Hlavní obsah

Pocity viny i šok. U soudu vypovídali další svědci Floydova posledního dne

Foto: Profimedia.cz

Březen 2021 a samoobsluha Cup Foods, kde se minulý rok odehrál osudný policejní zákrok.

Reklama

Třetí den procesu s bývalým policistou Derekem Chauvinem přinesl výpověď pokladního, jemuž měl dnes již zesnulý George Floyd zaplatit falešnou bankovkou, i záběry z kamer v obchodě, který Afroameričan jako poslední navštívil.

Článek

Tři dny výpovědí, napjatých emocí a důkazů týkajících se smrti George Floyda, který zemřel téměř před rokem. Soudní síní, kde se rozhoduje o osudu Dereka Chauvina, jenž čelí obviněním z vraždy a zabití, ve středu kromě jiných zazněla i výpověď devatenáctiletého Christophera Martina, zaměstnance v samoobsluze, kterému měl Floyd zaplatit padělanou bankovkou.

Situaci, která se v dalších momentech na ulici odehrála, Martin podle vlastních slov sledoval nevěřícně a s pocitem viny. „Kdybych si tu bankovku prostě nevzal, dalo se tomu zabránit,“ cituje agentura AP pokladníka. Ten se podle ní připojil na seznam svědků, kteří již vyjádřili pocity bezmoci a vyčítají si proběhlé události.

Během návštěvy samoobsluhy byl Floyd velmi přívětivý a upovídaný, s pokladním si prý nějakou dobu povídali o sportu. Martinovu pozornost získal i proto, že byl vysokého vzrůstu. „Zdálo se, že byl v rauši,“ vypověděl devatenáctiletý mladík u soudu v Minneapolisu, Floyd se měl navíc vyjadřovat s jistou námahou.

Právě vliv drog je kartou, se kterou hrají Chauvinovi obhájci; na základě jejich slov tak bylo použití síly v daném případě rozumné. Eric Nelson, právník bývalého policisty, také zdůrazňuje, že právě drogy měly přispět k Floydově smrti. Oficiální pitva totiž ukázala, že když Floyd zemřel, měl v těle opioidy a metamfetamin.

Pětačtyřicetiletý Derek Chauvin je obviněný z vraždy druhého a třetího stupně a ze zabití druhého stupně. K tomu mělo dojít, když během policejního zásahu klečel na krku spoutaného Floyda déle než devět minut navzdory opakujícím se prosbám oběti i přihlížejících. Pokud by byl uznán vinným v nejzávažnějších bodech obžaloby, hrozí mu až 40 let odnětí svobody.

U soudu bylo zároveň přehráno video, které zachycuje Floydovo chování v obchodě. Na záběru se muž nejdříve potuluje po obchodě, občas se dokonce potácí a nakonec se vydává k pultu, u kterého sloužil Martin. Tam kupuje cigarety a chce platit bankovkou v hodnotě dvaceti dolarů.

Pokladní prý bankovku okamžitě podezříval z nepravosti kvůli neobvyklému pigmentu, přesto ji ale přijal navzdory vědomí, že mu částka bude strhnuta z platu. „Myslel jsem si, že George prostě nevěděl, že jde o falešnou bankovku, čili jsem mu prokázal laskavost,“ vzpomínal Martin. Když ale nakonec bankovku ukázal manažerovi, měl Floyda přivést zpět do obchodu.

I tato scéna se na záběrech z bezpečnostních kamer objevila, Floyd však celkem dvakrát odmítl, a proto se jako rozumné řešení zdálo přivolání policie, s jejímž příjezdem se dávají do pohybu již známé události. Ve výpovědi Martin také vzpomínal na to, jak se před obchodem později začal formovat dav lidí, který ho donutil pokladnu opět opustit.

„Viděl jsem lidi řvát a křičet. Viděl jsem Dereka (Chauvina) s kolenem na Floydově krku,“ sdělil Martin, který se na videu viditelně drží za hlavu během pozorování dění na ulici. „George byl nehybný,“ dodal zaměstnanec obchodu a sdělil, že policista vypadal, jako by si koleno o Floydův krk opíral, píše britský list The Guardian.

Později během středečního dne vypovídal také jeden z tehdejších přihlížejících na ulici, jednašedesátiletý Charles MacMillian. Ten v průběhu policejního zákroku dokázal s Floydem navázat kontakt a snažil se na něj apelovat, aby s policií spolupracoval. „Vstaň a nasedni do policejního auta. Nemůžeš vyhrát, člověče,“ řekl tehdy Floydovi, který mu odpověděl, že vstát nemůže.

„Snažil jsem se mu pomoci,“ vracel se zpátky do květnového dne MacMillian. Když bylo v soudní síni přehráno video jeho interakce s Floydem, rozbrečel se. Během procesu již bylo zveřejněno několik záznamů, a to jak amatérských, tak těch oficiálních z kamer zasahujících strážníků.

U soudu již vypovídala například Darnella Frazierová, která loňský osudný zásah natočila na mobilní telefon, nebo Genevieve Hansenová, hasička mimo službu, jíž policisté podle jejích slov zabránili poskytnout Floydovi zdravotní pomoc.

Reklama

Doporučované