Hlavní obsah

Voda se v kašnách v Uherském Hradišti znovu objeví asi v květnu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Voda se v městských kašnách v Uherském Hradišti znovu objeví po konci nouzového stavu, tedy nejspíše v květnu. Platí to mimo jiné pro kašny na Masarykově a Mariánském náměstí, které patří k nejznámějším památkám ve městě.

Článek

Oblíbený je také vodní prvek s modelem města na začátku Havlíčkovy ulice nebo kašna na nádvoří Reduty. Město nyní dokončuje opravy kašny v parku Bastion, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Rekonstrukce kašny v parku Bastion za 1,4 milionu korun začala loni. „Konečnou podobu kašny právě dokončují řemeslníci, kdy je nanášena hydroizolační vrstva. Budou také osazeny nové středové dominanty a trysky. Pak už může být kašna spuštěna a plně funkční,“ uvedl mluvčí.

Ve městě je 11 kašen a fontán, některé jsou však nefunkční a čekají na svou opravu. Voda se letos neobjeví například v kašně před sportovní halou, která je dlouhodobě odstavená a jejíž technologie je zastaralá. „K její rekonstrukci však dojde zřejmě až při komplexním řešení prostoru před halou. Ještě v tomto roce začne projektová příprava modernizace kašny na náměstí Republiky, aby se také tato kašna mohla opravit a spustit,“ uvedl Pášma.

Jen každoroční údržba vodních prvků město podle starosty Stanislava Blahy stojí zhruba 300 000 korun. „Přítomnost kašen a fontán vytváří pěkný dojem, avšak jsou to často technologicky komplikovaná zařízení, která odpovídají době svého vzniku, proto také jejich opravy nejsou jednoduché a vyžadují velké náklady,“ uvedl Blaha.

Kvůli pandemii koronaviru však letos Uherské Hradiště nepočítá se zprovozněním pítek. Na jedno z nich lidé narazí například na Palackého náměstí, další je součástí nedávno zrenovované kašny na Zelném trhu.

Reklama

Doporučované