Hlavní obsah

Jako po Naganu. Příznivci Pavla zaplnili Staroměstské náměstí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Rozlučka Petra Pavla se Staroměstským náměstím.

Reklama

aktualizováno •

Po dvoudenní pauze zapříčiněné nemocí, se prezidentský kandidát Petr Pavel opět objevil na veřejnosti. Na Staroměstském náměstí v Praze zakončil šňůru setkávání se svými příznivci.

Článek

„Tady vidíte, že starého psa novým kouskům naučíte,“ rozesmál své příznivce, když ukazoval kabát, do kterého byl oblečený. Nepříjemné nachlazení si způsobil minulý týden, kdy se s fanoušky na náměstích setkával i v mrazech jen v saku.

Náměstí se před pátou odpoledne skoro celé zaplnilo lidmi, kteří se do Prahy sjeli z blízkého i širokého okolí.

Moderátor Vladimír Polívka vyvolával jednotlivá města a ozvalo se mu Brno, Ostrava, Kladno, Olomouc, Ústí nad Labem, Pardubice i další.

Třeba senioři Božena a Luděk Smržovi cestovali skoro 100 kilometrů z vesnice na Táborsku. Byla to pro ně první akce podobného ražení, které se zúčastnili. „Získal si nás vystupováním, slušností. Nemlží, mluví na rovinu,“ vysvětlila paní Božena. Nejdřív prý zvažovala volbu Pavla Fischera, ale nakonec s manželem cítili, že lepší bude hlas pro Petra Pavla.

„Volili jsme Karla Schwarzenberga, nevyšlo to. Pak jsme volili Jiřího Drahoše, nevyšlo to. Tak snad to do třetice vyjde,“ zasmál se pan Luděk. „Babičky nejsou Babišky!“ Dodá starší žena, která na chodníku vedle manželů Smržových stojí.

+13

Stejně jako manželé Smržovi volila i šestaosmdesátiletá paní Marie. I ona věří, že napotřetí její volba prezidenta vyjde. Avšak přiznává, že volba pro ni není jednoduchá. „Můj táta byl v uranových dolech. Komunisti nám zabavili dům. Nemám komunisty ráda, vždy jsem volila ODS. Teď si ale musím vybrat a volit proti zlu, pan Pavel si to odpracoval,“ uvedla.

„Za měsíc to bude 25 let od chvíle, kdy jsme tady slavili hokejové zlato z Nagana, teď vás je tady skoro stejně tolik jako tehdy,“ řekl k davu na Staroměstském náměstí bývalý hokejista Jiří Hrdina, který byl jednou z osobností, které přišly ve středu v podvečer Petra Pavla podpořit.

Vzpomínku na události na Staroměstském náměstí přinesl i herec Zdeněk Svěrák, který připomněl, že tomu je už 75 let, co Klement Gottwald z jednoho z balkonů hlásal, že se právě vrátil z Hradu. „A lidé mu tleskali a nevěděli, že tleskají na pohřbu demokracie,“ řekl a všem doporučil, ať tam v pátek a sobotu hodí Petra i Pavla. „Jsou na stejném lístku.“

Na pódium přišla i trojice vypadnuvších kandidátů z prvního kola – Danuše Nerudová, Pavel Fischer a Marek Hilšer. Poslední jmenovaný řekl, že na Staroměstské náměstí nepřišel, aby přesvědčoval přesvědčené, ale aby hovořil k těm, kteří ještě z nějakého důvodu váhají.

„V životě nastávají chvíle, kdy musíme udělat kompromis proto, abychom zabránili katastrofě. A já si myslím, že Andrej Babiš je katastrofa,“ řekl Hilšer nejen zaplněnému Staroměstskému náměstí, ale také lidem, kteří přenos sledovali na internetu.

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková na konec setkání spolu s dětským sborem rozezpívala Staroměstské náměstí písní Jednou budem dál.

Rozlučka Petra Pavla se Staroměstským náměstím.Video: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované