Hlavní obsah

Nová data mění Babišovy šance na prezidenta

Foto: ČTK

Přemysl Čech z Medianu už si odvážně modeluje divokou situaci, že by kandidát ANO nepostoupil ani do finálového kola.

Reklama

ANALÝZA. Tři měsíce před prezidentskou volbou dochází k významné změně nálad ve společnosti, která může změnit dosavadní průběh kampaně. A to v neprospěch dosud favorizovaného Andreje Babiše.

Článek

Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co se v analýze dočtete

Data výzkumné agentury Median poprvé ukázala, že by v prezidentské volbě šéfa hnutí ANO Andreje Babiše ve druhém kole porazil každý z relevantních kandidátů.

Ukazuje se, že dominantním tématem volby nebudou energie ani válka, nýbrž stejně jako loni ve sněmovních volbách – Babiš, nebabiš.

Šanci dle dat nemají ani jiní případní kandidáti z hnutí ANO. „Domnívám se, že v druhém kole stejně nemá šanci kdokoliv z hnutí ANO, protože voliči to vždycky budu vnímat jen jako prodlouženou ruku Andreje Babiše,“ míní Přemysl Čech z Medianu.

Z výsledků průzkumu, že existuje více nadějných antiBabišů, se musejí radovat hlavně ve štábu profesorky Nerudové, ale také u senátorů Fischera a Hilšera.

Politická atmosféra v Česku se mění. Nejenže v průzkumu agentury Median penzionovaný generál Petr Pavel poprvé předstihl dosavadního lídra dotazníků Andreje Babiše (ANO).

„Vidíme něco podstatnějšího – poprvé nám data ukázala to, o čem jsme doposud všichni jen spekulovali. Šéfa hnutí ANO Babiše by ve druhém kole porazil každý z relevantních kandidátů,“ říká ředitel výzkumné společnosti Přemysl Čech.

Sociologové finálový souboj s Babišem modelovali na kandidáty, jejichž podpora je dnes alespoň přes pět procent. Těmi jsou kromě favorizovaného Petra Pavla ještě bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer a také odborový boss Josef Středula. Jak je možné, že podle Medianu by proti nikomu z nich Babiš neměl šanci?

„Hodně se mluví o tom, co bude hlavním tématem prezidentských voleb. Jestli válka a bezpečnost, anebo spíš ekonomika, inflace a sociální problémy. Jenže zatím se ukazuje, že dominantní téma bude stejné jako loni ve sněmovních volbách – Babiš, nebabiš. Tohle pořád nejspolehlivěji mobilizuje lidi, aby k volbám přišli,“ vysvětluje Přemysl Čech.

Informace, že více adeptů má šanci porazit předsedu hnutí ANO, může být přelomovou – pokud jí samozřejmě voliči uvěří. Doposud se totiž výsledky průzkumů vykládaly tak, že jediným, kdo může ve druhém kole s jistotou uspět proti Andreji Babišovi, je generál ve výslužbě Petr Pavel.

Jak moc takové informace ovlivňují rozhodování voličů, ukázala minulá prezidentská volba. Na podzim 2017 stačila jediná zpráva, že největší šanci porazit Miloše Zemana má Jiří Drahoš, do té doby širší veřejnosti nepříliš známý předseda Akademie věd.

Ačkoliv pozdější výzkumy ukázaly, že triumfovat by mohli i Michal Horáček, Marek Hilšer nebo Pavel Fischer, hlasy antizemanovského tábora se pod tímto vlivem začaly koncentrovat u Drahoše. Jinými slovy – lidé nevolili „srdcem“ svého vysněného kandidáta, ale raději hlasovali strategicky pro toho, kdo byl označovaný za „nejsilnějšího z mého stáda“. Důležitější pro ně byl hlavní cíl, tedy za každou cenu dostat Miloše Zemana z Pražského hradu, což se nakonec stejně nepovedlo.

Dost podobné je to i s dnešní motivací tytéž části veřejnosti, jež chce hlavně zabránit tomu, by se příštím prezidentem stal Andrej Babiš. Z výsledků průzkumu, že existuje více nadějných antiBabišů, se musejí radovat hlavně ve štábu profesorky Nerudové, která v průzkumech stále roste, ale také u senátorů Fischera a Hilšera.

Zemanovo loučení

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou byli na návštěvě Ústeckého kraje. Setkali se s politiky i občany. Zeman ve svém projevu řekl, že jde o rozlučkovou návštěvu kraje, kde byl celkem sedmkrát. Podívejte se, jak návštěva severních Čech vypadala.

„Z ohlasů na petičních stáncích, sociálních sítích i z volebních průzkumů vnímám rostoucí podporu. O šancích pro druhé kolo je velmi předčasné hovořit. Zatím není uzavřen ani přesný seznam kandidátů, kteří splnili podmínky a budou se moci účastnit samotné volby,“ říká Danuše Nerudová.

Skutečně pořád nevíme to podstatné: jestli bude kandidovat přímo Andrej Babiš, nebo někdo jiný z ANO či hnutí podpoří někoho ze stávajících kandidátů. „Navíc nás teprve čekají předvolební prezidentské debaty, kde budou kandidáti pod tlakem, a které mají vliv na rozhodování váhajících voličů,“ upozorňuje expert na veřejné mínění Jan Herzmann.

Bývalý premiér okolo prezidentské kandidatury pořád mlží s tím, že své definitivní rozhodnutí oznámí až na konci října. I když má k dispozici bezkonkurenční mediální, finanční a politickou sílu, sám vidí, že jeho situace se komplikuje.

Aktuální průzkum a hlavně nedávné senátní volby mu znovu připomněly, že kdokoliv z hnutí ANO má velký problém uspět ve většinovém dvoukolovém systému. Že je zkrátka pro většinu populace nepřijatelný.

Přesto Andrej Babiš v reakci na poslední průzkum prohlásil, že k úvahám o kandidatuře na prezidenta ho motivují právě tvrzení, že by prohrál. „Čím víc budou říkat, že bych prohrál, tím víc o tom budu přemýšlet.“

Podobných testovacích balónků, kterými znejišťuje své soupeře a baví se reakcemi v médiích, vypouští hnutí ANO každý týden hned několik. Jednou že bude kandidovat sám předseda, pak raději Alena Schillerová nebo Karel Havlíček, jindy zas exministr obrany a diplomat Martin Stropnický.

„Domnívám se, že v druhém kole stejně nemá šanci kdokoliv z hnutí ANO, protože voliči to vždycky budu vnímat jen jako prodlouženou ruku Andreje Babiše,“ míní Přemysl Čech z Medianu.

Ten už si dokonce odvážně modeluje z dnešního pohledu hodně divokou situaci, že nějaký slabý kandidát ANO nepostoupí do finálového kola – a v něm se pak střetnou třeba Petr Pavel, jenž jako jeden z mála dokáže získat hlasy napříč společností, s liberálkou Danuší Nerudovou.

Takový moment by vlastně úplně vymazal hlavní téma voleb, o němž mluvil Přemysl Čech, tedy Babiš/antiBabiš. Dosavadní kandidáti by asi byli chvíli zaskočeni, protože by jim zmizelo silné téma. A lze čekat, že trojice vládou podpořených kandidátů – Pavel, Nerudová a Fischer – by odhodila respekt a začala na sebe vzájemně útočit.

Jak by taková nelítostná bitva mohla vypadat, jsme mohli v minulém týdnu vidět na sociální síti Twitter. Příznivci „vládních“ prezidentských kandidátů se tam hádají, kdo je horší. Jestli konzervativní senátor Pavel Fischer, jenž odmítá zrovnoprávnění sňatků homosexuálních párů s obavou, že tu začne tu bujet obchod s dětmi. Nebo zda je odpudivější předlistopadová komunistická minulost Petra Pavla u vojenské rozvědky.

Zdá se, že se máme na co těšit.

Reklama

Doporučované