Hlavní obsah

Vládní příkaz: povinná karanténa pro tisíce lidí. Co musí dodržovat

Foto: Profimedia.cz

V Itálii je momentálně 16,5 tisíce Čechů.

Reklama

Čechy po příjezdu z Itálie od soboty čeká povinná karanténa. Co všechno to v praxi znamená pro 16,5 tisíce lidí, kteří v evropské zemi momentálně jsou?

Článek

Od sobotní půlnoci začíná pro Čechy cestující z Itálie nový režim. Na základě čtvrtečního mimořádného opatření vlády jsou povinni kontaktovat svého lékaře a neprodleně přejít do 14denní karantény.

Doposud tak měli učinit jen ti, kteří na sobě cítili příznaky nemoci. Od soboty se to nově týká i těch, kteří se zatím cítí naprosto zdraví. A i těch Čechů, kteří přijeli z italské oblasti, kde se koronavirus nevyskytuje.

Pozor – i nadále platí, že by lidé kvůli riziku nákazy neměli panikařit. Vzhledem k rostoucímu výskytu v Itálii ale jde o preventivní opatření před zbytečným rozšířením v Česku.

A tak by Češi, kteří se z Itálie v příštích dnech vrací, měli přece jenom myslet i na to, že nebudou dva týdny moct sami jít nakoupit – a základní zásoby léků nebo potravin si po návratu z Itálie opatřit. Ostatních se toto opatření netýká.

Vláda nové pokyny stanovila v nařízení Ministerstva zdravotnictví, které vychází ze zákona o ochraně veřejného zdraví.

„Všem osobám, které se v období od 7. března 2020 navrátí z pobytu na území Italské republiky se nařizuje, aby bezprostředně po návratu do České republiky oznámily tuto skutečnost svému registrujícímu poskytovateli zdravotních služeb,“ píše se v mimořádném opatření vlády.

Ta tím má na mysli buď všeobecného praktického lékaře, anebo praktika pro děti a dorost. Všichni Češi, kteří u takového lékaře registrovaní nejsou, musí svůj návrat z Itálie oznámit jakémukoliv lékaři, kterého si zvolí.

Ale není to všechno – stejně jako dosud je zakázáno k lékaři chodit osobně. Všichni navrátilci z Itálie tak lékaře musejí zkontaktovat z domova.

Druhý krok: karanténa

V druhém kroku vláda všem lékařům nařídila, aby u všech nahlášených případů automaticky rozhodli o karanténě. Ta musí trvat 14 dní.

Právě 14 dní trvá podle dosavadních zjištění epidemiologů maximální inkubační doba nemoci – tedy čas, kdy člověk může vir nevědomě přenášet, aniž by se u něj projevily příznaky nemoci.

I na to myslí zákon o ochraně veřejného zdraví, který vedle dalšího slouží i jako prostředek pro zamezení šíření nových epidemií. Ten karanténu definuje jako oddělení osoby, která mohla být s nemocí ve styku, od všech ostatních fyzických osob.

Zároveň je taková osoba povinná podrobit se všem potřebným lékařským vyšetřením. Rozdíl mezi karanténou a izolací je v nákaze nemocí – zatímco do izolace míří pacienti, kteří se virem už nakazili, karanténa se týká těch, kteří mají na nemoc jen podezření.

Home office, anebo nemocenská

A co to pro Čechy bude znamenat, pokud se musejí vrátit do práce anebo si z domova chtějí obstarat léky a potraviny?

Zákoník práce na ně pohlíží stejně jako třeba na osoby na mateřské a rodičovské dovolené – zaměstnavatel prostě musí jejich nepřítomnost povinně omluvit.

Obecně mají všechny osoby, na které je uvalena karanténa, nárok na nemocenskou dovolenou s 60procentní náhradou mzdy. Ti, kterým to povaha jejich práce (a pracovní smlouva) dovoluje, se se zaměstnavatelem můžou domluvit na výkonu práce z domu.

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek na tiskové konferenci zaměstnavatele vyzval k tomu, aby právě možnost „home office“ a placeného volna využívali co nejvíce.

Firma se se zaměstnancem může domluvit i na čerpání dovolené. To by ale musela být dohoda obou stran – zaměstnavatel sám nemůže s okamžitou platností dovolenou nařídit. Podle zákona je totiž povinen ji oznámit alespoň 14 dnů předem.

Je tu ale jeden háček – karanténa, na rozdíl od běžné nemocenské dovolené, Čechům samozřejmě nepovoluje žádné vycházky.

V případě, že si tak Češi potřebují obstarat léky, potraviny nebo jiné potřeby, musejí k tomu využít donáškové služby, anebo poprosit příbuzného. V případě, že není možná ani jedna z variant, měli by všechno důležité sehnat ještě před uvalením karantény, ihned po návratu z postižené oblasti.

I proto, jak na brífinku doplnil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, opatření začíná platit od soboty, nikoliv už od páteční noci.

Počet nakažených novým typem koronaviru stoupl v Česku na 18, během pátku přibylo dalších šest případů. Dosud byla v karanténě v Česku víc než tisícovka lidí. Premiér Andrej Babiš a Ministerstvo zahraničí také vyzvali Čechy, aby nejezdili nikam do Itálie, nejen do oblastí dosud považovaných za rizikové, momentálně je v zemi 16,5 tisíce Čechů.

V pondělí aktuální situaci znovu posoudí Bezpečnostní rada státu.

Reklama

Doporučované