Hlavní obsah

Ověřeno: Pokud je Pavel kandidát koalice, Babiš je kandidát KSČM a Zemana

Foto: Seznam Zprávy

Factcheckingový projekt Seznam Zpráv Bludy versus fakta.

Reklama

BLUDY VS. FAKTA. Nový projekt Seznam Zpráv bude až do 2. kola prezidentských voleb ověřovat jednotlivé výroky. Tentokrát jsme se zaměřili na tvrzení, že Petr Pavel je kandidát vládní koalice.

Článek

„Myslím si, že by Tomio Okamura měl zvážit, jak si zodpoví před svými voliči, pokud by podpořil kandidáta vládní pětikoalice.“ Slova Aleny Schillerové v rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrzují, že i poslanci ANO posilují oblíbený narativ o Petru Pavlovi – že jde o kandidáta, který je do volby dosazený vítězi parlamentních voleb z roku 2021. A že tudíž nemá dostatečnou oporu mezi lidmi. Čísla přitom ukazují opak.

Petr Pavel kandiduje na prezidenta na základě podpisů občanů. Pro to, aby mohl občan kandidovat, potřebuje nasbírat minimálně 50 tisíc podpisů, které projdou kontrolou Ministerstva vnitra. Tuto hranici bývalý generál bez problémů překonal.

Foto: Seznam Zprávy

Ověření nepravdivého výroku Aleny Schillerové.

Celkem Ministerstvo vnitra uznalo Petru Pavlovi 81 083 podpisů. Podporu občanů sháněl po celé republice od července do konce října. Podobný počet v roce 2013 nasbíral tehdy budoucí prezident Zeman. Víc uznaných podpisů nasbírala pouze Danuše Nerudová, a to přes 82 tisíc. Dostatek podpisů občanů navíc dokázali získat jen tři kandidáti. Kromě již zmíněných Pavla s Nerudovou také Karel Diviš, kterého do voleb vrátilo až rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Poznámka redakce:

Zprávy o tom, že Petr Pavel je zástupce vládní koalice, cílí zejména na odpůrce vítězů voleb z roku 2021. Andrej Babiš protikandidáta v rozhovoru pro Novinky.cz dokonce označil za „loutku Fialovy vlády“. Zástupci vítězných stran Pavlovi skutečně podporu vyjádřili, nicméně kandidát se označení „vládní kandidát“ brání.

Pokud by platilo, že vyjádřená podpora znamená, že finalista voleb je „něčí“, byl by Andrej Babiš kandidátem Miloše Zemana, který již na začátku ledna říkal, že podle něj je bývalý premiér z kandidátů nejvhodnější. Babišovi vyjádřili v tomto týdnu podporu také komunisté, to by ze zakladatele hnutí ANO dělalo komunistického kandidáta.

Jeden z důvodů, proč se označení „vládní kandidát“ v souvislosti s Pavlem používá, je ten, že v příjemci taková zpráva může vyvolat pocit, že Pavel nemá podporu občanů. V prvním kole přitom získal necelé dva miliony hlasů, podle serveru iRozhlas bylo 160 tisíc od voličů ANO. Pavlovi se také podařilo na veřejném účtu vybrat 10 milionů korun na druhé kolo kampaně zejména od menších dárců, kterých bylo přes 5 tisíc.

Zbytek kandidátů musel sehnat podpisy zákonodárců. K možnosti kandidovat je potřeba buď podpis 20 poslanců, nebo 10 senátorů. Mezi nimi byl i Andrej Babiš, který kandidaturu oznámil až na konci října, krátce před uzavřením termínu pro odevzdání potřebných dokumentů. Bývalý premiér tak kandiduje na základě podpory poslanců svého poslaneckého klubu.

Jediným přímo zvoleným prezidentem je zatím Miloš Zeman. Bývalý premiér či předseda Poslanecké sněmovny kandidoval v obou volbách na základě podpisů občanů a ani jednou se neopíral o přímou podporu zákonodárců.

Andrej Babiš se svého protikandidáta snaží rámcovat jako vládního kandidáta. Pavla ale nenominovala žádná z vládních stran. Svou podporu mu vyjádřila koalice Spolu, stejně jako Danuši Nerudové a Pavlu Fischerovi.

Bludy, které už Seznam Zprávy vyvrátily

Například předseda Senátu Miloš Vystrčil podporoval Pavla Fischera. Ten měl zastání i u Hayata Okamury z KDU-ČSL. Europoslanec a místopředseda ODS Jan Zahradil zase otevřeně podporoval Danuši Nerudovou. Tu podpořil i hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Senátor Marek Hilšer měl podporu kolegů ze Senátu Jiřího Drahoše (STAN), Davida Smoljaka (STAN) a Adély Šípové (Piráti). Premiér Petr Fiala před prvním kolem otevřeně neřekl, koho bude volit.

Před druhým kolem voleb už Pavla podporuje celá koalice. Hlas se mu chystá dát i premiér Petr Fiala.

Andreje Babiše zase před druhým kolem podporuje KSČM. Komunisté, kteří se v posledních parlamentních volbách nedostali do Poslanecké sněmovny a nemají ani žádného senátora, uvedli, že Babiš je sice zlo, ale Petr Pavel je peklo.

Babiš podporu od komunistů označil za dobrou zprávu. KSČM dříve podporovala menšinovou vládu ANO a ČSSD, kterou vedl právě Andrej Babiš.

Pokud narazíte na informaci, kterou považujete za nepravdivou, pošlete nám ji na adresu fakta@seznam.cz a my ji ověříme.

Reklama

Doporučované