Hlavní obsah

Vojtěch: Pandemický plán měla přepsat Rážová. Nevím, proč to nesplnila

Foto: vlada.cz

Bývalý ministr Adam Vojtěch začíná „říkat jména“. Kdo co nesplnil?

Reklama

Pandemický plán ČR neprošel před druhou vlnou covidu-19 aktualizací, ač to prý hlavní hygienička dostala za úkol. Jiný plán, který řeší hromadné nákazy osob, sice upraven byl, ale veřejnost se k němu nemá šanci dostat.

Článek

Už mnohé bylo v posledních týdnech řečeno a napsáno o tom, co Babišova vláda měla v přípravě na druhou vlnu pandemie covidu-19 splnit a nesplnila. Jedním z restů je Pandemický plán ČR, který do dnešního dne neprošel aktualizací a na webových stránkách ministerstva zdravotnictví stále visí verze stará devět let. Na rozdíl třeba od Slovenska, kde aktualizaci během léta udělali.

K celé záležitosti se nyní poprvé vyjádřil bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ve vládě za ANO). Ten pro Seznam Zprávy uvedl, že přepracování plánu zadal zjara jako úkol hlavní hygieničce Jarmile Rážové.

„Ihned po první vlně jsem zadal aktualizaci Pandemického plánu hlavní hygieničce ČR,“ prohlásil. Co se s plánem dělo dál, zda někdo na aktualizaci skutečně pracoval, nebyl schopen sdělit. Exministr odkazuje právě na Rážovou, která to podle něj má „v gesci“.

Bývalý ministr to říká až měsíc po svém konci ve funkci, dříve k věci mlčel.

Redakce oslovila i hlavní hygieničku Rážovou. Ta však ani po urgenci nesplnění ministrem zadaného úkolu nevysvětlila. Jasno do celého problému nevnesl ani tiskový odbor ministerstva.

Dvacet let marného plánování

Jak už Seznam Zprávy dříve uvedly, téměř dvacet let se české úřady připravovaly na možnost pandemie. Avšak ve chvíli, kdy tato situace skutečně nastala, zůstaly předpřipravené nástroje nevyužity. Týká se to právě Pandemického plánu ČR.

První jeho verze byla přijata usnesením Zemanovy vlády v roce 2001. Vznikl na doporučení Světové zdravotnické organizace, která už v roce 1999 vytvořila globální plán v souvislosti s hrozbou pandemie chřipky. Český národní plán, z něhož vycházejí i dílčí plány jednotlivých resortů a krajů, byl třikrát revidován. Nejdříve v letech 2004 a 2006, kdy reagoval mimo jiné na tehdejší nebezpečí tzv. ptačí chřipky. Poslední aktualizace proběhla v roce 2011 za vlády Petra Nečase.

Ta už se ale netýkala jenom chřipky, plán byl totiž tehdy uzpůsoben daleko šířeji, i pro potřeby dalších infekčních (respiračních) onemocnění. Po zkušenostech třeba se SARS byl upraven tak, aby se o něj veřejné instituce jako o základní návod k řešení vzniklých problémů mohly opřít i při všech dalších pandemiích.

Povinnost pravidelně aktualizovat Pandemický plán ČR (zapracovávat do něj nové poznatky a zkušenosti) je jedním z hlavních úkolů, které má Ústřední epidemiologická komise. V jejím čele je ministr zdravotnictví jako předseda, hlavní hygienik (hygienička) je vždy v roli místopředsedy. Tato komise však od roku 2014 nebyla šest let žádným z ministrů svolána, ač se minimálně jednou ročně scházet měla. Sešla se až letos 27. února.

Po pěti jednáních a odeznění první vlny si ale udělala přes léto další čtyřměsíční přestávku. Adam Vojtěch to vysvětlil tak, že pro další schůze neviděl důvod, protože přes léto byla situace klidná.

Druhý plán jen pro povolané

Ministerstvo zdravotnictví se po odeznění první vlny covidu-19 místo úpravě Pandemického plánu údajně věnovalo aktualizaci jiného plánu. Ten nese název „Typový plán epidemie – hromadné nákazy osob“.

Jde o dokument, který je součástí krizového plánování. Podobně jako plány k dalším typům nebezpečí s nepřijatelnými riziky (přírodní katastrofy, ekologické havárie, hromadné nákazy zvířat, hromadné nákazy polních kultur, migrační vlny atd.).

Aktualizaci „Typového plánu epidemie – hromadné nákazy osob“ s termínem do konce září po ministerstvu žádala Poslanecká sněmovna. Nicméně tento plán není veřejně přístupný, a nelze tudíž ani posoudit, jak se aktualizovaná verze změnila oproti té původní.

Redakce Seznam Zpráv žádala ministerstvo zdravotnictví o poskytnutí staré i nové verze plánu podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Tato žádost byla zamítnuta.

„S ohledem na to, že požadovaný dokument je součástí krizového plánu, jenž byl v souladu s Příkazem ministra č. 8/2020 a Služebním předpisem státního tajemníka v ministerstvu č. 6/2020 jako zvláštní skutečnost označen a žadatel k němu oprávněný přístup nemá, je dán obligatorní důvod pro odepření jeho poskytnutí,“ je napsáno v odůvodnění.

Je zřejmé, že takto utajovaný plán adekvátní náhradou za neaktualizovaný (ovšem veřejně přístupný) Pandemický plán ČR být nemůže.

Veřejnost – odborná i laická – si nemůže udělat představu o tom, jaká případná opatření na ni v souvislosti s pandemií stát chystá.

Předán hasičům

Ačkoliv je „Typový plán epidemie – hromadné nákazy osob“ neveřejné povahy, dle sdělení tiskového mluvčího ministerstva zdravotnictví Jan Brodského byl po nedávné aktualizaci předán na generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Právě profesionální hasiči mají totiž být garanti všech těchto opatření.

O poskytnutí plánu hasičům mluvila již i zmíněná hlavní hygienička Rážová, a to na začátku října na tiskové konferenci. Tam i v přítomnosti nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly naznačila, k čemu by měl přepsaný plán dále sloužit.

„Je to nástroj pro krizové řízení a všechny subjekty, které si zpracovávají krizový plán na úrovni krajů, ale i centrálních institucí, ho mají zapracovat a potom podle jednotlivých karet v plánu postupovat,“ uvedla k veřejně nepřístupnému plánu Rážová.

Reklama

Související témata:

Doporučované