Hlavní obsah

„Mohli to udělat tiše.“ Vondrák a Macura jsou sami, zní z místního ANO

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš jezdil během kampaně za lidmi v rámci své talkshow.

Reklama

aktualizováno •

Moravskoslezský kraj volil převážně Andreje Babiše, VIP straníkům navzdory.

Článek

Nejvýraznější tváře moravskoslezské buňky ANO sice veřejně podpořily protikandidáta svého šéfa Andreje Babiše, avšak voliči hnutí ANO je dle výsledků v prvním kole spíš nenásledovali.

Andrej Babiš nechal v kraji za sebou Petra Pavla s obdobným odstupem jako před pěti lety Miloš Zeman Jiřího Drahoše. Zeman zde tehdy získal v prvním kole 49 procent hlasů, Drahoš 24. Letos Andrej Babiš oslovil v prvním kole 44,8 procenta zdejších voličů a Petr Pavel 27,7. Pro doplnění: v roce 2018 pak v druhém kole Zeman převálcoval Drahoše v poměru 62 ku 38.

Hejtman a poslanec Ivo Vondrák (ANO) ale po prvním volebním víkendu zopakoval, že on bude volit Petra Pavla i v druhém kole, a po sobotní tiskové konferenci zvažuje, že by hnutí v budoucnu mohl i opustit.

Podobně reagoval i ostravský primátor Tomáš Macura (ANO): „Nemám důvod měnit svůj postoj. Vystoupení pana Andreje Babiše na včerejší tiskové konferenci mě v tomto přesvědčení jenom utvrdilo,“ řekl pro Seznam Zprávy.

On v tom však nevidí důvod k odchodu z hnutí. „To není na pořadu dne,“ uvedl na dotaz, zda neuvažuje jako jeho kolega z hejtmanství, že by mohl v budoucnu hnutí opustit.

Z rozhovorů s moravskoslezskými straníky pak vyplývá, že „VIP“ osobnosti hnutí ANO z Ostravy jsou ve svých názorech osamoceny.

„Mohli to udělat tiše. Za Frýdek-Místek jsem neslyšel, že by se k nim někdo přidával,“ řekl Seznam Zprávám předseda okresní stranické buňky Petr Jakubek. Andrej Babiš v někdejším frýdecko-místeckém okrese získal 40 procent hlasů, Petr Pavel pak 29,6 procenta.

Obdobně mluví i šéf ANO na Karvinsku Lukáš Oprachalský. „U nás má podporu Andrej Babiš,“ řekl Seznam Zprávám a poukázal na místní Babišovy výsledky. Šéf hnutí ANO by zde se ziskem 53,5 procenta hlasů druhé kolo voleb ani nepotřeboval. Petr Pavel zde získal jen 23 procent hlasů.

Oprachalský pak tvrdí, že mu to, že některý ze straníků jde volit jiného kandidáta, v důsledku nevadí. „Ale představte si, že jste manažer Škodovky a vychvalujete Hyundai,“ uvedl k tomu.

Volby v kraji v číslech

O tom, že postoj hejtmana Vondráka a primátora Macury neměl v důsledku větší vliv na výběr voličů, svědčí fakt, že Andrej Babiš měl v Moravskoslezském kraji druhý nejvyšší výsledek ze všech krajů. Získal 44,86 procenta hlasů. Víc už inkasoval Babiš pouze v Ústeckém kraji, kde měl 47,27 procenta.

Na severu Moravy se stal vítězem i z pohledu všech okresů – tedy včetně Ostravy-město, kde Babiš vyhrál nad Pavlem poměrem 44:30,32 procenta. V rámci okresu Ostrava-město jsou pak pouze dvě města, kde se Pavlovi podařilo získat více hlasů. V Klimkovicích uspěl poměrem 36,72:35,77 procenta a ve Vřesině to bylo 35,45:34,52 procenta.

Mapy: Jak dopadl Andrej Babiš v okresech Moravskoslezského kraje:

+3

A ještě jedna zajímavost: Babiš jako jediný kandidát získal v jednom z okrsků 100 procent hlasů. Konkrétně se jedná o okrsek 19003 ve Slezské Ostravě, kde však přišli do volební místnosti pouze tři lidé, a všichni mu tedy dali svůj hlas. O tomto okrsku psaly Seznam Zprávy loni na podzim, kdy se pro změnu „zapsal do historie“ tím, že tam nepřišel k urně v komunálních volbách jediný volič. S nízkou volební účastí se tam potýkají dlouhodobě, prezidentské volby to jen potvrdily.

Oprava: Ve 2. odstavci jsme opravili procenta zisku Andreje Babiše a Petra Pavla. Andrej Babiš získal 44,8 procenta, Petr Pavel 27,7 procenta. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované