Hlavní obsah

„Kdybych byl geniální prognostik, k Rusku bych se choval jinak,“ řekl Zeman

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman na dvoudenní návštěvě Ústeckého kraje.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman ukončil návštěvu Ústeckého kraje. Na závěr své cesty hovořil například o válce na Ukrajině. Jeho postoj k Rusku by prý byl jiný, kdyby dokázal současný konflikt předvídat.

Článek

Prezident Miloš Zeman vystoupil po 15. hodině na tiskové konferenci na závěr své návštěvy Ústeckého kraje. Vyjádřil se k válce na Ukrajině a vztahu k Rusku.

„Situace na Ukrajině se razantně změnila. Kdybych byl tak geniální prognostik, že bych to dokázal přepovědět, jistě bych se k Rusku choval jinak,“ uvedl Zeman.

Během odpoledne Zeman přijel také do Lukavce na Litoměřicku, který získal titul Vesnice roku Ústeckého kraje 2022. Po 13. hodině měl na programu debatu s občany, stejně jako v pondělí v Děčíně.

Setkání s prezidentem si v Lukavci nenechaly ujít desítky lidí. Na lavicích před pódiem byly připravené fotky s prezidentem Milošem Zemanem, přišla i skupinka dětí v doprovodu dospělých s vlaječkami České republiky.

Hned po úvodním projevu přišly prezidentovi předat dárky děti z místní školky. Pak následovaly dotazy z publika. Nejprve nikdo žádný neměl, poté se ale jedna žena zeptala, jak bude prezident trávit čas po skončení ve funkci.

„Mám strašně rád knížky a životopisy, teď současně čtu životopisy Reagana, Putina. Dočetl jsme životopis Tita. To bude jedna část mého odpočinku, druhá část bude televize – historické kanály. Třetí část bude příroda, mám rád les,“ odpověděl Zeman, jak chce trávit volný čas poté, co mu skončí prezidentský mandát.

Jeden z dotazů také směřoval na to, koho Zeman podpoří v příštích prezidentských volbách. „Já si ještě vyberu, repertoár je tak široký, jsou tam samí geniální kandidáti. Jeden lepší než druhý, jsou krásní, elegantní, dobře oblečení, někteří mají drahé hodinky. Budu volit ty, kteří za sebou něco mají,“ řekl Zeman.

Prezident navštívil v pondělí Ústí nad Labem a Děčín

Prezident Miloš Zeman navštívil v pondělí Ústecký kraj. Během setkání s občany v Ústí nad Labem a Děčíně lidem řekl svůj názor na Senát nebo na to, co mají dělat v případě nespokojenosti s vládou Petra Fialy. Podrobnosti v článku Jaroslava Gavendy.

Prezident také doufá, že mu na konci roku lékaři vyndají žaludeční sondu.

Návštěvu prezidenta si nenechala ujít třeba paní Irena, která žije přímo v obci Lukavec. „Je takový obyčejný. Řekne, co si myslí. Co na srdci, to na jazyku. Bůh ví, co nás čeká. Nevím, koho budu volit příště, kandidátů je strašně moc,“ řekla mi na lavičce paní Irena.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Paní Irena si v Lukavci nenechala ujít setkání s prezidentem.

Na příjezd prezidentské kolony před úřadem čekala také seniorka Helena. „Je to událost, přišla jsem se podívat. Myslím si, že vždy řekne pravdu, ale je teď už nemocný. Pana Zemana jsem volila, koho budu volit teď, nebudu říkat, jednoho mám,“ vysvětluje paní Helena, proč se přišla osobně podívat na prezidenta Zemana, který se loučí s Ústeckým krajem.

Kvůli příjezdu Zemana přijela další důchodkyně z Lovosic. „Je to pěkné, že přijel, vždy jsem ho volila. Náhradu pro příští prezidentské volby mám,“ říká seniorka v červené bundě u silnice, kde sleduje početnou ochranku prezidenta a samotného Zemana, jak se vítá s vedením obce.

Prezidentskou návštěvu vždy doprovází přísná bezpečnostní opatření. Každý novinář musí projít důkladnou osobní prohlídkou, všechna zavazadla prohledá psovod. I během vystoupení Zemana je kolem něj mnoho bodyguardů.

Dopoledne prezident navštívil děčínskou firmu Chemotex, kde byla nahlášená diskuze se zaměstnanci firmy. Krátce před začátkem ale mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková oznámila novinářům, že si firma přeje pouze přítomnost veřejnoprávních médií a Seznam Zprávám tedy nebyla povolena účast na setkání.

„Návštěva byla připravována dlouho dopředu a probíhala v relativně malých prostorách, které byly vybrány tak, aby vyhovovaly protokolu.Vzhledem k velikosti prostor, kde se setkání konalo, nebylo možné vyhovět všem, kdo měl zájem. Možnost účasti měla být konzultována se zástupci kraje, kteří návštěvu připravovali,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy ředitel firmy Chemotex Tomáš Urbánek.

Pracovníci prezidentovi pokládali podle ČTK osobní otázky. Ptali se ho například, jak bude trávit čas po ukončení funkčního období. Sdělil opět, že bude zejména číst a sledovat televizi.

Jeden z dotazů směřoval také k vydání další publikace. Na to Zeman reagoval, že již psát nechce. „Nechci psát. Je to těžká práce. Žádnou další knihu neplánuji,“ uvedl prezident a podotkl, že za svůj život napsal knihy už dvě.

Program prezidenta v úterý dne 18. 10. 2022

Dopoledne:

- návštěva společnosti Chemotex Děčín a setkání s vedením společnosti

- setkání se zaměstnanci společnosti Chemotex Děčín

Odpoledne:

- návštěva obce Lukavec – přivítání prezidenta republiky starostou obce a setkání se zastupiteli obce

- setkání s občany obce Lukavec

- podpis prezidenta republiky do pamětní knihy obce a dekorování praporu obce Lukavec pamětní stuhou prezidenta republiky

- tisková konference na závěr návštěvy prezidenta republiky v Ústeckém kraji

Zdroj: Ústecký kraj

Sever Čech navštívil prezident naposledy v červnu 2018. Zastavil se tehdy v místech, v nichž získal v prezidentských volbách největší podporu. Poslední prezidentské volby se konaly v lednu stejného roku, další budou v polovině ledna 2023.

Prezident po loňské hospitalizaci omezil svůj program. V poslední době ale počet akcí, kterých se účastní, začal zase stoupat. Minulý týden ve čtvrtek nicméně dvě plánované akce zrušil. Jeho kancelář to ve středu bez bližších podrobností vysvětlila technickými důvody.

Reklama

Doporučované