Hlavní obsah

Komentář: Nedá se na to dívat. Pražští politici zcela selhali

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS) a Jiří Pospíšil (TOP 09) na zasedání nového pražského zastupitelstva 24. listopadu.

Reklama

Politici selhávají, voliči přepínají. Víc než dva měsíce neplodných jednání jsou zdrcující zprávou o neschopnosti se dohodnout.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

24. září 2022 voliči v Praze, jak se říká, rozdali karty. Až na to, že politici s nimi od té doby hrají kostky. Teď to vypadá, že navíc dlažební. Vítězná koalice Spolu (19 zastupitelů ze 65) v úterý 6. prosince oznámila, že chce v metropoli sestavit menšinovou vládu.

Bohuslav Svoboda a spol. odkládají zeměměřické náčiní – údajné stavění magistrátní koalice na „vládním půdorysu“ končí.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) bude o podpoře menšinové rady jednat s každým (kromě SPD). A druhý nejpočetnější zastupitelský klub má hnutí ANO. Heslo Patrika Nachera „Spolu kašlou na lidi“, které před volbami zívalo z každé tramvaje, by tak mohlo získat nový, pravděpodobně nezamýšlený obsah.

ANO a Spolu mají dohromady 33 zastupitelů, čili většinu jednoho hlasu. Teoreticky by stačilo, kdyby se na všem domluvili, respektive kdyby kašlali spolu.

V úvahu připadají i jiné mutace a kombinace, například zapojení Starostů (5 zastupitelů) nebo přeběhlíků (0 až kolik je potřeba zastupitelů). Piráti Zdeňka Hřiba a Praha Sobě Jana Čižinského se zdají být jako celek ze hry.

Vývoj kolem nejdůležitější kóty komunálních voleb s sebou nese i jednu dobrou zprávu. Pro ty, kdo ji chtějí vidět: už to skoro vypadalo, že na nějaká politická jednání rezignovala nejen pozornost Pražanů a čtenářů, ale i sami jejich profesionální aktéři. Všechno usnulo, všechny to přestalo bavit. Ale dva a půl měsíce po volbách přece jen někdo chladnoucími kamny zatřásl – a nějaký uhlík v nich ještě doutná.

To je samozřejmě slaboučká útěcha. V situaci, kdy politici – a dá se to o pražské komunální reprezentaci říct šmahem – uplynulé týdny prostě neodvedli dobrou práci a nedostáli své odpovědnosti. Tedy co nejdřív, srozumitelně a věrohodně proměnit volební výsledky do nového nebo obnoveného mocenského uspořádání, které volbám zpětně propůjčí smysl. Jenže povolebnímu jednání, jak je veřejnost dostala příležitost sledovat, chyběl nejen výsledek, ale dokonce i nasazení a motivace hráčů na place.

Jestliže se rozhovory o menšinové radě dají snad označit jako „posun“, nebo dokonce „zlom“ ve vývoji, pak je to zároveň i zpráva o zdrcující neschopnosti se dohodnout. Vždyť Spolu dostalo jen necelou čtvrtinu odevzdaných hlasů. To je hodně daleko od nadpoloviční většiny. Pro nějaké přímé koaliční partnerství tu tím pádem zbývá nikoli rezervoár, ale rovnou širý oceán voličské vůle.

Ale místo toho vidíme selhání. Připravuje se „menšinová vláda“, čili nouzové východisko. Byla by nutně spojená s rozmlžením odpovědnosti a s neprůhlednými dohodami. Tím spíš, že jsme v Praze.

Kdo, co, komu, s kým, proč a za co, to bude v už tak komplikované metropolitní politice ještě méně patrné než doteď. Voliči rozdali karty, jak uměli. Vinu za povolební pachuť nesou politici.

K urnám přišlo 400 tisíc Pražanů ze zhruba 900 tisíc oprávněných. Koalice Spolu, čili potenciální menšinová rada by za sebou měla 100 tisíc odevzdaných hlasů, se Starosty něco přes 130 tisíc.

Ve městě, kde přebývá půldruhého milionu obyvatel a kde je každá dohoda na dlouhodobých změnách k lepšímu extrémně obtížná, by šlo o velmi slabý mandát. Postavit na něm řízení a rozvoj, natož perspektivu Prahy dost dobře nejde. Ani kdyby vzniklá tichá, ale ovšemže hlasitě promotoristická koalice Spolu a ANO.

Reklama

Doporučované