Hlavní obsah

Vojenský konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou má nečekané dopady. V náboženství

Svět bez obalu: Konflikt mezi Moskvou a Kyjevem rozděluje ukrajinské věřící.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Strkanice mezi věřícími před ukrajinskými kostely – i takové situace přináší vyhlášení nezávislosti ukrajinské ortodoxní církve na Moskevském patriarchátu.

Článek

Vojenský konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou má i své náboženské dopady. Ukrajinská ortodoxní církev totiž před válkou spadala pod Moskevský patriarchát, s čímž ale většina Ukrajinců samozřejmě nesouhlasila. Ukrajinská církev se obrátila na Konstantinopolský patriarchát, který 11. října uznal nezávislost ukrajinských ortodoxních kostelů na ruské církvi.

„Náboženství se stalo součástí politiky,“ říká obyvatel malé ukrajinské vesnice. „Vždyť Putin společně s moskevským patriarchou Kirillem žehnali ruským vojákům, když šli bojovat proti nám – jsou naši nepřátelé. A lidé říkají – máme tohle zapotřebí? My chceme mít nezávislou ukrajinskou ortodoxní církev.“

Nezávazné referendum o vlastnictví kostela se v malé ukrajinské vesnici Ptyche konalo už v roce 2014. „Dva zástupci obou stran obešli celou vesnici. A výsledek byl 407 pro Kyjevský patriarchát a 305 pro Moskevský,” říká obyvatel vesnice.

Výsledek ale neuznali podporovatelé Moskevského patriarchátu. Konflikt přerostl až do strkanic před kostelem.

V úvodním videu, které zveřejnila Unie ortodoxních novinářů, můžete vidět, jaké napětí tady kvůli tomu vzniklo.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu publicisty Milana Šímy.

Svět bez obalu běží v premiéře každý čtvrtek od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit TV Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované