Hlavní obsah

„Prosil o život.“ Vypověděla dívka, která natočila Floydovy poslední minuty

Foto: Profimedia.cz

Podobizna George Floyda na plotě obklopujícím soud, kde probíhá proces s policistou Derekem Chauvinem.

Reklama

aktualizováno •

Darnella Frazierová, která loni natočila na mobilní telefon policejní zásah proti černochovi Georgi Floydovi v americké Minnesotě, si vyčítá, že neudělala víc pro jeho záchranu. U soudu popsala, jak Floyd prosil o život.

Článek

Dnes už osmnáctiletá Frazierová předstoupila před soud v druhý den procesu s bývalým policistou Derekem Chauvinem, který Floydovi klečel v květnu roku 2020 devět minut na krku, než zatýkaný podle zveřejněného videa ztratil vědomí a posléze zemřel v nemocnici.

„Někdy jsem vzhůru a omlouvám se Georgi Floydovi, že jsem neudělala víc,“ řekla Frazierová, která měla v osudný den společně se svojí devítiletou sestřenicí namířeno do obchodu Cup Foods, když se stala na ulici svědkem zákroku policie proti Floydovi, scény, která jí podle jejích slov změnila život.

Více než devítiminutové video Chauvina klečícího na Floydově krku natočené Frazierovou pobouřilo miliony lidí i za hranicemi Spojených států a vyvolalo hromadné protesty proti rasismu a policejní brutalitě. Dusící se Floyd teď už bývalého policistu v Minneapolisu stále zoufaleji upozorňoval, že nemůže dýchat. Tyto záběry posloužily prokurátorům jako přesvědčivý důkaz o Chauvinově vině.

„Můžete na vlastní oči vidět, že to byla vražda,“ řekl v pondělí v úvodním prohlášení soudu jeden z prokurátorů Jerry Blackwell. Frazierová uvedla, že incident začala nahrávat, protože Floyd vypadal „vyděšeně a prosil o život“.

„Když si vzpomenu na George Floyda, vidím svého otce, bratra, své bratrance a strýce, protože jsou všichni černoši,“ sdělila vzlykající Darnella. „Napadá mě, že to mohl být někdo z nich,“ doplnila.

Před soudem vypovídali kromě Darnelly další tři svědci, kteří byli v době loňské události nezletilí. Dalším svědkem byla Genevieve Hansenová, hasička mimo službu, které policisté podle jejích slov zabránili poskytnout Floydovi zdravotní pomoc.

„Nehýbal se a byl spoutaný. Váha tří plně rostlých dospělých mužů byla příliš mnoho. Netrvalo dlouho, než mi došlo, že upadl do bezvědomí,“ popsala. Ihned jí prý došlo, že zakleknutý Floyd potřebuje okamžitou pomoc. „Musela jsem vědět, jestli má puls,“ řekla u soudu. Přistoupila tak k mužům a identifikovala se jako hasička s lékařským výcvikem. Policista Tou Thao, který hlídal záda Chauvinovi, ji však odpálkoval několika slovy a pomoci Floydovi jí nedovolil.

Donald Williams, který mluvil před soudem v pondělí a úterý a má výcvik ve smíšených bojových uměních, uvedl, že se Chauvin uchýlil k nebezpečné technice, když pohyboval kolenem nahoru a dolů, aby zvýšil tlak na Floydův krk a jeho záda.

„Bylo vidět, že obrovsky trpí,“ řekl Williams. „Viděl jsem, jak se Floydovy oči protáčí do hlavy. Bylo vidět, jak lapá po dechu.“ I jemu bylo zabráněno, aby Floydovi pomohl. Policista Thao ho zatlačil do hrudi zpátky na chodník. Williams přiznal, že ve vzteku zvýšil hlas, ale nezasáhl „ze strachu o sebe a z lidí kolem“, tedy policistů.

Po převozu Floyda sanitkou zavolal Williams na tísňovou linku 911 a oznámil, že byl svědkem trestného činu.

Chauvin obvinění z vraždy a zabití odmítá. Obhájci se podle svého vyjádření chystají argumentovat, že šestačtyřicetiletý Floyd zemřel na předávkování, uvedla BBC.

Policie v Minneapolisu se snažila Floyda zatknout na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělanou bankovkou. Podle policie se Floyd vzpouzel a byl pod vlivem alkoholu či drog. Na videu se zatýkaný ale již nesnaží bránit. Floyd podle prokurátora Jerryho Blackwella celkem 27krát prosil, aby jej Chauvin nechal dýchat, strážník ho ale nepustil. Floyd ztratil vědomí a o několik okamžiků později zemřel v blízké nemocnici. Floydova smrt vyvolala masivní a místy násilné protesty v desítkách amerických měst a následně i v Evropě a dalších částech světa.

Reklama

Související témata:

Doporučované