Hlavní obsah

Le Penová se distancovala od AfD, odmítá sedět ve společné frakci v europarlamentu

Foto: Shutterstock.com

Marine Le Penová a europoslanec za Národní sdružení Jordan Bardella, ilustrační fotografie

Krajně pravicová strana Marine Le Penové Národní sdružení oznámila, že odmítá nadále zasedat v jedné parlamentní frakci s německou AfD.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová se ve středu distancovala od německé strany Alternativa pro Německo (AfD). V rozhovoru se stanicí Europe 1 řekla, že nastal čas jasně se oddělit od strany řešící skandály svých vůdčích kandidátů. Její strana Národní sdružení (RN), která se podle průzkumů po červnových volbách patrně stane nejsilnější francouzskou formací v Evropském parlamentu, odmítá nadále zasedat v jedné parlamentní frakci s AfD, která je označována za pravicově populistickou až krajně pravicovou.

„AfD jde od provokace k provokaci… Nestačí se jen distancovat. Nastal čas, abychom se od tohoto hnutí jasně oddělili,“ řekla Le Penová.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu se konají každých pět let, první Česko zažilo po vstupu do Evropské unie v roce 2004. Letošní eurovolby se konaly 7.–8. června 2024. Dění v Česku jsme sledovali ONLINE.

Vyhrálo hnutí ANO, získalo 26,14 % hlasů a 7 mandátů. Druhá byla koalice Spolu s 22,27 % a 6 mandáty, třetí Přísaha a Motoristé s 10,26 % a 2 mandáty. Do EP se dostali také Stačilo!, STAN, Piráti, SPD a Trikolora.

RN, které vede do červnových voleb předseda strany a europoslanec Jordan Bardella, má v současnosti 18 členů v krajně pravicové europarlamentní skupině Identita a demokracie (ID). Ve stejném klubu zasedá i osm členů AfD včetně dosavadního volebního lídra Maximiliana Kraha. Ten dnes oznámil, že stejně jako dvojka na kandidátce Petr Bystroň odstupuje z kampaně.

Krah se potýká s aférou kvůli podezření z přijímání úplatků za ruskou propagandu; aféra dolehla také na Bystroně. Kraha poškodil rovněž případ jeho dlouholetého spolupracovníka, který je podezřelý ze špionáže pro Čínu. Německý europoslanec nejnověji vzbudil širokou kritiku tím, že v novinovém rozhovoru zlehčoval zločiny nacistických jednotek SS.

Kvůli výrokům o SS se od AfD ve středu distancovalo také české opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Jeho mluvčí Barbora Šťastná ČTK sdělila, že SPD plně podporuje a následuje kroky RN. „Z těchto důvodů nebude hnutí SPD zasedat v europarlamentu společně se zástupci AfD,“ uvedla Šťastná.

Doporučované