Hlavní obsah
Online

Zákazy platí dál, senioři dostali zas jiný čas k nákupu. Babiš děkoval národu

Pusťte si přenos mimořádného projevu premiéra Andreje Babiše. Odpusťte nám chyby, děláme jich spoustu, přiznal.Video: Česká televize

 

Reklama

aktualizováno •

Beru na sebe veškerou politickou odpovědnost, uvedl v mimořádném televizním projevu Andrej Babiš.

Článek

Tři týdny od oznámení prvních případů nákazy koronavirem je v Česku 1236 nakažených, v neděli zemřel první pacient, šlo o 95letého muže. Sedm lidí se z onemocnění už zotavilo.

Vláda v pondělí rozhodla o prodloužení omezení kvůli koronaviru o další týden, tedy do 1. dubna. Zároveň rozhodla o odložení EET, schválila kurzarbeit nebo odpuštění minimálních záloh OSVČ na půl roku. Ministři také kvůli boji proti ekonomickým dopadům šíření koronaviru zvýšili schodek letošního státního rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun.

Kabinet opět změnil nákupní dobu vyhrazenou seniorům. A zpřísnil také podmínky pro zajíždění za hranice za prací. Pokud chtějí pendleři nadále pracovat v zahraničí, mají si tam zajistit podle dnešního rozhodnutí kabinetu ubytování. Vláda to doporučuje na tři týdny. Po návratu budou pendleři muset počítat se čtrnáctidenní karanténou.

Trochu jasnější je to i se školami: Jednotné přijímací zkoušky na střední školy proběhnou nejdříve čtrnáct dní po znovuotevření škol. V případě státních maturit to mají být tři týdny. Zkrácení letních prázdnin kvůli dohnání výuky Ministerstvo školství neplánuje.

Premiér Andrej Babiš pak ve večerním mimořádném projevu poděkoval občanům za to, že všechna opatření dodržují.

„Jsem na vás všechny opravdu hrdý. Pandemii řeší celý svět a jediná země v Evropě na ni nebyla připravena. A my - stejně jako vy - se na ni učíme teprve reagovat. Odpusťte nám prosím dílčí chyby. Je jich spousta,“ požádal o shovívavost Andrej Babiš ve svém projevu, který odvysílala Česká televize a poskytla jej i dalším médiím.

Zároveň přijal za pochybení plnou politickou odpovědnost.

Dění s datem 23. března jsme sledovali v online přenosu níže.

  • Češka v karanténě šla v Rakousku do hor, musel pro ni vrtulník

    Češka, která je nyní v tyrolském lyžařském středisku Ischgl v karanténě, se v pondělí vydala na túru, kde se dostala do potíží. Zachránit ji musel vrtulník, napsala agentura APA. Žena se bude nyní zodpovídat z toho, že porušila omezení pohybu, ke kterému Rakousko přikročilo kvůli koronaviru. Dvaadvacetiletá Češka v Ischglu pracovala jako pokojská, lyžařské středisko je ale kvůli koronaviru uzavřené a v karanténě.

  • Pozor, Británie se zavírá, varoval turisty v Česku velvyslanec

    Britský premiér Boris Johnson v pondělí v noci oznámil, že na ostrovech zavádí sérii bezpečnostních opatření. Britský velvyslanec v Praze Nick Archer už oslovil turisty, kteří ještě zůstávají na území České republiky, aby se urychleně vrátili do vlasti.

    Dění v zahraničí sledujeme v tomto online přenosu:

  • Na Bulovce leží 24 pacientů s COVID-19, ve Střešovicích 11

    Na infekční klinice pražské Nemocnice na Bulovce leželo k dnešnímu poledni 24 pacientů s nemocí COVID-19. Pět z nich je na jednotce intenzivní péče, informovala nemocnice na Twitteru.

