Hlavní obsah

„Babiše to nakopne, Nerudovou oslabí,“ míní experti po verdiktu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezidentský kandidát a šéf ANO Andrej Babiš půjde do voleb jako nepravomocně osvobozený.

Reklama

Experti na prezidentské kampaně míní, že úspěch Andreje Babiše u soudu umožní expremiérovi více se koncentrovat na poslední výstup před prvním kolem voleb. Výsledek soudu naopak nehraje do karet Danuši Nerudové.

Článek

Soud nepravomocně zprostil prezidentského kandidáta Andreje Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Jaký vliv bude mít rozsudek na poslední dny kampaně před prvním kolem prezidentských voleb?

Experti, s nimiž Seznam Zprávy v pondělí dopoledne hovořily, míní, že Babiš samozřejmě verdiktu v tomto týdnu využije, zejména pak v poslední televizní debatě na Nově. Vliv by zproštění obžaloby mohlo mít na voliče oscilující mezi táborem Babiše a Nerudové.

„Andreje Babiše verdikt posílí. Postupně odpadají argumenty, které proti němu staví opozice v parlamentu a kandidáti na Hrad,“ řekl Seznam Zprávám stratég Jakub Kleindienst, který před pěti lety vedl kampaň Jiřího Drahoše.

„Babiš to jistě umně využije na sociálních sítích i ve své rétorice a také ve velké debatě na Nově. Na výsledku – tedy jeho prohře – to však nic nezmění,“ míní autor politických kampaní Jakub Hussar.

Podle Jakuba Kleindiensta zprošťující rozsudek umožní Babišovi lépe se koncentrovat na poslední dny před prvním kolem a nechovat se podrážděně, což by jinak mohlo hrát v jeho neprospěch u váhajících voličů. Podle něho ale Babiš kartu oběti polistopadového kartelu, jak v uplynulých měsících několikrát řekl, pojede i nadále – už z důvodu, že verdikt soudu je v tuto chvíli nepravomocný a státní zástupce se může odvolat.

Udělala chybu, že se přihlásila ke Spolu

Osvobození v případu Čapího hnízda podle někdejšího šéfa Drahošovy kampaně oslabí Danuši Nerudovou.

„Když se podívám do výzkumů, myslím si, že části voličů Andreje Babiše, kterým vadila obžaloba v Čapím hnízdě, najednou padla překážka. Tito voliči by v opačném případě volili Danuši Nerudovou, u které oceňují to, že je v uvozovkách nová v systému a je alternativou politickému establishmentu,“ říká Kleindienst.

„Udělala navíc chybu, když v debatě na České televizi řekla, že volila koalici Spolu,“ míní Kleindienst, kterého si před pěti lety kandidát Drahoš vybral jako adepta na prezidentského kancléře.

Podle něho Nerudové nyní nezbývá než se soustředit na svá témata a vymezení se vůči Pavlovi. Ostatně tak učinila již v pondělí dopoledne, kdy se navezla do generálovy komunistické minulosti a nařkla ho, že ji ponížil.

„Rozsudek nad Babišem je svým způsobem gamechanger. Danuše Nerudová by směrem k Babišovi neměla teď dělat nic výrazného. Vycházím-li z premisy, že může oslovit i Babišovy voliče, bude potřebovat oslabit a zaútočit na Petra Pavla. Voják s členstvím v komunistické straně, ona jako alternativa bez komunistické minulosti,“ dodal Kleindienst.

U generálovy kampaně by nedělal žádné změny. „Nic bych neměnil. Veškerá negativa vyargumentoval Petr Pavel před několika měsíci, má teď díky tomu klid a může se soustředit na sebe. Jemu ten klid i sluší. U Danuše Nerudové se ukazuje nepřipravenost jejího týmu na negativní kampaň ohledně rychlostudií,“ dodal Kleindienst.

Příběh à la Netflix

Režisér, producent a autor politických kampaní Jakub Hussar před prvními prezidentskými volbami v roce 2013 spolupracoval na kampani skladatele Vladimíra Franze. Podle něho osvobození expremiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo může způsobit voličské přesuny spíše v jednotkách procent.

„Zní to jako nějaký dobře napsaný scénář z Netflixu. Těch zvratů je v posledních dnech překvapivě hodně, ale ve výsledku si myslím, že s konečnými zisky jednotlivých kandidátů to zahýbá nejvýše v jednotkách procent. Karty jsou jasně rozdané a nejvíce váhajících voličů se přelévá mezi Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou. Jinde ten pohyb není ani zdaleka tak markantní,“ řekl Hussar Seznam Zprávám.

Verdikt soudce Jana Šotta považuje za překvapivý, nemyslí si ale, že by vývoj v kauze nějak výrazně zamíchal volebními kartami. Linie mezi jednotlivými kandidáty jsou podle něho vytyčené již nějakou dobu.

„Babiš tak dlouho polarizoval českou společnost, až zcela jasně a neochvějně vytyčil hranice jednotlivých táborů, které se nyní jeví takřka nepřekročitelné. Jeho zastánci se utvrdí ve svých postojích, avšak pro Babišovy odpůrce je těch škraloupů tolik, že na tom jeden – navíc nepravomocný – verdikt nic nezmění. Dokážu si dokonce představit, že mu podstatná část společnosti neuvěří,“ míní Hussar.

Týmy Nerudové a Pavla by se podle něho neměly na zprošťující rozsudek příliš ohlížet. „Já bych to ignoroval. Rozsudek je nepravomocný a přistupováním na hru soupeře ho tím jen posilujeme. Být jimi, jel bych dál svou linii a neokopával kotníky konkurenci,“ dodal autor politických kampaní.

Reklama

Doporučované