Hlavní obsah

Volby ještě neskončily, Trump už povolal do boje právníky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vyhrocené americké prezidentské volby ještě nemají svého vítěze. Zatímco pokračuje nečekaně těsný souboj mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem, současný nájemník Bílého domu tasí právníky. Žádá třeba přepočet hlasů ve Wisconsinu.

Článek

Po dramatické volební noci, kdy se zdálo, že se vedení jasně ujal nynější šéf Bílého domu a republikán Donald Trump, se během středy několik klíčových států přiklonilo k demokratovi Joeu Bidenovi, a to hlavně díky korespondenčním hlasům.

Trumpova kampaň již oznámila, že bude žádat přepočet hlasů ve Wisconsinu, kde vyhrál podle CNN Joe Biden, čímž získal dalších 10 volitelů. Demokrat už má 237 z 270 potřebných volitelů. Právními kroky hrozí současná hlava Spojených států i v Michiganu, kde vede Biden, či v Pensylvánii, kde Trump přichází o velký náskok.

Šéfka Bidenovy kampaně Jennifer O'Malleyová Dillonová ve středu uvedla, že očekává Bidenovo vítězství právě v klíčových státech Michigan, Wisconsin a Pensylvánie. Bývalý viceprezident by podle ní mohl během středy také získat potřebný počet 270 volitelů, čímž by zvítězil v souboji o Bílý dům.

Trumpova kampaň reagovala na její slova vzápětí, když zdůraznila, že Donald Trump je ve „velmi, velmi, velmi dobré pozici“, přičemž tiskový mluvčí Bill Stepien nezapomněl zdůraznit, že je třeba, aby byly sečteny všechny „legální“ hlasy. Poukázal tak na Trumpovu dlouhodobou rétoriku, podle níž jsou korespondenční hlasy podvodné.

Samotný prezident začal své příznivce brzy poté zasypávat řadou příspěvků, ve kterých zpochybňuje platnost těchto hlasů. „Včera v noci jsem vedl, často přesvědčivě, v mnoha klíčových státech,“ napsal Trump a dodal, že po připočítání těchto překvapivých hlasů začal jeho náskok „magicky“ mizet. VELICE DIVNÉ, volební komise to mají úplně a historicky špatně,“ uvedl prezident. Twitter příspěvek označil jako zavádějící a omezil možnost sdílení.

Trump i přesto pokračoval ve zpochybňování korespondenčních hlasů. „Nacházejí Bidenovy hlasy všude možně - v Pensylvánii, Wisconsinu a Michiganu. To je velmi špatné pro naši zemi,“ okomentoval vývoj hlasování na Twitteru. Později také dodal, že údajní manipulátoři „tvrdě pracují na tom, aby zmizelo půl milionu hlasů“, díky kterým Trump vedl v Pensylvánii.

Trumpova kampaň vzápětí oznámila, že bude žádat přepočet hlasů ve Wisconsinu. „Jsou zprávy o nepoctivých případech v několika wisconsinských okresech, což vyvolává vážné pochybnosti o platnosti výsledku. Čísla dávají prezidentovi právo na přepočítání a my o to okamžitě požádáme,“ řekl jeho mluvčí Stepien.

V USA neexistuje jednotný národní systém započítávání korespondenčních hlasů. Některé státy posledním volebním dnem končí přijímání těchto hlasů, v jiných státech jsou stále přijímány a sčítání pokračuje i po uzavření volebních místností. Při těsném výsledku může o přepočítání zažádat každý kandidát.

Trumpova kampaň pak prostřednictvím žaloby požádala o zastavení sčítání hlasů v severoamerickém státě Michigan. „Kampaň prezidenta Trumpa nedostala možnost řádného přístupu k mnoha místům, kde se hlasy sčítají, aby mohla dohlédnout na otevírání obálek a na proces započítávání hlasů, jak to stanoví michiganské zákony,“ uvedl Stepien. Bude také požadovat kontrolu hlasů, které již byly otevřeny a sečteny.

Trumpův právník Rudy Giuliani mezitím na svém Twitteru oznámil, že míří se svým právním týmem do Pensylvánie, kde podle něj dochází k „masivnímu podvádění“. Podle Guardianu podá žalobu, jejímž cílem bude podobně jako v Michiganu zastavení sčítání hlasů. Samotný Trump naznačoval, že se pokusí zpochybnit výsledky v Pensylvánii již dříve. „Jakmile volby skončí, vstoupíme do toho s našimi právníky,“ řekl o víkendu novinářům. Jeho přístup ve středu do značné míry potvrdil i vůdce senátní většiny Mitch McConnell, když uvedl: „To by vás nemělo šokovat, že tam budou mít obě strany právníky. Spory rozhodnou soudy. Tak to v této zemi děláme,“ řekl McConnell novinářům.

Na bitvu o to, které hlasy se nakonec započítají, se chystají právníci na obou stranách již delší dobu. Novináři v té souvislosti připomínají přepočítávání hlasů na Floridě v roce 2000, když se o Bílý dům utkali demokrat Al Gore a republikán George W. Bush.

Americké soudy se žádostmi o zneplatnění některých hlasů zabývaly již před volebním dnem. V pondělí federální soud odmítl požadavek Republikánské strany, aby se nezapočítalo 127 tisíc tzv. drive-thru hlasů v jednom z okresů texaského Houstonu. Další soudní spor ohledně republikánské snahy zneplatnit korespondenční hlasy proběhl v Nevadě. Soudce to zamítl.

Reklama

Doporučované