    O dalších 11 pacientů se v Praze stará Ústřední vojenská nemocnice. „Všichni pacienti jsou na standardním oddělení infekční kliniky,“ uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

    Potvrzených případů nákazy je v Česku k dnešnímu podvečeru 1236. Nejvíce případů, a to 374, je právě v hlavním městě.

  • Marketingový projev, ale díky za něj, shoduje se opozice

    Přinášíme první reakce politiků opozičních stran: šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, šéfa ODS Petra Fialy a šéfa Pirátské strany Ivana Bartoše.

  • Babiš: Výjimečná opatření mohou trvat déle, než vláda čekala

    Výjimečná opatření, která vláda přijala pro omezení šíření nákazy koronavirem, mohou trvat déle, než si kabinet původně myslel. I to řekl Andrej Babiš v projevu odvysílaném hlavními televizními stanicemi. Vyjádřil ale přesvědčení, že se účinek opatření brzy projeví a země situaci zvládne.

  • Babiš poděkoval Hamáčkovi a Zemanovi za most do Číny

    Premiér se v mimořádném projevu omluvil za nedostatek zdravotnického materiálu. Ovšem s tím, že teď prostě není nikde a cizí vlády materiál pro Česko v několika případech zadržely. Poděkoval také jmenovitě ministru vnitra Janu Hamáčkovi a prezidentu Miloši Zemanovi za to, že otevřeli most do Číny a ta posílá do Česka nakoupené roušky a respirátory.

  • Babiš odsoudil ty, kteří nerespektují opatření

    V projevu premiér odsoudil „frajírky, co si musí dát pár piv. (…) Vůbec nechápu, jak si takovou nezodpovědnost můžou dovolit. Chci proto všechny vyzvat, abychom byli zodpovědní. Dodržujme omezený pohyb. Nevyhledávejte společenský kontakt. A na veřejnosti si chraňte obličej. Zvládneme to, nebojte se.“

  • Babiš: Nesu za kroky vlády plnou politickou zodpovědnost

    Premiér ve svém projevu řekl, že za kroky vlády je připraven nést plnou politickou zodpovědnost. Zároveň požádal o trpělivost, shovívavost: „Odpusťte nám dílčí chyby, kterých se dopouštíme, je jich řada.“

    Může za to především to, že situace je krizová a vláda i státní instituce dělají to nejlepší, co je možné, pro ochranu životů a zdraví občanů. „Celkově si vedeme velmi dobře a situaci zvládneme.“

    Babiš poděkoval všem lékařům, policistům, vojákům, zdravotním sestrám, hygienikům. I rodičům, kteří teď musí učit děti doma. Seniorům za to, jak zvládají tuto těžkou situaci. „Dědečkové a babičky, jste naši, potřebujeme vás.“

    Poděkoval i za šití roušek anonymním ženám. Hercům. Dobrovolníkům. Nebo třeba těm, kteří teď vaří kafe zdravotníkům. A poděkoval i novinářům za to, jak o situaci referují. Zvláště pak České televizi za to, jak pomáhá s výukou dětí. A že spustila nový kanál pro seniory. Děkoval i prodavačkám, kteří teď „jedou svou nejtvrdší směnu“.

  • Mimořádný projev premiéra: S pokorou děkuji

    Premiér Andrej Babiš ve 20:05 promluvil prostřednictvím televize k občanům. A poděkoval jim za to, jak přijímají restrikce, které vláda v boji s koronavirem zavádí.

    „Odvaha, ohleduplnost a vzájemná pomoc - to je to, co vidím každý den. A za to chci s velkou pokoru poděkovat. Poděkovat vám, občanům ČR. Občanům v pravém smyslu toho slova. Občanům, kteří chápou a respektují nutnost mimořádných opatření,“ řekl Babiš.

