Hlavní obsah

Vlna protestů v Chabarovsku. Demonstranti se už počítají na desetitisíce

Protesty v ruském Chabarovsku.Video: twitter.com/teamnavalnykhv, AP

 

Reklama

Desítky tisíc lidí již desátý den protestují proti zatčení populárního místního gubernátora Sergeje Furgala, který je podezřelý v souvislosti s 15 let starými vraždami podnikatelů.

Článek

Má jít o největší protesty svého druhu v Rusku za poslední roky. Tentokrát mnohatisícové demonstrace „hostí“ dálněvýchodní město Chabarovsk. Rozhořčení místních obyvatel vyvolalo zatčení gubernátora tamního kraje Sergeje Furgala.

Ten je podezříván z přijímání úplatků a z účasti na vraždách podnikatelských konkurentů v letech 2004 a 2005, tedy ještě před jeho vstupem do politiky. Furgal se tehdy věnoval mimo jiné dovozu spotřebního zboží a obchodování se dřevem a s kovy. Podle některých zdrojů oblíbený gubernátor doplatil na to, že nebyl ochoten prodat podíl v prosperující firmě nejbližším přátelům Vladimira Putina, bratrům Rotenbergovým.

Počet demonstrantů, kteří se vydali do ulic, místní média odhadují od 15 do 50 tisíc a protesty jsou podle nich největšími v historii města. Akce, které nejsou kvůli riziku šíření koronaviru oficiálně povolené, zaplavily navzdory třicetistupňovému teplu také Vladivostok či Komsomolsk na Amuru.

Zatčení chabarovského gubernátora se mimochodem odehrálo týden po ohlášení výsledků hlasování o změnách ruské ústavy. Podle médií protesty odrážejí celkovou náladu ve společnosti a nespokojenost s režimem Vladimira Putina. Šéf Kremlu zatím situaci v Chabarovsku nekomentoval. Primátor města se domnívá, že demonstrace jsou kýmsi placené.

Kdo je Sergej Furgal?

Bývalý lékař, podnikatel a poslanec Sergej Furgal, kandidující za opoziční parlamentní Liberálně demokratickou stranu, v září 2018 překvapivě vyhrál chabarovské volby se ziskem téměř 70 procent hlasů. Vystřídal tak gubernátora z vládního Jednotného Ruska.

Furgalovo zatčení jeho stoupenci považují za součást snahy Kremlu vypořádat se s opozicí. Podle agentury Interfax zadržení souvisí s vraždou Jevgenije Zorji a Olega Bulatova a s pokusem o vraždu Alexandra Smolského. Gubernátor veškerá obvinění odmítá. Furgal byl zadržen před dvěma týdny a přepraven do Moskvy, kde na něj soud uvalil zatím dvouměsíční vazbu.

Foto: Profimedia.cz

Víkendové protesty v Chabarovsku.

Podobně rozsáhlé protivládní protesty, jako ty nynější chabarovské, jsou v ruských regionech vzácné. Vicepremiér a zmocněnec prezidenta Vladimira Putina pro Dálný východ Jurij Trutněv, který se tento týden snažil situaci uklidnit přímo v Chabarovsku, připustil, že Furgal se těší podpoře „mnoha lidí“. Vyjádřil ale přesvědčení, že policie by ho nikdy nezatkla, „pokud by neměla stoprocentní důvod“.

Podle serveru Newsru.com je Furgal za posledních deset let třináctým trestně stíhaným ruským gubernátorem. Obvykle byla důvodem zadržení podezření z korupce, zpronevěry, podvodu či zneužití pravomocí.

„Svobodu pro Furgala“, „pryč s Moskvou“ a „Putin je zloděj“

Protestující v centru města, ležícího více než šest tisíc kilometrů od Moskvy, vykřikovali hlavně hesla „Furgal“ a „Svobodu“. Nezapomněli ovšem ani na Vladimira Putina. Právě šéf Kremlu totiž podle místních obyvatel za gubernátorovo zatčení může. Agentura AFP také připomíná, že Furgalovi přívrženci vidí v zadržení pokus odstranit nebezpečného soupeře vládnoucí strany Jednotné Rusko.

„Je to vše druh přístupu, který říká ‚kašlem na vás, ruští občané‘. Jako bychom za nic nestáli a na nás nezáleželo,“ říká AFP jedna z demonstrantek Olga Ivaginová.

„Lidé mají právo vyjádřit své názory,“ uvedl vicepremiér a zmocněnec prezidenta Vladimira Putina pro Dálný východ Jurij Trutněv na adresu protestního hnutí, které dosáhlo nevídané síly. S demonstranty se vyslanec Kremlu každopádně nesešel.

Osud Furgala zůstává záhadou, nicméně Putin už stihl na uprázdněné křeslo navrhnout představitele Liberálně demokratické strany Michaila Degťareva. Ten už podle ruských médií prezidentovu nabídku přijal.

Reklama

Doporučované