Hlavní obsah

Tipovačka lídrů pro Seznam. Jak dopadnou? Babiš chce 5 krajů, Sobotka 7 hejtmanů

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Svou hranici volebního úspěchu oznámili politici ve volební debatě Seznamu.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Souboj o místa v krajských zastupitelstvech a třetině Senátu vyvrcholí zítra. Podívejte se, jaký výsledek si tipují předsedové stran.

Článek

Jediným politikem, který bude moci jakýkoliv výsledek vydávat za úspěch, je předseda ANO Andrej Babiš. A to hlavně proto, že v krajských volbách před čtyřmi lety jeho hnutí ještě nekandidovalo, tudíž v krajích dodnes nemá žádné zastoupení.

„My jsme outsider těchto voleb,“ říká dodnes Babiš navzdory průzkumům, které jeho hnutí staví dlouhodobě vysoko.

Babiš tipuje, že by ANO mohlo zvítězit v pěti ze třinácti krajů, a dodává: „To ještě neznamená, že tam budeme mít hejtmana.“

Taková situace by nastala ve chvíli, kdy se ostatní strany, včetně sociální demokracie, společně domluví na krajské koalici a vítězné ANO by odstavily do opoziční role.

Tento scénář se přitom nedá vyloučit, hlavně proto, že ČSSD svou krajskou kampaň postavila na apelu „Nedovolte nikomu udělat z vašeho kraje svou firmu“.

Sedm hejtmanů pro Sobotku

Sociální demokracie letos počítá s tím, že ji ve srovnání s minulými krajskými volbami čeká propad.

V roce 2012 zvítězila v devíti krajích, ale díky koaličnímu vyjednávání obsadila hejtmanské pozice v jedenácti regionech. „Letos bych za hranici úspěchu považoval zisk sedmi hejtmanů,“ řekl svůj odhad předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Starostové a nezávislí budou považovat za úspěch, pokud se jim podaří udržet jedno místo hejtmana, které mají v Libereckém kraji.

Jaké výsledky v krajských volbách tipují šéfové ostatních stran a jaké pak všichni ve volbách senátních, se podívejte v sestřihu z volební debaty Seznamu.

Volební místnosti budou otevřeny v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin.

Ve volbách do krajských zastupitelstev jde o to, která z kandidujících stran bude vládnout ve vašem regionu. Volí se ve 13 krajích republiky s výjimkou hlavního města.

V Praze půjdou k volbách jenom voliči některých volebních obvodů - těch, kde je třeba zvolit po šestiletém mandátu nového senátora. Celkem se bude osazenstvo horní komory Parlamentu měnit ve 27 volebních obvodech.

Reklama

Doporučované