Hlavní obsah

Vztahy na bodu mrazu. Střet v Brně může vynést do vlády ANO

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Premiér Petr Fiala a brněnská primátorka Markéta Vaňková při zahájení hlavní části volební kampaně na Moravském náměstí v Brně, 5. září 2022.

Reklama

ODS s TOP 09 sice ovládly s 25 procenty volby v Brně, avšak není zdaleka jisté, že chtějí na radnici pokračovat v dosavadní koalici s lidovci.

Článek

Vládní ODS v komunálních volbách ovládla dvě největší města. Zvlášť domovské Brno může premiéra Petra Fialu těšit. Současná primátorka Markéta Vaňková po boku TOP 09 dosáhla na 25 procent. V brněnských „komunálkách“ nejlepší výsledek pro občanské demokraty za šestnáct let.

„I když jsme jen dvě strany společně, tedy ODS a TOP 09, máme víc hlasů jak v Praze. To je vynikající. A je to díky skvělé primátorce Markétě Vaňkové a týmu, který sestavili,“ pochvaloval si pro Seznam Zprávy v sobotu v noci ministr spravedlnosti a krajský šéf ODS Pavel Blažek.

Jenže domovské Brno může paradoxně premiérovi připravit těžké vysvětlování. A to vzhledem k (ne)pokračování paktu Spolu.

Rovnice pro dosluhující koalici ODS, lidovců, Pirátů a ČSSD přitom na papíře hovoří jasně. Třiatřicet mandátů, tedy možná pohodlná většina v 55členném zastupitelstvu.

Přesto se v politických kuloárech mluví o jiném třaskavém spojení, totiž velké koalici ODS s „postokovým“ ANO, které skončilo se 20 procenty druhé.

V obnovené brněnské buňce má hlavní slovo exministryně financí Alena Schillerová, ve štábu se v sobotu znovu usmíval exprimátor Petr Vokřál, který se slovy o mafiánských praktikách ANO před dvěma lety opustil. „Hnutí si tu prošlo složitou situací. Pro nás je důležité přetavit to v možnost podílet se na vládnutí,“ zdůraznila místopředsedkyně ANO.

Ač před volbami od hlav ODS i KDU-ČSL zaznívaly formulky o logickém pokračování koalice na „vládním půdoryse“, především vítězná strana teď může rozdat karty jinak. „Dlouhá bude nejen neděle, ale celý další týden. Ráda bych se potkala se všemi subjekty. Téměř se všemi jsme si telefonovali,“ řekla před jedenáctou večer primátorka Vaňková.

A jestli by preferovala koalici ve „vládním“ formátu?

„Uvidíme. Bude to otázka dalších debat. Budu se chtít bavit s každým. Chceme takovou koalici, která bude ke prospěchu města Brna. A bude záležet na prioritách potenciálních koaličních partnerů a aby byly co nejvíc shodné s těmi našimi,“ sdělila vyhýbavě.

Vztahy na bodu mrazu

Proč může brněnskou radnici čekat překvapivý veletoč? Není tajemství, že v posledních měsících totálně zamrzly vztahy mezi Vaňkovou a jejím lidoveckým náměstkem Petrem Hladíkem. K vykreslení stačí drobný střípek: Na radničních tiskovkách primátorka vždy odprezentovala svá témata. A když si bral před novináři slovo Hladík, s omluvou na pracovní vytížení mířila do své kanceláře.

Možné koalice v Brně

Hlavní rivalové: ODS+TOP 09, ANO (29 křesel), případně + ČSSD (32 křesel)

Pokračování současné koalice: ODS+TOP 09, KDU-ČSL+STAN, Piráti (30 křesel), případně + ČSSD (33 křesel)

Velká koalice v Brně: ODS+TOP 09, ANO, KDU-ČSL+STAN (39 křesel)

Obejití vítěze voleb: ANO, KDU-ČSL+STAN, Piráti, Zelení+Žít Brno (29 křesel)

Pozn.: Pro většinu v brněnském zastupitelstvu je potřeba 28 křesel.

