Hlavní obsah

Vláda mate občany. Rozvolňování chápe méně lidí než tvrdou karanténu

Foto: vlada.cz

„Z našich průzkumů víme, že procento Čechů, kteří hodnotí kroky vlády jako jasné a srozumitelné, v čase docela významně klesá,“ řekl Seznam Zprávám analytik Pavel Ranocha.

Reklama

Podle dat agentury Kantar CZ veřejnost v současné fázi koronavirové krize rozumí krokům vlády Andreje Babiše mnohem méně než na počátku pandemie.

Článek

Zatímco zavedení přísných opatření proti koronaviru dokázala podle lidí vláda srozumitelně komunikovat, v případě postupného rozvolňování tápe. Alespoň tak podle analytika Pavla Ranochy z agentury Kantar CZ hodnotí veřejnost poslední týdny, během nichž vláda Andreje Babiše (ANO) postupně uvolňuje březnové restrikce.

„Z našich průzkumů víme, že procento Čechů, kteří hodnotí kroky vlády jako jasné a srozumitelné, v čase docela významně klesá. Zatímco v polovině března hodnotila komunikaci vlády jako jasnou třetina respondentů, další polovina pak jako spíše jasnou (celkem tedy kladné hodnocení od více než 80 % občanů), o měsíc později podíl těch, kteří ji vidí jako jasnou, klesl na polovinu (16 %),“ řekl analytik Ranocha Seznam Zprávám.

Těžko se divit. V uplynulých týdnech se několikrát projevil fakt, že kabinetu chybí jeden hlas, který by komunikoval schválená opatření. Jeden den tak ministr zdravotnictví několikrát zopakoval, že není možné se nechat ostříhat od kadeřníka doma, přestože Ministerstvo průmyslu na svých stránkách uvádělo opak. Stejné resorty se pak nemohly shodnout, co všechno spadá do první vlny uvolňování restrikcí - tedy co vše je řemeslo. Opakovaně se ukazuje, že není přesně jasné, kdy lidé smějí venku odložit roušky.

I tak si ale vláda stále drží poměrně vysoká čísla, jak vyplývá z terénních šetření. „Dá se říci, že zatímco vysvětlení restrikcí vláda komunikačně zvládla velice solidně, u uvolňování už to tak slavné nebylo, i když stále převládá podíl těch, kteří ji hodnotí kladně (65 procent). Nečekám však, že by to mělo významný vliv na politické preference,“ míní Ranocha z Kantar CZ.

Podle něho se v číslech projevuje i postupná změna chování premiéra Babiše, který se na začátku celé krize snažil řešit všechno primárně sám. „Postupně ale začal zjišťovat, že rozměr a dopad pandemie u nás bude výrazně větší, než si zřejmě dokázal představit. Proto mnoho aktivit delegoval a jakoby ustoupil do pozadí, čímž umožnil nástup ČSSD na scénu, čemuž se zřejmě zpočátku snažil bránit,“ popisuje Ranocha.

Efekt Hamáček

Čísla z průzkumů hovoří tak, že krátkodobým vítězem koronavirové krize jsou vládní strany, na které je teď upřena maximální pozornost a opozice se o to hůř prosazuje se svými nápady. Analytik však dodává, že může jít jen o dočasný efekt.

„Tento trend, kdy se občané snaží podpořit vládní stranu či strany, je patrný v mnoha zemích západní Evropy, ani my tedy nejsme výjimkou. V druhé polovině března pak začala posilovat také ČSSD, zejména poté, co se Jan Hamáček, minimálně v mediálním prostoru, proměnil v energického politika, který dokázal občanům srozumitelně vysvětlovat restriktivní kroky vlády. Zda si tyto efekty zachovají svou sílu a platnost i nadále, je těžké odhadnout. Spíše bych se přiklonil k variantě, že nikoli, a preference se vrátí k hodnotám ze začátku roku,“ dodal Ranocha.

V posledním měření agentury Kantar CZ v období března by volby vyhrálo hnutí ANO s 34,5 procenta před ODS se 14 procenty a Piráty s 13,5 procenta. Sociální demokraté by v březnu získali šest procent, ostatní strany se pohybovaly na pětiprocentní hranici volitelnosti do Sněmovny.

Reklama

Doporučované