Hlavní obsah

Vody Faerských ostrovů se zbarvily do ruda. Místní podle tradice lovili kulohlavce

Lov kulohlavců je na Faerských ostrovech letní tradicí.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Moře okolo Faerských ostrovů se každoročně zbarvuje do červena. Příčinou je tradiční zvyk tamních obyvatel, při němž loví kulohlavce, kteří plavou v blízkosti břehů.

Článek

Do grindadrapu, lovu kulohlavců, se zapojuje velké množství lidí, kteří pomáhají kytovce přitáhnout na břeh. Lov je povolen zákonem, který je částečně přenesen z Dánska. Aktivisté však legitimitu zákona zpochybňují.

Organizace bojující za práva zvířat PETA se snaží docílit zákazu tohoto zvyku.

„Zvířata pomalu krvácí k smrti. Zabíjeny jsou celé rodiny a někteří kytovci po celé hodiny plavou v krvi svých příbuzných. Velryby a delfíni jsou velmi inteligentní tvorové a cítí bolest a bojí se stejně jako my," stojí v prohlášení organizace PETA.

Kampaň organizace Sea Shepherd proti lovu kulohlavců tvrdí, že je pravidelně v létě zabito až tisíc těchto kytovců. Ačkoli nejsou ohroženými druhy, ochranáři říkají, že by nedostatečná regulace takových tradic na Faerských ostrovech mohla znamenat významné snížení populace velryb.

Ochranářská společnost posílá každý rok na ostrovy několik lodí a snaží se lovu zabránit. V loňském roce byli ale aktivisté zatčeni a jejich lodě zabaveny.

Reklama

Související témata:

Doporučované