Ambiciózní náměstek se netajil primátorskými choutkami. Byl to hlavní důvod, proč se v Brně před volbami neupekla koalice Spolu podle celostátních not.

Hladík ve spojení se Starosty však skončil až na třetím místě. Monstrózní kampaň ve městě přinesla lidovcům 17 procent hlasů. Triumf jako na krajské úrovni, kde uspěl Jan Grolich, tedy nepřišel. Za hranici úspěchu prý Hladík považoval patnáct procent. „Gratuloval jsem ODS k vítězství. Předpokládám, že případná jednání budou následovat,“ řekl.

Hladík by však mohl schytat „politický“ políček a lidovci se po osmi letech ocitnout v opozici.

„Je pravda, že si pan Hladík některými svými prohlášeními koaliční potenciál nevylepšil. Je otázka, jak moc se to ODS dotklo. Pravda je, že i programové neshody jsou zásadní. Pan Hladík tlačí novou městskou nemocnici, o níž ODS nechce slyšet. Jsou tam spory o územní plán, horkovod,“ řekl dobře informovaný zdroj z končící koalice.

Foto: Seznam Zprávy

Volební lídr hnutí ANO René Černý po boku s poslankyní Alenou Schillerovou a dvojkou hnutí v Brně Karin Karasovou.

Večerní rokování

Triumvirát brněnské ODS Blažek, Vaňková a náměstek Robert Kerndl dorazil ke kolegům ve štábu až před jedenáctou v noci. Nejspíš už předtím řešili varianty povolebního uspořádání. „Bude to znít jako fráze, ale nejpodstatnější je program. Je potřeba prodiskutovat stavbu multifunkční haly, horkovod na Dukovany a další řešení energetické krize,“ řekl Blažek.

Jsou to témata, v nichž se právě ODS s lidovci rozcházela. Naopak ANO je podporuje. „Jde o to, jak se dokáže ODS dohodnout s lidovci. Jak jste jmenoval, byly tam zásadní rozpory. O tom se nelze dohodnout za jednu hodinu. Jsou věci, ve kterých kompromisy jdou a ve kterých nejdou,“ naznačil Blažek neurčitě.

ANO se chce na radnici po čtyřech letech vrátit. Ač lídr René Černý ve volebním programu členy dosluhující koalice počastoval slovy o lenoších, teď věří, že s některými na radnici usedne. „Musíme vybírat takového koaličního partnera, který nám umožní splnit co nejvíc z našeho volebního programu,“ sdělil.

„Megapodraz“ v opačném gardu?

Pokud by klaplo překvapivé spojení ODS a ANO, mohou vzít do koalice i ČSSD, což by znamenalo silnou většinu a 32 mandátů. Socialisté získali za 6 procent tři zastupitelská křesla. „V kontextu toho, že jsme neměli žádnou koalici, beru to jako úspěch. Nebráníme se žádné variantě. Ale nejsme v pozici, že bychom měli rozdávat karty,“ uvedl lídr ČSSD Jiří Oliva.

Bude to také debata nad jednotlivými gescemi. „Není to jen o místech v radě. Někde si sedne Josef, někde František. Ale pro chod města jsou důležité i komise, městské firmy. Tipuji delší vyjednávání. To vůbec neškodí,“ řekl Blažek.

ODS si zároveň uvědomuje, že nemůže tlačit na pilu až příliš. V krajním, ne však nereálném případě, se může zopakovat „megapodraz“ v opačném gardu. Tedy že vítěze voleb další strany obejdou.

Hnutí ANO s lidovci a Starosty, Piráty a Zelenými se Žít Brno by dali dohromady koalici o 29 mandátech.

Pokud by se ale nakonec vyklubalo spojení dvou největší rivalů ODS a ANO, premiéra Fialu by doma v Brně čekalo složité vysvětlování. „Brno není vesnička. Je vyloučené, aby se o něm nebavili celostátní lídři a abychom je neřešili s celostátním předsedou,“ dodal k tomu Blažek.

Reklama

Doporučované