Hlavní obsah

Vojtěch chtěl jít národu příkladem. Moc se mu to nedařilo

Foto: Seznam Zprávy

S rouškou máme podle odborníků nakládat tak, jako by byla infikovaná. To se ministru Vojtěchovi často nedaří. Sahal si na ni i při poslední tiskové konferenci.

Reklama

Roušky budou v Česku plošně povinné až od 1. září, ministři se však snaží jít příkladem národu a nosí je už teď. Ministr zdravotnictví zároveň předvádí, jak se k roušce nechovat. „Padá mi,“ přiznal.

Článek

Roušky sice Češi plošně nasadí až 1. září, někteří představitelé státu se začali se zakrytými ústy objevovat už teď. Povinnost ochrany dýchacích cest začátkem tohoto týdne zavedl pro všechny Úřad vlády.

Poslanci, kteří se ve středu mimořádně sešli ve Sněmovně, však na hru vlády zatím nepřistoupili a i když se na ně někteří ministři snažili s rouškou na obličeji působit výchovně, poslanci se nezahalili.

Příkladem se skoro celou dobu ve Sněmovně snažil jít ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který v roušce předstoupil před poslance i později před televizní kamery. „Jsme ve vnitřních prostorách a hraje v tom roli i to, že chceme dát občanům příklad, že nosit roušku není nic nenormálního a lidé, kteří ji nosí, bychom neměli ostrakizovat,“ odpověděl Vojtěch na otázku, proč nosí roušku teď, kdy ještě ministerská nařízení neplatí.

O několik hodin později však ze svého přesvědčení poněkud ustoupil a v poslaneckém sále už seděl bez roušky. A i když roušku na obličeji měl, moc předpisově s ní nenakládal. Neustále si ji rukou posouval po obličeji a nechoval se k ní jako k infikované zdravotní pomůcce, jak odborníci Čechům už od března kladou na srdce. „Tahle mi zrovna trošku padá. Používám své roušky a někdy úplně nesedí,“ přiznal.

Na to, jak ministr bojoval s rouškou, se můžete podívat v záznamu tiskové konference, kde upřesňoval, jak to bude s rouškami od září.Video: Seznam Zprávy

Poctivá v nošení roušky je i šéfka hygieny. „Je to z důvodu morálky. Přece jen jdeme do prostředí, kde je plno lidí, se kterými se běžně nestýkáme. A já také trpím alergií, takže sem tam zakašlu, tak nechci být z něčeho podezírána,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová, která na tiskové konferenci stála po boku ministra rovněž zahalená.

Z členů vlády, kteří na zasedání přišli, si roušku navlékli jen premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který si boj s koronavirem dal jako hlavní téma kampaně do krajských voleb. Ukázat se před voliči bez roušky by pro něj proto nebylo dobré. Naopak ministři Lubomír Metnar, Robert Plaga (oba za ANO) a šéf kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) si ve Sněmovně roušku nenavlékli.

Se zakrýváním dýchacích cest si hlavu příliš nelámali ani poslanci, kteří na prázdninové zasedání dorazili. Roušku poctivě navlékli pouze Bohumil Svoboda (ODS) a šéf sociálnědemokratického poslaneckého klubu Jan Chvojka.

Ostatní poslanci podle svých slov vyčkávají, až to budou mít povinné. „Prvního září roušku nasadím a budu ji poctivě nosit. Teď to ale ještě není povinné, tak jsem si ji nevzal,“ řekl známý poslanecký rebel Jaroslav Foldyna (SPD). Avšak co se týká roušek, rebelsky se chovat nehodlá. „Já respektuji to, co mi doktor řekne. A tady odborníci řekli, že roušky mají svůj efekt, tak proti tomu rebelovat nebudu. Byť vidím rozdíly mezi názory lékařů, z nichž část je zase proti rouškám,“ mudroval Foldyna.

Reklama

Doporučované