Hlavní obsah

Vojtěch není jediný. Během pandemie skončili ministři i celá vláda

Foto: Profimedia.cz

V srpnu rezignoval také polský ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski.

Reklama

Ministr, eurokomisař nebo i celý kabinet. Pandemie koronaviru má na svědomí i politické oběti, tou zatím poslední je český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Důvodem bylo porušení opatření i podezřelé zakázky.

Článek

Svou rezignaci oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí ráno na tiskové konferenci. „Po důkladném zvážení aktuální situace jsem se rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví ČR. Panu premiérovi jsem už předal svou rezignaci,“ prohlásil ministr. Vojtěch se tak zařadil po bok politiků a politických poradců, jejichž kariéru ukončila nebo minimálně přerušila koronavirová pandemie.

Před Vojtěchem rezignovala pětice ministrů zdravotnictví. Prvním šéfem zdravotnického resortu, který odstoupil kvůli pandemii koronaviru, byl bahamský ministr Duane Sands. Bahamská vláda totiž 27. března uzavřela své hranice, aby zpomalila šíření covidu-19. Sands ale v dubnu umožnil vstoupit na území Baham šestici Američanů. I přesto, že američtí občané dovezli do země například testy na koronavirus, vyvolal tento krok silnou kritiku, a to především od občanů Baham, kteří uvázli v zahraničí. Ministr tak nakonec 4. května rezignoval. „Jednal jsem vždy v dobré víře,“ řekl Sands poslední den ve funkci.

Výměna ministra se nevyhnula zemi, která přitom v boji proti koronaviru patří mezi premianty. Na začátku července rezignoval novozélandský ministr zdravotnictví David Clark. Na ministra mířila kritika především kvůli porušování epidemických opatření, největší rozruch vyvolal výlet Clarka a jeho rodiny na 20 kilometrů vzdálenou pláž. „Je zásadní, aby naše vedení v oblasti zdravotnictví mělo důvěru novozélandské veřejnosti,“ zdůvodnila přijetí ministrovy rezignace premiérka Jacinda Ardernová. Do čela resortu zdravotnictví se do voleb, jež byly odloženy na říjen, postavil ministr školství Chris Hipkins.

Ve druhé polovině srpna podal demisi ministr zdravotnictví také v sousedním Polsku. Łukasz Szumowski se jako ministr zdravotnictví stal na začátku koronavirové krize u veřejnosti velmi populárním, jeho reputace ale utrpěla s přibývajícími problémy zdravotnictví, trvající epidemií a zejména kvůli podezřením z nehospodárnosti a střetu zájmů při nákupu roušek z Číny. Konkrétně jde o nákup 120 tisíc roušek za 5 milionů zlotých, které neměly řádnou certifikaci a ministerstvo je koupilo od známého bratra Szumowského – lyžařského instruktora. Věc vyšetřuje prokuratura, ministr podezření popírá.

Nikoli kvůli podezřelým zakázkám nebo porušení opatření skončila ve své funkci šéfka kalifornského ministerstva veřejného zdraví Sonia Angellová. Důvodem rezignace byla chyba počítačového systému, který udával výrazně nižší počty nakažených, než jaká byla skutečná čísla. Demisi přijal kalifornský guvernér Gavin Newsom, který odmítl médiím říct, jestli Angellová odstoupila na jeho žádost, informoval deník Los Angeles Times.

Ještě před zhoršením situace v Izraeli, který v denním nárůstu počtu případů koronaviru na počet obyvatel patří mezi nejvíce zasažené země světa, rezignoval ultraortodoxní ministr zdravotnictví Jaakov Licman. Na jeho hlavu zaznívala kritika za „neprofesionální reakci“ na pandemii, ministr byl totiž shovívavý k porušovaní opatření ze strany ultraortodoxních židů, jejichž zájmy v Knesetu zastupoval. „Jsem si jistý, že Mesiáš přijde a zachrání nás stejně, jako nás Bůh zachránil během exodu. Mesiáš přijde a zachrání nás všechny,“ cituje březnové výroky tehdejšího ministra server Israel Today.

I kvůli těmto slovům adresovali lékaři a odborníci otevřený dopis premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, ve kterém požadovali Licmanovo odvolání. Jenže ještě v dubnu se Licman spolu se svou ženou jako první člen kabinetu nakazil  koronavirem, kritika tak ještě zesílila. Ve funkci skončil 17. května a zamířil do čela ministerstva výstavby. Šéfem resortu byl do 13. září, kdy rezignoval na protest proti rozhodnutí vlády o druhé celoplošné uzávěře.

Ve Slovinsku kvůli podezřelému nákupu plicních ventilátorů za více než 200 milionů korun odstoupili ministr vnitra Aleš Hojs i policejní ředitel Anton Travner. Rezignoval i kanadský ministr financí Bill Morneau, který se podle Deutsche Welle pro odchod rozhodl poté, co se s kanadským premiérem Justinem Trudeauem neshodl ohledně vládního koronavirového balíčku na ochranu ekonomiky.

Celá vláda pak rezignovala v Rovníkové Guineji ve střední Africe. Rezignaci předali tamnímu prezidentovi Teodoru Obiang Nguema Mbasogovi vládní představitelé kvůli tomu, že nesplnili své povinnosti a nedosáhli plánovaných cílů. Zemi kvůli koronavirové pandemii zasáhla hluboká ekonomická krize, informuje turecká agentura Anadolu Agency.

Kvůli koronavirové pandemii ale nekončí pouze ministři. Irský eurokomisař Phil Hogan se navzdory koronavirovým opatřením zúčastnil golfové party. Nesouhlas s jeho jednáním projevila i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, Hogan tak na svou funkci nakonec rezignoval. Mimo jiné prý proto, že tato koronavirová kontroverze strhla pozornost od práce, kterou odváděl.

Reklama

Doporučované