Hlavní obsah

„Všechny bych je seřezal a poslal makat.“ Babišova zabijačka v Brně

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Na akci přišlo asi čtyři sta Babišových odpůrců. Pouštěli se do konfliktů i s druhým táborem.

Reklama

Další reportáž z prezidenské kampaně před druhým kolem voleb. Andrej Babiš v pondělí uspořádal mítink se zabijačkovou pochoutkou v centru Brna. Dorazily dva tisíce lidí.

Článek

„Ta jižní Morava, je jistě krásná zem!“ ozývá se z reprobeden v Brně.

Na Dominikánském náměstí hned pod Novou radnicí ale moravskou pohodu nic nepřipomíná. Je krátce před třetí odpoledne a hloučky handrkujících se lidí chvílemi připomínají scény z filmových komedií Slunce, seno.

Asi dva tisíce účastníků, kteří vyhlížejí další mítink Andreje Babiše, se dělí do tří táborů. Skalní obdivovatelé, kteří si přišli dát zabijačkové pochoutky a vyfotit se se svým idolem.

Na straně blíže kostelu postávají asi čtyři stovky odpůrců. Drží transparenty s různými slogany jako „Už táhni, Bureši“, „Babiše do koše“, „Andreji, mír za koblihy nekoupíš“, nebo „Ne, druhému Mnichovu“.

Vyvýšený ochoz na straně náměstí pak slouží jako pomyslné hlediště pro stovky nezaujatých, kteří jen přišli sledovat podivné divadlo.

„Tady ti mladí, vůbec nevědí, co to byl Mnichov. Všichni scházeli v občanské výchově. Podívejte se na demokraty, jak tady skandují a dělají hluk,“ rozhazuje rukama sedmdesátník v zelené čepici.

Mezi odpůrci je mnoho mladých. „Všechny bych je seřezal a poslal makat,“ uvádí jiný starší muž.„Poslal bych je na vojnu,“ přidává další.

Zdeněk Kačírek, který je v podobném věku, však sympatizuje s druhou skupinou. Dorazil s velkým černým psem jménem Vampír. Na čepici má papír s nápisem „Ne, Babišovi“. „Přišel jsem podpořit generála Pavla. Je slušný, nepomlouvá. Mně osobně i celé naší rodině sedí. Nemůžeme si zvolit za prezidenta Babiše, který rozvrací celou republiku,“ hlásí hrdě.

„Je to vyhrocené hodně. Ti babišovci jsou jako smyslů zbavení. Když jim Babiš řekne, že o pět let omládnou, budou tomu věřit.“

Mír a válka

V obou táborech se však najdou agresivní jedinci, kteří se dohadují s protivníky. Atmosféra je napjatá a chaotická, lidé se na sebe mačkají. Podle některých svědectví dojde i na pár facek. Mluvčí Petr Vala však později říká, že policisté neřešili žádné narušení veřejného pořádku.

„Pavel nás chce poslat do války,“ křičí asi pětatřicetiletá žena.

„To, že je generál, neznamená, že chce válku. Hasič také nemá rád požáry,“ říká Babišův odpůrce.

Na stejného muže následně jiná žena stříkne obsah kelímku. Muž chvíli zaraženě stojí a ženu nechápavě pozoruje. Když mu žena při odchodu zanadává, požádá ji, aby komunikovali slušně. „Snažím se s těmi lidmi mluvit. Po chvíli často jejich argumentace ztratí hodnotu a úplně otočí,“ říká.

+12

Přesto tvoří lidé věřící tomu, že by je Petr Pavel poslal do války, velkou skupinu. „Co ti dal Pavel?! Babiš přidal tvý babi aspoň na důchod!“ řve Babišova volička. „Je vidět, že mu ta kampaň funguje,“ krčí rameny jeden ze studentů.

Chvíli nato jeden z Babišových odpůrců strká dlouhou tyčí do jednoho z jeho podporovatelů. Potyčku řeší lidé kolem. „Proč sem chodí, když ho nemají rádi?“ vzdychá senior.

