Hlavní obsah

Komunističtí poslanci vypadli ze Sněmovny, teď se zkouší dostat do Senátu

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Komunistický exposlanec Leo Luzar.

Reklama

Někteří bývalí poslanci své politické snahy nevzdávají ani poté, co jejich strana vypadla ze Sněmovny.

Článek

Poslanci KSČM se museli po loňských volbách vystěhovat ze sněmovních kanceláří poté, co jejich strana nepřekročila pětiprocentní hranici. Někteří se ale rok poté zkouší probojovat do Senátu.

Například Leo Luzar chce získat post senátora ve volebním obvodu Nový Jičín. „Stávající politika, která je provázena Senátem, je nepřijatelná. Chci změnit politiku horní komory vůči tomu, co přichází z dolní komory,“ vysvětluje Luzar.

Dalším exposlancem KSČM, který chce usednout do senátorského křesla, je Jiří Valenta. Voleb se bude účastnit ve volebním obvodu Plzeň-město, na Plzeňsku ostatně loni kandidoval do Sněmovny jako lídr kandidátky.

„Cílem jakékoliv politické strany je kandidatura ve všech volbách. Osm let jsem tu byl poslancem, náš rod odtud pochází, takže jsem si řekl, že budu kandidovat. Byť ta sestava, která nastoupila proti mně, je poměrně silná, neděláme si přehnané iluze,“ uvedl Valenta.

Další stranou, která vloni vypadla ze Sněmovny, byla sociální demokracie. Její bývalí poslanci se do senátního klání nechystají, bývalá vládní strana sází ale na jiná známá jména.

Předseda strany Michal Šmarda už také oznámil kandidaturu lékařky a bývalé europoslankyně ČSSD Olgy Sehnalové v Kroměříži, komunální političky Olgy Bastlové v Táboře nebo obhajobu křesla současného senátora Jaromíra Strnada v Kutné Hoře.

ČSSD v letošních volbách nasadí devět nebo deset kandidátů. Volit se bude do třetiny Senátu, tedy ve 27 obvodech.

Reklama

Doporučované