Hlavní obsah

Volby do Senátu na Praze 9 vyhrál Smoljak za STAN

David Smoljak, nový senátor za STAN, komentuje úspěch v doplňovacích senátorských volbách.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Doplňovací volby do Senátu vyhrál kandidát hnutí Starostové a nezávislí David Smoljak (60), syn režiséra Ladislava Smoljaka. Senátorem bude Smoljak do října příštího roku, kdy by vypršelo řádné funkční období bývalé senátorce Zuzaně Baudyšové, která kvůli zdravotním důvodům rezignovala.

Článek

Novým senátorem bude scenárista a zastupitel Vinoře David Smoljak (za STAN). Rozhodli o tom voliči v devátém pražském obvodu. Syn divadelníka Ladislava Smoljaka získal v druhém kole 59,74 % hlasů. Jeho konkurent, starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS) získal 40,25 %. V prvním kole Jarolím získal o 137 hlasů více než Smoljak.

Vzhledem k tomu, že se jedalo o doplňovací volby, skončí Smoljakův mandát v říjnu příští rok. Nově zvolený senátor Seznamu řekl, že se v příštích volbách chystá získaný mandát obhajovat.

V Senátu se chce věnovat otázce nezávislosti médií veřejné služby. „S kolegy budu pracovat na přípravě nové legislativy, která by nezávislost médií posílila a vytrhla je z područí Poslanecké sněmovny, což znamená, že o nich rozhoduje vždycky vítěz voleb, případně koaliční strana – a to zdravé rozhodně není,“ uvedl Smoljak pro Seznam.

Starostové mají nejvíce senátorů

Doplňovací volby v Praze 9 celkové složení horní komory příliš neovlivnily. Rozhodly ale o tom, že se nejpočetnější frakcí v Senátu stanou Starostové, jejichž klub měl stejně jako ODS po loňských senátních volbách shodně 18 členů. Smoljakovým vítězstvím se ale dosud vyrovnaný poměr sil vychýlil ve prospěch Starostů. Smoljak Seznamu potvrdil, že do strany, jejíž členem formálně není, hodlá vstoupit.

Šedesátiletý David Smoljak je synem režiséra, herce a scenáristy Ladislava Smoljaka, který zemřel v roce 2010. V předvolební kampani jeho nejstaršího syna podpořil i druhý ze zakladatelů známého Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák.

O křeslo senátora za Prahu 9 se v prvním kole ucházela desítka kandidátů. Jarolím postoupil do druhého kola se ziskem 24,25 procenta hlasů. Pro Smoljaka hlasovalo před týdnem 23,53 procenta voličů. Volební účast v prvním kole byla 18,48 procenta voličů.

Volební obvod Praha 9, který je volebním obvodem číslo 24, zahrnuje devátou městskou část bez Hrdlořez, Hloubětína a části Malešic. Dále v tomto obvodu volí občané Prahy 14, Prahy 19, Prahy 20, Prahy 21, Běchovic, Dolních Počernic, Klánovic, Kolodějí, Satalic a Vinoře.

Reklama

Doporučované