Hlavní obsah

Vodáci nesmí na Teplou Vltavu, řeka se tam zvedla o 1,5 metru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vodáci nesmí na Teplou Vltavu, řeka se tam zvedla o 1,5 metru. Zvýšení hladiny způsobila silná lokální bouřka, k dalšímu stoupání by nemělo dojít.

Článek

Kvůli silným dešťům nesmí turisté splouvat šumavský úsek Teplé Vltavy. U Soumarského mostu na Prachaticku stoupla hladina řeky za poslední dva dny o 150 cm na dva metry.

Od dopoledne už voda klesá, ale hladina u Soumarského mostu se pohybuje stále pod úrovní 180 centimetrů. Krátce po 13:00 přestal platit první povodňový stupeň na Teplé Vltavě v Lenoře, kde hladina rovněž v noci na dnešek prudce stoupla. Podle hydrologů se nedá očekávat, že by někde na jihu Čech v nejbližších hodinách hrozila povodňová aktivita.

Současný stav je pro splouvání stále nebezpečný. „Možná, že v sobotu se bude moct zase splouvat. Ale to teprve uvidíme. Až trochu klesne hladina, průvodci budou moct na řeku a zjistí, jestli někde nespadly přes řeku podemleté stromy,“ uvedl Jan Švarc z NP Šumava.

Zvýšení hladiny řek způsobily silné lokální bouřky, které by neměly mít vliv na další případné stoupání hladin řek. Meteorologové očekávají, že pršet bude nadále i dnes, ale nespadnou tak velké objemy vody. K večeru by potom srážky měly ustávat.

Reklama

Doporučované