Hlavní obsah

Vlivný podnikatel byl obžalován za střelbu brokovnicí na rodinu s dětmi

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Za střelbu z brokovnice byl obžalován podnikatel Jiří Vařil.

Reklama

Státní zástupce obžaloval podnikatele Jiřího Vařila. Za střelbu na auto s rodinou mu hrozí od dvou do osmi let vězení.

Článek

K libereckému soudu zamířily dva případy, v nichž je obžalován významný regionální podnikatel v dopravě Jiří Vařil.

Jeden z nich souvisí s událostí, která se odehrála v lednu před dvěma roky. Tehdy rodina se dvěma nezletilými dětmi odstavila svůj vůz před vjezdovou branou do Vařilova domu, aby si mohla zatelefonovat.

Majitel domu podle policie vyšel ven s brokovnicí, nabil ji a vystřelil. Náboj trefil přední část kapoty, prorazil chladič a poté narazil do skla u řidiče. Okno ale střela neprorazila.

Státní zástupce Vařila v této souvislosti obžaloval z vydírání, výtržnictví a za poškození cizí věci. „Za což obviněnému hrozí trest odnětí svobody ve výměře od dvou do osmi let, dále trest peněžitý a trest propadnutí věci,“ uvedl liberecký okresní státní zástupce Lukáš Pauldura.

Žalobce dále napsal, že Vařil je držitelem zbrojního oprávnění. Jenže poté, co vystřelil na auto rodiny s dětmi, přišel o takzvanou podmínku spolehlivosti podle zákona o zbraních.

„Policejní orgán proto veškeré jím vlastněné střelné zbraně zajistil,“ doplnil žalobce.

Vařil při výslechu na policii uvedl, že se v případě střelby na automobil bál, že ho chce někdo vykrást, a tak si vzal z trezoru brokovnici. Dále řekl, že zpanikařil a obával se, že se auto proti němu rozjede, a tak prý na něj vystřelil. Podle žalobce sám aktivně učinil kroky k odškodnění rodiny.

Druhý případ se stal v září 2019 na Trutnovsku. Tehdy byl Jiří Vařil obviněn z vydírání za to, že vyhrožoval násilím na nádraží v Trutnově lidem, od nichž žádal banální informaci.

Reklama

Doporučované