Babišovi příznivci věří, že ti druzí byli podplacení. „Ovšemže jim platí. To si nemysli, že by tu řvali zadarmo,“ říká důchodkyně přítelkyni.

Podporovatelé Babiše v jedné chvíli redaktorce Seznam Zpráv vytrhnou notes s poznámkami a roztrhají jej.

Nadávky a vůně zabijačky

V jiné části davu se rozčiluje skupina seniorů. „Napětí tady dělají Babišovi odpůrci. Když jim něco řeknu, už mi vyhrožují, že mi dají do hub*. My tady přesvědčujeme mladýho, že tady Babiš přece jen něco pro republiku udělal,“ hlásí jeden ze seniorů.

Ve vzduchu se mísí nadávky a vůně zabijačky. V horní části náměstí jsou postavené party stany, kde se servíruje prejt či ovar.

Poblíž postává v hloučku místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. „Vydržte, pan Babiš má malé zpoždění. Ale už sem míří i se svou úžasnou paní Monikou,“ hlásí do megafonu.

Ve špatném ozvučení to však slyší jen několik řad před ní.

Po chvíli přichází prezidentský kandidát z boční ulice a nebýt několikačlenné ochranky, rozvášněný dav by se na něj sesypal ze všech stran.

Mizí v chumlu těl pod zeleným stanem známého pivovaru a začíná s projevem. „Tady vidíte demokracii,“ ukazuje směrem k hvízdajícím odpůrcům.

Pavla znovu označuje za kandidáta vládní pětikoalice. „Ta Černochová (ministryně obrany) a další - oni chtějí válku. Hned od února ji chtěli,“ tvrdí Babiš.

V obrovském hluku jeho slova zanikají.

„Všichni novináři jsou proti nám“

Expremiér kritizuje vyznění nedělní debaty v České televizi, kam na poslední chvíli dorazil. „Bylo nechutné, co předvedl moderátor pan Řezníček. Stojí proti nám všichni novináři, i včetně těch z iDnesu,“ tvrdí i na adresu média, které patří holdingu Agrofert, zaparkovaném v Babišově svěřenském fondu.

„Potom jsem to trošku posr*l, protože jsem neřekl, že samozřejmě budeme plnit závazky NATO… Každý se může splést a vy víte, že já na to mluvení moc nejsem,“ hodnotí debatu.

Reaguje tak na svůj výrok, že by při napadení Polska nebo Pobaltí neposlal na pomoc české vojáky, k čemuž Česko jako člena Aliance zavazují smlouvy. Babiš tak vyvolal kritiku v Polsku a dalších státech, teď svá slova znovu koriguje a hlásí, že kolektivní obranu NATO nikdy nezpochybnil.

Pak rozdává své knihy, autogramy a dělá se zájemci selfíčka. Dav se nesnesitelně tlačí ze všech čtyř stran. Není slyšet ani vlastního slova.

„Jsme moc šťastné. Milujeme Andreje,“ září dvě černovlasé teenagerky a po fotce zaplouvají do hradby těl.

„Andrej není člověk, Andrej je Bůh,“ skanduje část fanoušků.

Babišovi odpůrci se však postupně tlačí směrem ke stanu. Před pátou hodinou se prodírá k expremiérovi jeho pravá ruka Tünde Bartha a říká mu, ať se přesune do vedlejšího uzavřeného stanu k zabijačkovým pochoutkám.

Pak dál rozdává autogramy a se Schillerovou zdraví jednotlivé příznivce. Ti však postupně odcházejí a ke stanu se nebezpečně blíží odpůrci. Křičí hesla „Táhni z Brna“ nebo „Estébák“.

Když je stan skoro celý obklopený křičícím davem, ochranka velí k odchodu. Andrej Babiš v jejím doprovodu mizí v restauraci na náměstí.

„Ať už to v pátek a v sobotu dopadne jakkoli, hnutí ANO pojede dál. Máme motivaci vyhrát další volby,“ hlásí už předtím Babiš do megafonu.

Lidé si jej pak přes sklo fotí v restauraci a postupně se rozcházejí.

Reklama

Doporučované