Hlavní obsah

Vládní opatření v řadě zemí zvýšila počet nezaměstnaných a bezdomovců

Svět bez obalu: Ekonomika v mnoha státech se zastavila. Některé obory jsou bez práce. V řadě zemí se tak zvýšil počet nezaměstnaných a bezdomovců.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Koronavirová epidemie zasáhla většinu národních ekonomik. Mnoho lidí přišlo o práci a ocitlo se na pokraji chudoby. Mezi další rizikové skupiny, které tvrdě zasáhla pandemie, jsou lidé bez domova. Většina charit je totiž zavřená.

Článek

Koronavirus zasáhl těžce ty nejchudší. V Kyjevě na Ukrajině například už rostou počty bezdomovců a ukrajinská vláda očekává, že ekonomika v roce 2020 poklesne o 4,8 %.

V Kazachstánu došlo k rozhořčeným reakcím lidí, kteří se snažili získat státní podporu. Úředníci řekli, že byla určena jen pro ty, kteří jsou ve státním pojistném programu.

Kyrgyzstán byla první země, která požádala v souvislosti s epidemií covidu-19 Mezinárodní měnový fond o půjčku. Ruská ekonomika byla ale zasažena jak koronavirem, tak i radikálním poklesem cen ropy.

V Moskvě jsou všechna charitativní zařízení, která nezavřela, přeplněná.

Podívejte se na další podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované