara 2021. Ve svém původním návrhu z konce února chtělo ministerstvo posunout tento termín na jaro 2022, kdy měla povinnost začít platit pro většinu ostatních maturitních oborů.

A to je třeba podle Asociace ředitelů gymnázií zásadní problém. Ministerstvo totiž změnu nediskutovalo s odborníky ani dalšími organizacemi. Do připomínkového řízení v březnu sice novelu zaslalo, ta se ale mezitím zásadně změnila a o finálním návrhu se už nediskutovalo.

„Novela školského zákona byla projednána na jaře v meziresortním připomínkovém řízení, kde byla ještě matematika. Po prázdninách, bez toho, aby proběhlo další připomínkové řízení nebo další projednání, nám bylo v médiích oznámeno, že matematika nebude a že se odkládá,“ říká předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Stejnou výtku má vůči ministerstvu školství i Svaz průmyslu a dopravy.

„Kritizujeme to, že k této otázce neproběhla odborná diskuse, že jde o interní rozhodnutí ministra školství a změnu v původně konsenzuálním materiálu,“ komentuje novelu schválenou vládou člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Jan Rýdl.

Pokud by Plagův současný návrh prošel parlamentem, maturovali by všichni studenti i v roce 2021 ve státní části maturity pouze ze dvou předmětů – povinně z českého jazyka a k tomu buď z matematiky, nebo cizího jazyka.

Od jara 2021 by se podle návrhu novely školského zákona měla státní maturita omezit také jen na didaktické testy. Ústní a písemné zkoušky z jazyků by se měly přesunout ze státní úrovně zpět do škol.

Reklama

Doporučované