Hlavní obsah

„Byly to chytáky,“ hájí Havlíček Babiše. Ten se dušuje, že Švejka nastuduje

Foto: FTV Prima

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš v pořadu K tabuli!, který odvysílala televize Prima.

Reklama

Požádali jsme spolustraníky Andreje Babiše, aby zhodnotili jeho nevydařený výkon před školní tabulí. Třeba Karel Havlíček měl pro něj pochopení, podle něj si žáci připravili „chytáky“.

Článek

V pořadu K tabuli!, který běží na TV Prima, došla tento týden řada na prezidentského kandidáta Andreje Babiše.

Ve chvíli, kdy čelil palbě rychlých otázek od žáků, kteří testovali jeho znalosti učiva základní školy, pohořel. „To jsou takové chytáky, asi na každého se bude něco zkoušet,“ hájí svého šéfa i tentokrát Karel Havlíček, místopředseda Sněmovny a exministr.

Byly to chytáky? Babiš například neznal odpověď na otázku, jak se jmenuje nejznámější dílo Jaroslava Haška. Tedy Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. A teď se Švejka chytá, když se na sociálních sítích snaží reputaci vylepšit.

„Poslušně hlásím, že plán na víkend už mám,“ napsal na twitter pošvejkovsku k fotce, na níž už v rukou drží Haškovu klasiku. Mimochodem: video Babiše před tabulí mířilo v pátek večer k půl milionu přehrátí, a to jen na jednom z twitterových účtů.

Neznalost ale Babiš nepředvedl jen v literatuře, kdy také velmi dlouho lovil z paměti název alespoň jednoho díla od Karla Čapka. Vzpomněl si na Válku s mloky.

Velké klopýtání nastalo, když měl vyjmenovat planety Sluneční soustavy. „Měsíc, Mars, Pluto, Saturn,… co je tam ještě, …Slunce,“ pletl Babiš mezi planety i co tam nepatří – tedy Měsíc a Slunce, a na další si nevzpomněl.

Před rokem přitom, ještě coby premiér, stál v budově Agentury Evropské unie pro vesmírný program (EUSPA), která sídlí v Praze a má na starosti veškeré vesmírné programy a aktivity EU, a hovořil o tom, že vesmírný program bude pro Česko čím dál větší prioritou. Navíc to byla jeho vláda, která v roce 2019 schválila nový Národní kosmický plán na roky 2020 až 2025.

A ačkoli je Andrej Babiš člověk, který vybudoval největší zemědělský konglomerát v zemi, nesedla mu ani otázka z jeho ranku: Kolik žaludků má kráva? Jak se jmenují a k čemu je používá? Správně odpověděl alespoň, že „na trávení“, ale pokazil to dovětkem „a na výrobu mléka asi“.

Poslanec hnutí ANO a jeho stínový ministr zemědělství Karel Tureček sice uvedl, že video neviděl, ale když mu otázku týkající se žaludků redakce tlumočila, opravil i samotné žáky. „Kráva má žaludek jeden, ostatní jsou předžaludky,“ vysvětlil správnou terminologii. Co se týče žaludku a výroby mléka, uvedl: „Ono to tak ale nepřímo je.“ Více ale souvislost žaludku a funkce mléčných žláz neujasnil.

Anketa

Jak byste dopadli před tabulí vy?
Lépe než Babiš
95 %
Podobně jako Babiš
3,9 %
Hůř než Babiš
1,1 %
Celkem hlasovalo 20001 čtenářů.

Další oslovení poslanci hnutí ANO se reakce na „zkoušení“ jejich předsedy vyhnuli s tím, že pořad neviděli, a to ani výsek kolující po sociálních sítích. Třeba poslanec Jaroslav Mašek (ANO) nebo poslankyně Berenika Peštová. „Neviděla jsem, jdu z Poslanecké sněmovny, seděla jsem nad zákony,“ reagovala ve stručnosti poslankyně na dotazy Seznam Zpráv.

A ve stejném duchu reagoval i stínový ministr práce a sociálních věcí a poslanec Aleš Juchelka. „To já vůbec nevím, co se stalo. Já jsem celý den mimo média, ani na sociálních sítích nejsem, ani na mailech jsem nebyl. Jsem nemocný, celou dobu jsem ležel. To je nějaké video, jo? Že vám to stojí za to hledat to špatné a nikdy ne to dobré.“

Video ale neušlo pozornosti Babišovým konkurentům v prezidentském klání. Do Babiše si rýpnul například Petr Pavel:

Kandidáti před tabulí

Pořad K tabuli!, který vysílá TV Prima, připravuje společnost Hypermarket Film. Tedy firma, za kterou stojí režisér Vít Klusák. Před lety natočil film Matrix AB o předsedovi ANO, loni na podzim se také objevil po boku Andreje Babiše mladšího, který si přišel vyříkat spory se svým otcem na zahájení volební kampaně hnutí ANO.

Reklama

Doporučované