Hlavní obsah

Vláda jen tak nebude. Babišovi už možná teče do bot a Hamáček potřebuje vítězství

Babiš a Hamáček: Už půl roku si nevěří, a přece spolu vyjednávají vládní tým.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

I když vláda nakonec vznikne, nebude fungovat dobře, ANO a sociální demokraté si už půl roku nevěří, říká komentátor Seznamu.

Článek

Od úterního večera to sice vypadá, že mezi vyjednavači ANO a ČSSD je dohoda na příští vládní koalici a jejím programu spíše otázkou dní, cesta k vládě rychlá nebude.

Říká to politický reportér Seznamu Václav Dolejší, podle něhož vláda nebude dobře fungovat, ani kdyby se ji podařilo nakonec sestavit.

„Spíš to vypadá, že si obě strany navzájem nevěří,” vysvětluje svůj pohled na věc.

Video: Brífink po úterním jednání ANO s ČSSD

Babišovi zástupci promluvili k médiím: Sejdeme se zase s ČSSD a v pátek snad budeme vědět víc. Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Stejnou větou pak vysvětluje, proč hlavní sporné body mezi oběma stranami nejsou programové.

Vedou se totiž o to, zda má Andrej Babiš z vlády odejít, pokud by byl - například v kauze Čapí hnízdo - odsouzen, a zda by vznik koaliční vlády měl být důvodem převolit ve sněmovně posty, na něž byli původními dohodami dosazeni zástupci Okamurova hnutí SPD.

„Jan Hamáček potřebuje do Lidového domu přinést vítězství," říká politický reportér Seznamu, ale zpochybňuje, zda právě podmínky ohledně Babiše je to pravé, co by měl vyjednávat.

„Sociální demokracie by spíš měla pro své voliče vybojovat nějakou programovou věc, například vyšší sazbu daně pro nejbohatší firmy jako jsou banky nebo energetiky,” uvedl Václav Dolejší.

To, že ANO a Andrej Babiš se zatím veřejně oficiálně nepostavili proti zmíněným požadavkům sociálních demokratů, pak přičítá tomu, že vyjednávání vlády už trvá velmi dlouho.

„Možná jim (hnutí ANO) teče do bot. Poslední průzkum ukázal, že ANO klesají preference a voliči také nemají rádi, když vítěz voleb nedokáže sestavit vládu ani za několik měsíců. Andrej Babiš najednou může vypadat, že není tak schopný, jak ho jeho příznivci vidí.”

Vládní jednání, při nichž se přímo sejdou zástupci obou stran, by měla podle nynějších informací pokračovat v pátek, kdy spolu budou hovořit předsedové Babiš a Hamáček. Ve středu se očekávalo jednání místopředsedů Richarda Brabce a Jiřího Zimoly, ale podle obou politiků nebudou osobní. Výměna postojů se prý bude odehrávat telefonicky či v elektronické komunikaci.

Reklama

Doporučované