Hlavní obsah

Ověřili jsme debatu na ČT: Babiš mluvil víc než Pavel. A manipuloval

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Factcheckingový projekt Seznam Zpráv Bludy versus fakta.

Reklama

BLUDY VS. FAKTA. Nový projekt Seznam Zpráv ověřuje až do 2. kola prezidentských voleb jednotlivé výroky. Tentokrát jsme se zaměřili na tvrzení, jež zazněla v prezidentské debatě na České televizi.

Článek

„Dáte mi prostor mluvit? Můžu teda mluvit? Tak já nevím, jestli tady můžu mluvit, nebo nemůžu. Já se omlouvám, můžete mě nechat mluvit? Tak já nevím, vy mi skáčete do řeči, pan moderátor mě nenechá mluvit.“

Andrej Babiš v neděli večer nečekaně dorazil do debaty na České televizi. Původně odmítal pozvání přijmout. Během debaty se mu ovšem nelíbilo, že mu moderátor i jeho protikandidát skáčou do řeči.

„Já bych chtěl také dostat prostor. Chápu, že Česká televize už má vybraného kandidáta, ale když jste tedy nezávislá televize, tak mě na to laskavě nechte reagovat,“ řekl například Babiš v debatě ve chvíli, kdy se probírala minulost obou kandidátů.

To, že Babiš nedostal příliš prostoru, je ale spíše pocit prezidentského kandidáta. V debatě mluvil víc než Petr Pavel. Celkem podle oficiálního přepisu debaty řekl bývalý premiér 6282 slov. Generál ve výslužbě si vystačil s 5020 slovy.

V samotné debatě pak zaznělo několik lživých či manipulativních vyjádření. Vzhledem k počtu zavádějících výroků vybírá redakce jen některé z nich.

Se Skálou si dvacet minut povídali

Předseda hnutí ANO například neříkal pravdu o schůzce s Josefem Skálou z KSČM.

„A co se týká pana Skály, tak ten tam přišel, v Děčíně, má nějaký podcast, vůbec jsme se nebavili. A jenom říkám, že není rozdíl mezi panem Skálou a panem generálem. Oba vítali invazi sovětských vojsk v roce 1968.“

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Babiš dal Skálovi rozhovor 20. ledna v Děčíně.

To, že se se spolu vůbec nebavili, není pravda. Andrej Babiš dal Skálovi dvacetiminutový rozhovor, který je dostupný na YouTube. Zopakoval také blud o tom, že by Petr Pavel vítal sovětské okupanty. V době okupace bylo dnešnímu kandidátovi na prezidenta 7 let. „Sovětská vojska jsem uvítal 21. srpna na úsvitu na ruzyňském letišti,“ stojí naopak v životopise komunisty Skály.

Babiš také znovu popíral, že by někdy byl součástí StB. Tentokrát však popíral svá vlastní slova. Moderátor Martin Řezníček Babišovi připomněl jeho vlastní výroky, které řekl v Show Jana Krause v září 2011. Babiš tehdy říkal, že „pracoval v podniku zahraničního obchodu a ta StB ekonomická, ta chránila ekonomické zájmy Československa. To nebyla ta hnusná StB, která potlačovala lidi“.

„Je to manipulace,“ odpověděl Babiš v nedělní debatě na přesnou citaci jeho vlastních slov.

Redakční poznámka

Andreji Babišovi v poslední době podle průzkumů i sázkových kanceláří klesá šance na to, že by v prezidentských volbách mohl Petra Pavla porazit. Pravděpodobně i proto zvolil v debatě České televize velmi útočný styl, který ale často nebyl podložený fakty, nebo byl manipulativní. Jednu z motivací, proč bývalý premiér vede výrazně negativní kampaň, včetně billboardů strašících válkou, popisuje v podcastu Vinohradská 12 politolog Miloš Gregor.

Ten v první řadě upozorňuje na to, že Babiš je v politice přes deset let. Voliči ho proto zpravidla znají a mají na něj utvořený jasný názor. „To znamená, že pokud on se rozhodne po tak dlouhé době kandidovat na prezidenta, tak bojuje s tím, že už má nějak rozdané karty a nevstupuje jako nový hráč, který by se lidem teprve představoval,“ vysvětluje politolog. „Všichni už ho známe, všichni si o ně myslíme své. A aby on tuto nevýhodu pro sebe prolomil, tak se musí snažit to hrací hřiště totálně překopat.“

A podle Gregora „to hrací hřiště nepřekope tak, že by lidem říkal pozitivní věci, co on případně udělá, pokud bude zvolen. Ale on se musí snažit naprosto zničit důvěru v ostatní kandidáty, lidí navzájem mezi sebou, musí se snažit všechny úplně pošpinit.“

Jak odborník v podcastu vysvětluje, cíl je poměrně jasný - znechutit prezidentskou volbu lidem natolik, aby spíš než jeho skalní odpůrci přišli volit jeho skalní příznivci.

