Hlavní obsah

KSČM povolává „kádrové rezervy“. Kandidují i skoro století

Foto: Profimedia.cz

Na setkáních příznivců KSČM převažují stříbrné hlavy. Stejně tak na jejich kandidátkách.

Reklama

Komunisté mají v některých obcích nebo městských částech problém naplnit kandidátky. Museli tak povolat i devadesátileté rezervy.

Článek

Ani hnutí Důchodci za životní jistoty v 90. letech nemělo kandidátky s tak vysokým věkovým průměrem, s jakým jdou do nadcházejících komunálních voleb komunisté.

Ti byli v řadě měst nuceni povolat do voleb i zálohy, které mají v občankách data narození ve 30., ale i ve 20. letech minulého století. Jinak by se jim nepovedlo kandidátky naplnit.

Ve veřejném prostoru vzbudila pozornost zejména kandidátka KSČM na Praze 6. Zapsat se na ni nechalo hned 13 lidí, kteří už překročili devadesátku. Kdyby byla důchodkyně Marie Roušarová, která je na 32. místě kandidátky, do zastupitelstva zvolena, bude svůj mandát končit jako stoletá.

Foto: Seznam Zprávy

Zadní místa na kandidátce KSČM na Praze 6 obsadili zkušenější straníci.

Lídr, právník Ivan Hrůza, oslaví za dva roky sedmdesátiny a na kandidátce patří k juniorům. „Benjamínkem“ na komunistické kandidátce Prahy 6 je pak sedmapadesátiletý kandidát. Průměrný věk kandidátky je 77,5 roku.

„Také jsem si toho průměru všiml. Zmobilizovali jsme úplně všechno,“ říká bývalý poslanec Jiří Dolejš, který je na kandidátce jako dvojka. Dodává, že většina starších kandidátů šla na kandidátku jako podpora straně, ale zároveň z praktických důvodů.

„Když v komunálních volbách nedáte dohromady kompletní kandidátku, je to pro vás hendikep, protože se nevolí celá kandidátka, ale rozdává se určitý počet hlasů,“ vysvětluje. A upozorňuje, že na rozdíl třeba od Prahy 13, kde na 35 míst v zastupitelstvu kandiduje jen 16 komunistů, mají na „šestce“ vyšší šanci se do zastupitelstva probojovat.

Z poslance senátorem?

Někteří bývalí poslanci za KSČM, která po posledních sněmovních volbách vypadla z dolní komory, zkouší štěstí jako kandidáti na senátora.

Vysoký věkový průměr není problémem jen Prahy. Devadesátiletí straníci jsou na listinách KSČM i v dalších menších či větších městech. Komunisté patří k nejstarším kandidátům. V Karlových Varech například kandiduje 96letý Milan Hejcman.

Věk se komunistům podařilo srazit v obcích, kde kandidují v koalicích. Kupříkladu v Táboře složili společnou kandidátku s ČSSD a SPD. Věkový průměr je tam necelých 51 let.

Vyšší věk řady kandidátů přiznává i předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, ale upozorňuje, že v součtu kandidujících lidí do 40 let komunisté předbíhají i některé parlamentní strany.

Nechuť kandidovat vidí obecně, nejen u komunistů. „Velmi nás mrzí, že občany politika stávající i minulých vlád znechutila natolik, že máme v republice velké množství obcí, kde se jen s obtížemi podařilo sestavit byť jedinou kandidátku, někde žádnou,“ posteskla si. Díky politice současné vlády prý ale nyní komunisté pociťují také řadu nových sympatizantů a podporovatelů.

Reklama

Doporučované