Hlavní obsah

Vláda: Není prostor pro uvolňování. Máme plné nemocnice a v zemi mutaci

Foto: vlada.cz

Podle ministrů nelze podcenit, že epidemie v posledním týdnu stagnuje.

Reklama

Ani přibližný termín, kdy by se život v Česku mohl vrátit blíže normálu, vláda občanům ve čtvrtek nenabídla. Ministři upozornili, že se situace přestala zlepšovat, a znovu apelovali na omezení kontaktů a dodržování opatření.

Článek

Nemocnice jsou už teď přetížené a další epidemickou vlnu by nemusely ustát. Tak vláda odůvodnila další zpřísnění opatření. Začínají platit o půlnoci z pátku na sobotu.

Vláda znovu doporučila lidem, aby co nejvíc omezili kontakty. Chce také zabránit nešvaru, kdy se lidé ubytují v hotelu a vydávají to za služební pobyt. Nově se mohou ubytovat pouze jednotlivci bez rodin. Vleky a lanovky zůstanou zavřené, poslouží pouze kritické infrastruktuře.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je při srovnání s jarní a podzimní vlnou současná epidemická situace nejsložitější. V nemocnicích stále leží okolo šesti tisíc nakažených, z toho okolo tisícovky pacientů ve vážném stavu. „Kdyby nám čísla opět výrazněji rostla, budeme nyní začínat z plných nemocnic. To si nemůžeme dovolit. Vláda musí reagovat a samozřejmě je zde nový fenomén britského viru, který se ukazuje jako nevyzpytatelný,“ řekl Hamáček.

Připomněl, že v posledních dnech epidemie stagnuje. V tomto týdnu přestaly také klesat počty nakažených. Ve středu jich přibylo 8 452, zhruba o 240 víc než před týdnem. „Dokonce některá čísla začala růst a my nemůžeme situaci jakkoli podcenit,“ doplnil Hamáček.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (nestr. za ANO) není prostor pro uvolňování, proto vláda také pozdržela prezentaci nové podoby Protiepidemického systému (PES).

Jak už Seznam Zprávy informovaly dříve, nově navrhnutý PES i v pátém stupni umožňuje například návrat části žáků do škol nebo amatérské sportování ve více lidech, pokud se tedy prokáží negativním testem na koronavirus. „Nový systém může přijít až ve chvíli, kdy počty hospitalizovaných klesnou na hodnoty mezi třemi a čtyřmi tisíci,“ doplnil Blatný.

Reprodukční číslo kolem hodnoty 1 podle něj dává za pravdu, že se brždění epidemie zastavilo.

Konec „pracovních" pobytů na horách

Jedním z důvodů mohou být podle členů kabinetu i masivnější výlety lidí do hor. Často se také celé rodiny ubytovávaly na horách a „schovávaly se“ za služební cesty. Právě tomu chce vláda nově zabránit.

„Ubytovací služby mohou být poskytnuty pouze danému zájemci o ubytování a dotyčný se bude muset prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele, že byl nucen poskytnout služební cestu. A ubytovací služby budou muset tyto dokumenty uchovávat,“ vysvětlil Hamáček.

„Cílem není někoho stíhat. Pokud se zjistí pochybení, půjde to běžným sankčním režimem a provozovatel nebude moci čerpat žádnou podporu z programů covid,“ doplnil Havlíček.

Kvůli omezení pohybu vláda také definitivně upustila od otevření lyžařských areálů a sjezdovek. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) se vlekařům omluvil. „Je faktem, že jsme u nich vzbudili očekávání. Bohužel se situace nevyvíjí dobře. Co se zdálo v pondělí ještě diskutovatelné, se v průběhu týdne ukázalo, že nemůžeme vykonat. Omlouváme se všem, co zasněžovali a mysleli si, že bude možné otevřít,“ doplnil Havlíček. Nelze prý očekávat, že by se vleky otevřely ani příští týden.

Reklama

Doporučované