Hlavní obsah

Volte Babiše, Pavel je peklo, vyzvala KSČM své příznivce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

KSČM bude za prezidenta volit miliardáře Andreje Babiše.

Reklama

aktualizováno •

Komunisté vyzvali své členy a voliče, aby volili Andreje Babiše. Je prý protivládní kandidát. Šéf hnutí ANO označil podporu za dobrou zprávu. Zda mu to v druhém kole prezidentské volby pomůže, se podle něj uvidí.

Článek

Prezidentský kandidát, miliardář Andrej Babiš, dnes získal další podporu od politické strany. Otevřeně ho podpořila Komunistická strana Čech a Moravy, která v tiskové zprávě vyzvala své členy a příznivce, aby Babiše volili.

Komunisté, kteří před rokem 1989 stíhali církevní hodnostáře, straší při hodnocení Petra Pavla dokonce peklem. „Jestliže je Andrej Babiš zlo, tak jeho protikandidát Petr Pavel je vyložené peklo,“ uvedli komunisté ve svém prohlášení.

Že je Babiš zlo, prohlásila před pár dny neúspěšná kandidátka Danuše Nerudová, když zdůvodňovala, proč ve druhém kole podpoří Pavla.

Babiše komunisté podporují coby „protivládního“ kandidáta. Dodali, že pro KSČM nejde o volbu srdcem, ale volbu menšího zla.

Bývalý předseda komunistů Vojtěch Filip nedávno na twitteru poznamenal, že do druhého kola se dostali dva bývalí komunisté. „Ukazuje se, jak prozíravá byla kádrová politika bývalé KSČ,“ uvedl Filip hrdě. Jak Andrej Babiš, tak Petr Pavel byli před rokem 1989 členy komunistické strany. Andrej Babiš pak podle dochovaných dokumentů podepsal v roce 1982 vázací akt agenta StB. Babiš to odmítá a soudí se.

Komunisté v letech 2017 až 2021 podporovali menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD. Stejně jako sociální demokraté pak na spolupráci s Babišem doplatili tím, že ANO i jim vyluxovalo voliče a nedostali se do Poslanecké sněmovny.

Komunisté vládu nakonec podporovat přestali, neboť vláda neplnila pro ně důležité body toleranční dohody. Poslední kapkou pro ně bylo pět miliard na zbrojení pro armádu, které si komunisté vymínili z rozpočtu vymáznout. ANO je po několika měsících do rozpočtu vrátilo.

I Trikolora

Babiše kromě jeho hnutí ANO podpořilo i hnutí Trikolora, které stejně jako komunisté není zastoupeno v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Doporučované