Hlavní obsah

Babiš kvůli zákonu změnil polep karavanu

Foto: Seznam Zprávy

Babišův tým zmiňuje na karavanu komunální volby. Aby bylo jasné, že předseda nedělá prezidentskou kampaň.

Reklama

Andrej Babiš už od začátku svého turné v karavanu říká, že nejde o jeho prezidentskou kampaň. Nyní se to snaží zdůraznit i změnou polepů na autě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zase bude líp! S takovým nápisem na přední kapotě odstartoval v květnu opoziční poslanec Andrej Babiš (ANO) své turné v karavanu. Při něm objíždí větší či menší města po Česku, fotí se s lidmi, podepisuje jim své knihy a rozdává jim kšiltovky se stranickými hesly.

Nyní Babiš na obytňáku změnil slogan. Na kapotě se píše: „Volte naše. Ať je zase líp. Komunální volby.“ Babišův tým tak chce zdůraznit, že současná kampaň se vztahuje právě ke komunálním volbám. A nikoli třeba k těm prezidentským, o nichž Andrej Babiš uvažuje.

Babišovu sebepropagaci v minulých týdnech začal sledovat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí - monitoruje ji právě v souvislosti s možnou prezidentskou kandidaturou.

„Je to proto, abychom vyhověli zákonu. Hnutí ANO aktuálně vede kampaň do podzimních voleb a cesty pana předsedy a jeho místopředsedů po Česku jsou její součástí,“ uvedl Babišův mluvčí Vladimír Vořechovský.

Popřel, že by se tím hnutí chtělo vyhnout započítání turné do prezidentských voleb. „Na prezidenta pan Babiš nekandiduje, kdyby se tak rozhodl a oznámil to, vše zpětně doúčtujeme podle všech zákonných požadavků,“ dodal mluvčí.

Transparentní účet

Dohledový úřad už však řekl, že se do limitu počítá jakákoli kampaň kandidáta, ačkoliv ještě neoznámil kandidaturu. A že lidé, kteří dělají kampaň, by už nyní měli mít zřízen speciální transparentní účet.

„Z hlediska transparentnosti a otevřeností ve vztahu k voličům by každá osoba, která svým jednáním naplňuje znaky volební kampaně po vyhlášení voleb směřující k cíli být zvolen, měla založit transparentní účet,“ uvedl člen Úřadu František Sivera.

Babiš sice dlouhodobě opakuje, že ještě není rozhodnutý, zda bude kandidovat na prezidenta. Zároveň ale rozjel kampaň, při které je karavan oblepený jeho fotkami a hesly, že „za Babiše bylo líp“.

Jak se mohli na dvou výjezdech v květnu a v červnu přesvědčit sami redaktoři Seznam Zpráv, regionální témata Babiš a jeho tým při zastávkách nekomunikovali. K dostání nebyl ani program hnutí v jednotlivých obcích, ani letáčky kandidátů do Senátu.

Předseda hnutí ANO podepisoval a rozdával jen knihy, které podle obálky napsal on sám. Projev k veřejnosti před karavanem měl většinou také sám. Třeba při turné na Vysočině k mikrofonu pustil Karla Havlíčka jen na jedné z pěti zastávek dne.

Babiš prezidentskou kandidaturu hodlá oznámit 4. listopadu, těsně před uzavírkou kandidátních listin. Původně chtěl rozhodnutí oznámit už v září a sesbírat 50 tisíc podpisů občanů. Nyní si chce vystačit s hlasy vlastních poslanců.

Babišova kampaň v karavanu:

+12

Reklama

Doporučované