Hlavní obsah

Vliv drog v hlavní roli. Soudu s Chauvinem se chopila obhajoba

Foto: Profimedia.cz

Nemůžu dýchat. Poslední slova šestačtyřicetiletého George Floyda i na protestech provolávané heslo.

Reklama

Probíhá třetí týden procesu s expolicistou Derekem Chauvinem a slovo převzala obhajoba. Ta hraje s kartou, podle které za smrt Afroameričana George Floyda mohlo užívání drog, nikoliv její klient.

Článek

Nemohlo za to koleno policisty, mohly za to drogy, to je hlavní myšlenka, které se drží Eric Nelson, právník obžalovaného Dereka Chauvina. Ten je obviněný z vraždy druhého a třetího stupně a ze zabití druhého stupně. K tomu mělo dojít, když minulý rok během policejního zásahu klečel na krku spoutaného George Floyda déle než devět minut navzdory opakujícím se prosbám oběti i přihlížejících.

Pokud by byl Chauvin uznán vinným v nejzávažnějších bodech obžaloby, hrozí mu až 40 let odnětí svobody. Dny, kdy „u kormidla“ procesu stála obžaloba, byly plné emotivních výpovědí i videí z místa činu, ke slovu se však v úterý nově dostala obhajoba. Ta ihned předvolala prvního svědka – policistu ve výslužbě, který svědčil o Floydově zatčení v roce 2019, rok před jeho osudným setkáním s Chauvinem.

K potyčce mezi Floydem a Scottem Creightonem došlo začátkem května předminulého roku. Podle svých slov byl bývalý policista nucen vytáhnout zbraň poté, co Floyd jakožto spolujezdec v autě odmítl splnit vybídnutí k ukázání rukou. Jeho výpověď obhajoba podpořila záznamem z kamery, kterou měl policista během zákroku na sobě.

Creighton během vzpomínání na incident uvedl, že neviděl Floyda polykat jakékoliv prášky, podle agentury AP se však Chauvinův právník snažil porotu přivést právě na tyto myšlenky. O návykových látkách se ovšem zmínil další předvolaný svědek – zdravotnice v důchodu Michelle Mosengová.

Mosengové se měl během následného vyšetření Floyd přiznat k tomu, že přibližně každých 20 minut užívá větší množství opioidů. „Zeptala jsem se ho proč a on řekl, že to je proto, že je závislý,“ sdělila u soudu bývalá zdravotnice. Floyda navíc tehdy doporučila vzít do nemocnice, a to kvůli vysokému tlaku, který mu byl naměřen.

Floydův pulz, EKG i další testy však byly v pořádku. Po dvou hodinách od převezení do nemocnice tak byl propuštěn, uvedla Mosengová při křížovém výslechu. Prokurátorka Erin Eldridgeová za obžalobu navíc poznamenala, že Floyd během daného incidentu dostal protichůdné příkazy a v nastalém zmatku mu jeden z policistů navíc začal hrozit použitím paralyzéru.

Křížový výslech

Křížový výslech, v angličtině tzv. cross-examination, je výslechem svědka předvolaného oponentem. Například obhajoba tak má možnost vyslechnout svědka, kterého předvolala obžaloba a naopak.

Podle soudce Petera Cahilla mají důkazy z dřívější potyčky pouze omezený vliv u nynějšího procesu a porota by podle nich neměla soudit charakter zesnulého; ukázat měly pouze to, jakým způsobem mohly opioidy Floyda ovlivnit během osudné události z minulého roku.

Odborníci, které již dříve předvolala obžaloba, však tvrzení, že by za úmrtím stál vliv drog nebo zdravotní problémy, odmítli. Podle výpovědi pneumologa Martina Tobina z jednotky intenzivní péče v Chicagu Floyd zemřel na dušení následkem policistova zákroku.

Dalším svědkem, kterého obhajoba už v souvislosti s incidentem z roku 2020 předvolala, byla Floydova kamarádka Shawanda Hillová. Ta se spolu s ním v den jeho smrti nacházela v autě zaparkovaném poblíž minnesotského obchodu, kde měl zesnulý Afroameričan zaplatit falešnou bankovkou. Ve voze podle výpovědi svědkyně Floyd v jednu chvíli usnul, a když zjistil, že je na místě policie, vypadal vyděšeně.

Chauvinův právník během obhajoby zabrousil také do vod, podle kterých mělo být chování policistů ovlivněno davem přihlížejících, který byl vnímán jako nepřátelský. Lidé totiž na policistu křičeli, aby „slezl“ z Floydova krku, a jako hlasité a agresivní je popsal také jeden z dalších policistů, jenž byl v daný den na osudném místě.

„Způsobilo vám to nějaké obavy?“ zeptal se Petera Changa Nelson vzhledem k záběrům z kamer, které byly v soudní síni přehrány. „Obavy o bezpečnost policistů, ano,“ odpověděl policista.

Nelson zatím nesdělil, zda se před soud postaví také sám Chauvin, aby vyslovil svou verzi události. Podle AP by pro něj křížový výslech mohl být zničující, zároveň by však mohl před porotou projevit lítost nebo soucit, což by mu mohlo pomoci se získáním plusových bodů.

Před soudem již v uplynulých dnech promluvila nejrůznější směsice svědků. Po předvolání obžaloby promluvil policejní expert, lékaři i svědci, kteří během květnového dne minulého roku události přihlíželi. Minnesotou navíc momentálně otřásá další incident, během kterého – pravděpodobně omylem – zemřel rukou policistky dvacetiletý Daunte Wright.

Mladík tmavé pleti se s policisty dostal do potyčky během silniční kontroly, při které vyšlo najevo, že je na něj vydán zatykač. Podle posledních informací ho policistka zřejmě chtěla zasáhnout taserem, nešťastnou náhodou však vystřelila z pistole. Nedělní událost již vyvolala několik protestů.

Reklama

Doporučované