Hlavní obsah

Podpora od SPD? Mám s tím velký problém, vzkazuje Pirátům do Plzně Bartoš

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Reklama

aktualizováno •

Prvním krajským městem, které už představilo radniční koalici, je Plzeň. Na vládě se tam prozatím dohodlo hnutí ANO s Piráty a hnutím STAN. Menšinovou koalici by měli podpořit dva nestraníci za SPD. Šéfovi Pirátů se to nelíbí.

Článek

Ve 47členném zastupitelstvu bude rada ANO, STAN a Pirátů mít dohromady 23 hlasů. Ty podpoří právě dva zmínění nestraníci za SPD. Primátorem Plzně bude lídr ANO Roman Zarzycký, dosavadní první náměstek primátora a současně ekonomický náměstek hejtmana. Další personální obsazení devítičlenné rady oznámí v příštím týdnu.

„Přišlo za námi hnutí ANO s tím, že mají podporu 17 zastupitelů, což zahrnuje dva nestraníky za SPD. A že jsou dvě možnosti, buď půjdeme s nimi, anebo vznikne koalice ANO, ODS a PRO Plzeň,“ řekl Seznam Zprávám lídr Pirátů a budoucí první náměstek primátora Pavel Bosák.

Spojení s SPD, které tímto na radnici definitivně vznikne, se však pirátský lídr vyhýbá. O dvou zastupitelích z SPD mluví striktně jako o nestranících. A opakuje, že on s nimi nejedná. „My jednáme jenom s hnutím ANO. A oni si prostě nějakým způsobem zajistili tu podporu,“ uvedl.

Taková možná koalice se však příliš nelíbí pirátskému předsedovi Ivanu Bartošovi. „ANO za sebe skutečně jedná o případné podpoře s dvěma nezávislými kandidáty za SPD, s čímž mám osobně velký problém. O věci jsem dnes také jednal s předsedou STAN Vítem Rakušanem. Piráti jsou stranou demokratickou a subsidiární, což znamená, že je rozhodování v kompetenci místních sdružení, ale existují kontrolní mechanismy, jak právě na takovéto situace reagovat. Pokud to bude nakonec nutné, budu chtít, aby je Pirátská strana využila,“ napsal Seznam Zprávám Bartoš.

Proti se vyjádřil i předseda STAN Vít Rakušan. „Žádnou spolupráci jsme v Plzni s SPD neuzavřeli. S tím, aby se koalice, jejíž součástí je STAN, opírala o podporu SPD, nesouhlasím. Jednání v Plzni prý ale dál probíhají. Věřím, že koalice bude ve výsledku složena z demokratů,“ vzkázal šéf Starostů.

Vyjádření zástupců SPD Seznam Zprávy zjišťují.

Na to, že úspěch menšinové koalice bude ležet na podpoře SPD, upozorňuje i lídr v Plzni vítězné koalice Spolu David Šlouf. „Uvidíme, jestli to tak opravdu bude. Tato koalice byla připravena dopředu minimálně lídry jednotlivých stran. Otázkou zůstává, zda při ustavujícím zastupitelstvu budou někteří jejich členové ochotni hlasovat pro vstup do koalice, která se opírá o hlasy SPD,“ napsal Seznam Zprávám Šlouf.

Ve vedení Plzně doposud seděla ODS s hnutím ANO a s TOP 09. Piráti byli v opozici. „Spolu vedlo velice agresivní kampaň proti nám i proti hnutí STAN. Oni si spálili mosty už před vyjednáváním,“ dodal Bosák.

Výsledky komunálních voleb 2022

Koalice se rýsuje také v Ostravě

Na celkem rychlé sestavení koalice to vypadá i v Ostravě, kde by ANO, Spolu a Piráti rádi navázali na dosavadní spolupráci. ANO stávajícího primátora Tomáše Macury už za sebou má první koaliční jednání se zástupci Spolu. Ostravské zastupitelstvo má 55 členů, z toho 21  křesel získalo hnutí ANO. Druhé Spolu pak má devět mandátů.

Dnes nebo v pondělí chce ANO jednat s Piráty, hnutím Ostravak a znovu i s koalicí Spolu. „Moje preferovaná varianta je na stávajícím půdorysu, případně rozšířená ještě o jeden subjekt a tím jedním subjektem může být, připusťme, hnutí Ostravak,“ řekl Macura pro ČTK.

