Hlavní obsah

Vlastní bydlení dostupné je. Jen si k hypotéce musíte přizvat rodiče, říká přední český bankéř

Důvodů, proč by měly ceny nemovitostí klesnout, mnoho není, tvrdí Jan Sadil z ČSOB.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před novými pravidly přibylo žádostí o úvěry asi o 20 procent, pak jich bylo méně i o třetinu, přiznává Jan Sadil z ČSOB.

Článek

Od podzimu platí přísnější doporučení centrální banky, jaké podmínky musí žadatel o hypotéku naplnit. Naspořená částka by měla pokrýt dvacet procent ceny nemovitosti, splátka by neměla přesáhnout 45 procent příjmu a zároveň by celková dlužná částka měla být maximálně devítinásobkem čistého ročního příjmu.

„Těžko se teď porovnávají čísla, protože před zavedením těchto opatření bylo žádostí více. Ale ten pokles byl v listopadu citelný, blížil se těm pesimistickým odhadům, které mluvily o propadu okolo 30 procent. Ale skutečně to uvidíme až někdy v březnu,“ vysvětluje v pořadu Barvy byznysu Jan Sadil z představenstva ČSOB a dřívější dlouholetý šéf Hypoteční banky.

Podle něj ale není pravda, že by se tím vlastní bydlení stalo nedostupným. „Jen se k němu nedostaneme tak rychle, jak jsme si v posledních letech zvykli. Nebo musíme ustoupit z požadavku na lokalitu,“ dodává.

Dá se očekávat, že budou klesat ceny nemovitostí? A který požadavek dělá největší problémy? Podívejte se v první části rozhovoru ve videu nahoře.

Zpřísnění hypoték zatraktivnilo stavební spoření, míní bankéř Sadil.Video: Seznam Zprávy

Posílí role stavebního spoření, když hypotéky zdražují? A dočkáme se lepších úroků z naspořené částky? I o tom v druhé části rozhovoru níže v textu.

Byznysový magazín Seznamu sledujte každý všední den v premiéře od 14:00 a v repríze od 21:30 (v pátek pak v 18:15) na celoplošné Televizi Seznam.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Reklama

Doporučované