Hlavní obsah

Vojtěch představil nového šéfa komunikace

Foto: Tomáš Tkáčik, ČTK

Poslední rok se Daniel Köppl podílel na Chytré karanténě, společném projektu ministerstev zdravotnictví a obrany.

Reklama

Za ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude s novináři nově hovořit Daniel Köppl. Brání se ale označení „mluvčí“, ministerstvo podle něj brzy představí někoho „chytřejšího a krásnějšího“.

Článek

Ředitelem komunikace ministerstva zdravotnictví se stal Daniel Köppl, bývalý novinář, který byl v této roli dlouholetým souputníkem Jaromíra Soukupa. Dosavadní ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí Gabriela Štepanyová se posunula na místo vedoucí kabinetu ministra.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Označení „mluvčí“ se ale Köppl brání. „Na tuto pozici přijde ještě někdo další,“ avizoval, aniž by někoho konkrétního jmenoval.

Kdo mluví za ministerstvo zdravotnictví

Gabriela Štěpanyová byla mluvčí už za prvního období ministra Adama Vojtěcha. Na podzim 2020 Vojtěcha vystřídal Roman Prymula, na pozici mluvčí/ho ale nestihl vybrat náhradu. Dočasně tuto funkci zastával ředitel odboru komunikace Jan Brodský. Po rychlém střídání Prymuly Janem Blatným vyhrál výběrové řízení na pozici ředitele odboru Evžen Staněk, který se ale rozhodl funkci nepřijmout. Blatnému dělala mluvčí Barbora Peterová, kterou s nástupem Petra Arenbergera nahradila Jana Schillerová. Po návratu Vojtěcha do čela resortu se mluvčí znovu stala Gabriela Štěpanyová. Na pozici ředitele odboru ji nyní střídá Daniel Köppl. Podle jeho slov ale na resort brzy nastoupí nová tisková mluvčí.

Köppl se na ministerstvu zdravotnictví pohybuje zhruba rok, podílel se na Chytré karanténě a také například pomáhal bývalému ministrovi Petru Arenbergerovi řešit kauzu týkající se jeho majetkových poměrů.

Členství v RRTV nevadí, tvrdí

Pozice šéfa komunikace ale není jediná funkce, kterou v poslední době získal. Na konci července ho poslanci zvolili členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Členové rady podle zákona nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch. Podle Köppla ale něco takového v roli mluvčího ministra nehrozí.

„To se nestane. Já nepracuji pro žádnou politickou stranu. Jsem ředitel odboru ministerstva zdravotnictví. To je instituce, to s tím nemá nic společného. Nemohl bych být třeba tiskovým mluvčím politické strany ANO nebo Pirátů nebo ODS nebo ČSSD, ani pro ně pracovat nesmím,“ říká nový šéf komunikace ministra Adama Vojtěcha (za ANO).

Zda je souběh funkcí skutečně v pořádku, se Seznam Zprávy zeptaly předsedy RRTV Václava Mencla. Teoreticky se totiž Rada může zabývat například vyvážeností zpravodajství týkajícího se ministerstva zdravotnictví. Köpplova nezaujatost by v tu chvíli mohla být zpochybněna. Mencl to ale odmítl komentovat.

„Já jsem ještě neměl možnost se s ním setkat. Uvidím se s ním, předpokládám, ve středu. Nechtějte po mně prosím žádné informace. Já žádné sdělení od něj ani od ministerstva nemám, tím pádem se k tomu nemohu vyjadřovat,“ řekl pro Seznam Zprávy Mencl.

Köppl začínal ve výzkumné agentuře Opinion Window/Research International, vedl časopis Strategie, založil a byl šéfredaktorem webu Marketing & Media, pracoval pro vydavatelství Economia. Do loňského srpna byl sedm let generálním ředitelem společnosti Empresa Media Jaromíra Soukupa, zároveň pracoval na veřejné prezentaci jeho společnosti Médea.

Jako Soukupův úzký spolupracovník Köppl v médiích hájil televizi Barrandov, která se opakovaně dostávala do hledáčku RRTV kvůli neobjektivitě a nevyváženosti. Soukup si například opakovaně zval Miloše Zemana do pořadu Týden s prezidentem, kde mu pokládal servilní a nekritické otázky.

Novinář už nejsem

Po odchodu od Soukupa začal Köppl státu během covidu pomáhat s Chytrou karanténou a letos se stal kandidátem hnutí ANO do RRTV. Sám poslanec ANO Martin Kolovratník ale upozornil na Köpplův potenciální střet zájmů kvůli jeho pokračujícímu angažmá v médiích.

„U Daniela Köppla je skutečnost, že byl na konci loňského roku 22. prosince jmenován panem Josefem Středulou, předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů, jednatelem společnosti SONDY, s. r. o. Tato společnost vydává tištěný časopis, papírový týdeník Sondy. A § 7 odst. 12 zákona říká, že členové rady nesmí zastávat funkce, a to placené ani neplacené, v jakýchkoliv orgánech společností, které podnikají v oblasti hromadných sdělovacích prostředků,“ řekl ve Sněmovně Kolovratník.

Členové Rady podle zákona nesmějí zastávat žádné funkce v jakýchkoliv orgánech společností, které podnikají v oblasti hromadných sdělovacích prostředků, audiovize a reklamy. Daniel Köppl na dotaz redakce Seznam Zprávy uvedl, že nemá s firmou SONDY nic společného.

„To je zrušené, už tam vůbec nejsem. Já jsem tam ani formálně nikdy nebyl, to byla spíš fake news, která někde zazněla. Formálně jsem jednatelem nikdy nebyl, v rejstříku ani není nic takového zapsané,“ řekl Köppl s tím, že ve společnosti SONDY nemá žádnou funkci.

V obchodním rejstříku je jako jednatelka uvedena šéfredaktorka časopisu Sondy Jana Kašparová. Pod účetní uzávěrkou za rok 2020, kterou společnost představila na konci letošního května, je už ale jako jednatel podepsaný Daniel Köppl. Webová stránka časopisu Sondy uvádí Köppla jako šéfredaktora.

„Hned po volbě do Rady jsem tuto funkci (jednatele, pozn. red.) opustil,“ doplnil po upozornění na listiny v obchodním rejstříku pro Seznam Zprávy Köppl.

Reklama

Doporučované