V Brně může krachnout Spolu

Ačkoli čistě co do počtů v Brně nic nebrání tomu, aby pokračovala dosavadní koalice ODS, lidovců, Pirátů a ČSSD, mohlo by se povolební oťukávání vyvinout zcela jinak. V politických kuloárech se hovoří o třaskavém spojení - velké koalici ODS s hnutím ANO, které skončilo se 20 procenty druhé.

V posledních měsících totiž zcela zamrzly vztahy mezi primátorkou ODS Markétou Vaňkovou a jejím lidoveckým náměstkem Petrem Hladíkem. Lidovci by tak mohli schytat „politický“ políček a po osmi letech se ocitnout v opozici.

Přečtěte si více o situaci v Brně:

ANO se chce na radnici po čtyřech letech vrátit. Ač lídr René Černý ve volebním programu členy dosluhující koalice počastoval slovy o lenoších, teď věří, že s některými na radnici usedne. „Musíme vybírat takového koaličního partnera, který nám umožní splnit co nejvíc z našeho volebního programu,“ sdělil.

V Pardubicích by rádi pokračovali ve stávající koalici

Hnutí ANO drtivě zvítězilo i v Pardubicích, kde rozjelo povolební vyjednávání s dosavadními radničními partnery. Dohoda je už jistá mezi ANO a sdružením Žijeme Pardubice kolem tamního sociálního demokrata Jakuba Rychteckého. „Už jsme podepsali dohodu o koordinovaném postupu mezi našimi dvěma stranami,“ potvrdil kandidát na primátora Jan Nadrchal (ANO).

Rychtecký doplnil, že by rádi pokračovali v koalici, která Pardubicím vládla poslední čtyři roky, osloví proto především koalici Spolu. Náměstek primátora Petr Kvaš z ODS uvedl, že on i jeho kolegové by ve své práci rádi pokračovali. „Dnes se u nás v Pardubicích jede Zlatá přilba, tam se všichni uvidíme a pobavíme se o tom,“ řekl. Oficiální jednání by měla pokračovat v nadcházejícím týdnu.

Liberec nejspíš bez ANO

V Liberci je preferovaná varianta bez hnutí ANO a SPD. Pro ANO by to znamenalo vypadnutí z radniční koalice. Poslední čtyři roky v jejím čele seděli Starostové pro Liberecký kraj, ODS a právě hnutí ANO. Křehkou většinu by nyní byli schopni dát dohromady Starostové pro Liberecký kraj, kteří kandidovali spolu s TOP 09 a lidovci, kandidátka ODS se Sportovci a místním sdružením Liberec otevřený lidem.

V Hradci Králové chtějí vyšachovat ANO

Byť vítězné hnutí ANO v krajském městě už v sobotu potvrdilo, že by chtělo pokračovat ve spolupráci s ODS, se kterou uplynulé roky vládlo, nejprve v koalici ještě se Změnou pro Hradec a posléze v menšinové koalici, politici v Hradci Králové momentálně usilují o vytvoření pětikoalice. Té se budou účastnit všechny subjekty kromě ANO a SPD.

„Nabídku od ANO jsme sice také dostali, ale preferujeme spíše jednání s ostatními pěti stranami. Sejdeme se ve čtvrtek,“ uvedl hradecký senátor a lídr nového seskupení Rozvíjíme Hradec Jan Holásek.

Pro vytvoření koalice v Hradci Králové je potřeba minimálně 18 hlasů. Druhý nejsilnější Hradecký demokratický klub (HDK), který kandidoval spolu s TOP 09, Patrioty a LESem, má sedm křesel. Občanští demokraté obhájili pět zastupitelských postů. V rýsující se koalici by měli být také Piráti se čtyřmi zastupiteli, již zmiňované Rozvíjíme Hradec se třemi a také dva zastupitelé za Změnu pro Hradec.

„Měli bychom se sejít ve čtvrtek už s podklady pro zjišťování společných priorit,“ uvedl lídr Změny pro Hradec Adam Záruba.

Hnutí ANO přispěchalo s nabídkou jednání už v sobotu večer. To potvrdilo i v tiskové zprávě, kterou rozeslalo novinářům. „Oslovujeme představitele všech stran nového zastupitelstva. Uvidíme, zda zvítězí politikaření či osobní animozity nebo prospěch celého města,“ napsal nový zastupitel ANO Denis Doksanský (dříve za STAN).

Reklama

Doporučované