Hlavní obsah

Bludy versus fakta. Vyvracíme lži, které před volbami ovládly diskuze

Foto: Seznam Zprávy

Factcheckingový projekt Seznam Zpráv Bludy versus fakta

Reklama

S blížícím se druhým kolem prezidentských voleb roste pozornost upřená na oba kandidáty. Ne vždy však bývají informace pravdivé. Redakce Seznam Zpráv proto vyvrací ty nejrozšířenější lži.

Článek

Píše se rok 2018 a Česká republika se připravuje na závěrečný duel Miloše Zemana a Jiřího Drahoše. Vítěz voleb bude na příštích pět let hlavou státu. A o obou se šíří lži.

O Zemanovi, který post obhajoval, se šířily například zprávy, že podstoupil amputaci nohy, brněnský radní Svatopluk Bartík zase tvrdil, že prezident má rakovinu a zbývá mu sedm měsíců života. Drahoš měl pak kupříkladu podporovat nelegální migraci, spolupracovat s StB, krást objevy kolegům nebo zneužívat mladé chlapce.

Je těžké posoudit, jaké dopady měly tyto dezinformace na finální výsledky, lži však do veřejného prostoru nepatří a ne každý má čas a prostředky informace ověřovat.

Redakce Seznam Zpráv se proto rozhodla před letošním druhým kolem mapovat výroky obou kandidátů, ale také témata šířící se sociálními sítěmi a v řetězových e-mailech. Pokud některá z tvrzení budou lživá nebo zavádějící a zároveň rozšířená, vysvětlíme, v čem manipulují a proč to jejich autoři dělají.

Dosud vyvrácené bludy:

  • Petr Pavel nezatáhne Českou republiku do války.
  • Komunisté v Praze neměli 60 % a vesnice volí demokratické kandidáty.
  • Green Deal dojednala Babišova vláda, Pavel je proti nelegální migraci.
  • Babiš se narodil v Československu, má české občanství. Může se stát prezidentem.
  • Petra Pavla nenominovala žádná z vládních stran.
  • V debatě na České televizi zazněla celá řada lživých či manipulativních vyjádření.
  • Vláda neusiluje o žádné pravomoci v rámci vysílání civilistů do války.
  • Neexistují důkazy, že příznivci Petra Pavla na mítincích by byli placený komparz.

Narazili jste na sociálních sítích, v řetězových e-mailech či na webech na lživé nebo zavádějící tvrzení? Můžete nám napsat na adresu fakta@sz.cz a my se mu budeme věnovat. Děkujeme!

Reklama

Doporučované