    Premiér dále uvedl, že chápe, jak to lidem zasahuje do života. „Naše země za dobu své existence neprošla podobnou zkouškou. Nikdo z nás nebyl na něco takového připravený. Čím dříve koronavirus zastavíme, tím dříve se vrátíme k normálním životům.“

  • Divadla: Lidé až z 80 procent nechtějí vrátit vstupné

    Až z 80 procent nechtějí lidé po divadlech vracet vstupné za představení, která se v důsledku opatření proti šíření koronaviru neuskutečnila. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pražskými scénami. Lidé souhlasí s tím, že představení, která si vybrali a zaplatili, zhlédnou v náhradním termínu.

  • Na konci roku může být zdravotní pojištění v deficitu 40 miliard

    Veřejné zdravotní pojištění může být kvůli epidemii na konci letošního roku v deficitu 40 miliard korun. Důvodem bude propad příjmů z vybraného zdravotního pojištění a navýšení nákladů na zdravotní péči. Vyplývá to z návrhu novely zákona o pojistném na zdravotním pojištění, kterou bude projednávat Sněmovna.

  • Pusťte si záznam z pondělního jednání vlády

    Tisková konference vlády s datem 23. 3. 2020. Kabinet prodloužil platnost mimořádných opatření.Video: ČTK

  • Armáda postaví pražským záchranářům nafukovací halu

    Armáda postaví pro pražskou záchrannou službu nafukovací halu, která bude sloužit jako místo pro dekontaminaci sanitek. Přivezou ji a postaví ženisté z Bechyně.

    „Půjde o nafukovací halu o rozměrech asi osm metrů na 13 metrů, která je vysoká čtyři metry. Budou tak moci do ní vjet i dezinfikovaná vozidla. Postavena bude na výjezdovém stanovišti pražské záchranné služby v Libni,“ uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

  • Sedmý člověk se uzdravil, šlo o pacienta z Olomouckého kraje

  • Další Condor už nakládá pomoc, pak zamíří do Pardubic

    V čínském Šen-čenu přistál odpoledne druhý velkokapacitní letoun An-124 Ruslan. Stroj s aliančním kódovým označením Condor naloží například roušky a respirátory. Letadlo podle předpokladů přiletí do Česka v úterý, přistane opět v Pardubicích.

  • Studenti se na Masarykovu univerzitu vrátí 15. května

    Kontaktní výuka na Masarykově univerzitě bude obnovena patnáctého května. Rozhodl o tom dnes rektor Martin Bareš. Zkouškové období škola protáhne do září. Testy studijních předpokladů, které jsou rozhodující v přijímacím řízení nových studentů na většině fakult, se namísto dubna uskuteční 20. a 21. června. Týkají se asi 15 tisíc studentů.

  • Hygienici: Zemřelý muž se nakazil v LDN

    Pětadevadesátiletý muž s nemocí COVID-19, který v neděli večer zemřel v Nemocnici Na Bulovce, se nakazil pravděpodobně v léčebně dlouhodobě nemocných (LDN). Mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík na dotaz ČTK sdělil, že nakažení jsou také dva lidé, kteří s ním pobývali na pokoji, a dva zaměstnanci. O jakou LDN jde, hygienici neuvedli. „Zdroj nákazy nelze jednoznačně určit, v zařízení však onemocněly i dvě osoby z řad zdravotnického personálu. Ty se však velmi pravděpodobně nakazily v době, kdy ještě zdravotnická zařízení nebyla uzavřena pro návštěvy,“ uvedl Boublík.

  • Ochranné pomůcky budou rozvážet hasiči

    Ministerstvo vnitra bude nově distribuovat všechny ochranné prostředky pro boj s epidemií nového typu koronaviru. Rozvážet budou v páteřní distribuční síti roušky, respirátory a další prostředky hasiči, a to i do nemocnic řízených Ministerstvem zdravotnictví. Dosud měl část distribuce na starosti resort zdravotnictví.

    „Bude to zavážet celé hasičský záchranný sbor. Mají na to distribuční sklady, pro páteřní zásilky je jeden systém lepší a funkčnější,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Pokud si zdravotníci budou chtít speciální zásilky odebírat sami, budou podle něj moci.

Reklama

Hlavní zprávy