I proto se dá očekávat, že v příštích dnech v tomto stylu jeho marketingový tým ještě přidá. Navíc s blížící se volbou bude pro protistranu těžší před otevřením volebních místností lži a manipulace vyvracet.

Nedemokratičtí voliči a kandidát pětikoalice

Andrej Babiš v debatě také několikrát zmínil, že premiér Petr Fiala označil Babišovy voliče za nedemokratické. „Já potom nechápu, proč pan Fiala říká, že naši voliči jsou nedemokratičtí,“ podivoval se Babiš.

Premiér Fiala v prvním kole žádného z kandidátů přímo nepodpořil. Koalice SPOLU, v jejímž čele stojí, podpořila Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera.

Po vyhlášení výsledků prvního kola vystoupil Fiala s prohlášení, ve kterém podpořil Petra Pavla. „Je před námi čtrnáct dní další kampaně, bude to nelehký souboj mezi hodnotami. Na jedné straně budou populismus, lži a příklon k Rusku, na druhé demokracie, respekt k ústavě a jasná prozápadní orientace,“ řekl premiér. Souboj v druhém kole označil za souboj hodnot obou kandidátů, nešlo o popis Babišových voličů.

Bývalý premiér také při hodnocení polistopadového vývoje řekl, že není dlouho v politice. Kromě toho, že už potřetí drží poslanecký mandát a byl také ministrem a předsedou vlády, své zkušenosti se během kampaně snaží předkládat jako silnou stránku. V rámci kampaně sám sebe označuje za „zkušeného politika“.

Předseda hnutí ANO navíc znovu opakoval, že Petr Pavel je vládním kandidátem. Řekl také, že by chtěl zastavit vládu v Green Dealu. Oba tyto bludy jsme vyvraceli už dříve.

Bludy, které už Seznam Zprávy vyvrátily

Petr Pavel na druhé straně o Babišovi řekl, že ho podporuje Přísaha. To není pravda. Hnutí nemá žádného společného kandidáta, podle předsedy hnutí Róberta Šlachty bude každý ze členů Přísahy volit sám podle sebe.

Vojáci na Ukrajině a válka

V debatě nemohlo chybět ani téma války. Andrej Babiš mimo jiné řekl, že by nepodporoval vyslání českých vojáků do některých zemí NATO, které by čelily útoku jiného státu. Kromě toho také obvinil Petra Pavla, že chtěl v březnu 2022 vyslat české vojáky na Ukrajinu.

V tomto případě nejde o lež, Pavel skutečně psal o tom, že by vojáci NATO měli na Ukrajině pomoci. Nepsal o tom nicméně v útočném kontextu. Generál ve výslužbě chtěl, aby vojáci NATO zabezpečili evakuační koridory a chránili civilisty v nich.

Babiš se také podivoval, proč Pavel jednal v roce 2017 s Valerijem Gerasimovem. Šlo tehdy o první jednání mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí od okupace Krymu v březnu 2014.

„Předseda vojenského výboru nemůže jednat sám o sobě, ale má k tomu mandát všech třiceti členských zemí. Jestliže se členské země shodly na tom, že chtějí deeskalovat napětí s Ruskem, chtějí nastavit nová opatření na posílení vzájemné důvěry, tak to je docela silný mandát. To není nic o vyjednávání s válečným zločincem,“ odpověděl Pavel.

Nejrychlejší tempo zadlužování

Nepravdy zazněly také v části debaty týkající se ekonomiky. „Naše země není zadlužená, přestaňte opakovat lži této vlády. Není to pravda,“ reagoval Babiš na Pavlova slova o finanční nestabilitě českého rozpočtu.

Je pravda, že Česko je stále šestou nejméně zadluženou zemí v Evropské unii v poměru k HDP. Na druhou stranu ale také platí, že je nejrychleji se zadlužující zemí v Unii. Tempo zadlužování nabralo rychlost zejména v posledních letech.

Potvrzují to i závěry Nejvyššího kontrolního úřadu. „Zatímco dvacet zemí Unie dokázalo v roce 2021 meziročně své zadlužení k HDP snížit, to naše vzrostlo o více než čtyři procentní body,“ řekl na podzim minulého roku prezident NKÚ Miroslav Kala. Vláda Petra Fialy přitom přebírala kabinet od toho Babišova 17. prosince 2021.

Pokud narazíte na informaci, kterou považujete za nepravdivou, pošlete nám ji na adresu fakta@seznam.cz a my ji ověříme.

Reklama

Doporučované