Hlavní obsah

A co na to Prezidentská porota? Osobnosti glosují zajímavosti z kampaně

Foto: Seznam Zprávy

Seznam Zprávy startují projekt Prezidentská porota.

Reklama

Nečekané události a zajímavosti, přešlapy prezidentských kandidátů nebo kontroverzní výroky, které s sebou přinese kampaň před prezidentskými volbami, okomentuje každý týden pro Seznam Zprávy šest osobností.

Článek

Přesně dva měsíce před začátkem voleb představují Seznam Zprávy nový projekt – Prezidentskou porotu.

Politický marketér, dvě spisovatelky, bývalý prezidentský kandidát, autor satirických glos a šéfkomentátor Seznam Zpráv budou pravidelně hodnotit to nejatraktivnější, co se odehraje v prezidentské kampani.

Jejich první postřehy nabídneme už příští týden. Přečtěte si medailonky osobností, které redakce do Prezidentské poroty nominovala.

Lenka Pastorčáková, novinářka a spisovatelka

Foto: Jan Vlček, archiv Lenky Pastorčákové

Lenka Pastorčáková

Minulé prezidentské volby prožívala jako mluvčí volebního týmu Jiřího Drahoše. Předtím působila jako redaktorka publicistického pořadu České televize 168 hodin, působila i v soukromých televizích Nova a Prima. Při jednom z rozhovorů jí prezident Miloš Zeman názorně předvedl aligátora.

Po ukončení Drahošovy kampaně působila jako mluvčí Zoo Praha. V roce 2019 vydala román o chorobné žárlivosti s názvem Žárlivka. Nyní má na pultech svoji druhou knihu Kandidát, která popisuje prostředí politiky a prezidentských voleb.

V současné době je na mateřské dovolené s prvorozeným synem.

Markéta Lukášková, spisovatelka a novinářka

Foto: Lenka Hatašová/archiv Markéty Lukáškové

Markéta Lukášková

Začínala jako novinářka, psala články pro pánský web Jen pro muže, působila jako šéfredaktorka Reflex.cz. Má zkušenost se zpravodajstvím i bulvárem, ale i z PR agentury.

Poté se vrhla na psaní beletrie. Po prvotině Losos v kaluži přišly Majonéza k snídani, Vlaštovka v bublině či Panda v nesnázích. Je také autorkou podcastu Příběh, který se opravdu stal, který nedávno oslavil dva roky. V současné době si do něj zve prezidentské kandidáty, které chce ukázat z osobnější, nepolitické stránky.

Michal Horáček, podnikatel, textař, básník a bývalý prezidentský kandidát

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Michal Horáček

Prošel dělnickými profesemi, ale živil se i jako korespondent zahraničních dostihových časopisů a později jako redaktor týdeníku Mladý svět. Těsně po sametové revoluci spolu s dalšími kolegy založil sázkovou kancelář Fortuna. Věnuje se psaní textů a hudební produkci.

V roce 2016 oznámil kandidaturu v druhé přímé volbě prezidenta. V prvním kole skončil čtvrtý, do druhého kola pak podpořil Jiřího Drahoše.

Jindřich Šídlo, novinář a komentátor

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jindřich Šídlo

Od počátku 90. let minulého století působil jako novinář týdeníku Respekt či deníku Mladá fronta DNES. Vedl domácí zpravodajství Hospodářských novin i České televize, kde později působil jako její hlavní politický analytik.

Od roku 2016 působí v Seznam Zprávách, kde už šestým rokem vytváří satirický pořad Šťastné pondělí. Působí rovněž jako šéfkomentátor. Je držitelem několika novinářských ocenění.

Dominik Landsman, spisovatel a bloger

Foto: Profimedia.cz

Dominik Landsman

Do povědomí veřejnosti se dostal jako autor internetového blogu nazvaného Deníček moderního fotra, ve kterém humorně glosoval své zážitky z rodičovské dovolené. Deníček později vydal knižně. Kniha byla v roce 2021 zfilmována. Za blog dostal v roce 2015 ocenění Magnesia litera.

Následovaly knihy Deníček moderního páru, Továrna na debilno, Dovolená s moderním fotrem, Karanténa s moderním fotrem a další. Pro magazín Reflex píše do rubriky Divoký kačer satirické články o „skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by“.

Jakub Hussar, režisér, producent, autor politických kampaní

Foto: Twitter Jakuba Hussara

Jakub Hussar

Vedl prezidentskou kampaň Vladimíra Franze ve volbách v roce 2013 a Pavla Fischera ve volbách 2018. Fischera vyšvihl z pozice neznámého kandidáta na třetí místo za Miloše Zemana a Jiřího Drahoše.

Založil inovativní reklamní agenturu HAZE, která produkuje reklamní kampaně pro české i zahraniční značky.

Reklama

Doporučované