Hlavní obsah

Nábojnice v dopise přišla z Brna, uvedl Babiš

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda ANO a nyní i prezidentský kandidát Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Prezidentský kandidát Andrej Babiš dnes i se svou manželkou strávil den na kampani v Brně. Právě z moravské metropole přitom podle jeho slov přišla obálka s nábojnicí adresovaná Monice Babišové.

Článek

„Někdo hodil do schránky v Brně dopis, kde byl ten ostrý náboj,“ uvedl Andrej Babiš a kritizoval, že na jeho pondělním brněnském setkání s voliči byla opět vyhrocená atmosféra, jakou zažil i minulý týden například v Liberci či Jablonci.

„Tady nás celý den v Brně voliči pana Pavla uráželi a já se ptám, jestli je to normální?“ ptal se v dnešním půlhodinovém rozhovoru pro TV Nova. Na dotaz, zda se nebál vzít svoji ženu na kampaň, když jí někdo vyhrožuje, uvedl, že v tom nevidí souvislost.

V úterý bude hostem televize Petr Pavel - pokud program nezruší kvůli nemoci, kvůli které už odvolal několik akcí. Ve čtvrtek se pak Babiš s Pavlem střetnou na Nově v debatě.

Babiš dnešní akci v Brně spojil s tradiční moravskou zabijačkou. Čekal ho tam dav fanoušků, ale i odpůrců. Vyhrocenou atmosféru na místě jsme popsali v reportáži zde.

O dopise s ostrým nábojem adresovaném jeho manželce informoval Babiš v sobotu. Anonymní vzkaz byl podle něj plný urážek. Případem se zabývá policie, která pro Seznam Zprávy uvedla, že už vyslechla několik lidí. Babiš na Nově popsal, že obálka přišla ve čtvrtek, ale protože byl v pátek v severních Čechách, ochranka mu obálku ukázala až v sobotu v osm hodin ráno.

Diplomatický přešlap?

Babiš v rozhovoru pro TV Nova také odmítl, že udělal diplomatický přešlap, když v nedělní debatě na ČT prohlásil, že by neposlal vojáky na pomoc Polsku či pobaltským státům, kdyby byly napadeny.

„Byla to připravená past na mě, já jsem to špatně interpretoval a omluvil jsem se za to. Já si to neumím představit, že Rusko napadne NATO a jsme ve třetí světové válce,“ uvedl předseda ANO.

Svůj nedělní výrok Babiš korigoval vzápětí na twitteru. Osobně kvůli tomu dnes ráno psal i polskému premiérovi Mateuszi Morawieckému a požádal také prezidenta Miloše Zemana, aby sdělil svému polskému protějšku Andrzeji Dudovi při úterním setkání v Náchodě, že Česko by své závazky splnilo - jak ukládá článek 5 Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně a vzájemné pomoci zemí.

„Ano, byla to chyba, protože pan redaktor se pětkrát hypoteticky úplně absurdně zeptal (na válku). A já nechci válku,“ připustil však Babiš chybu.

Pokud prohraju…

Na dotaz, zda by coby prezident uděloval milosti, odpověděl, že k tomu není důvod. „Věřím naší justici.“

Prohlásil také, že všichni z jeho týmu na Hradě by měli bezpečnostní prověrku. „My nekrademe,“ dodal ke svému týmu.

Pakliže by bitvu o Hrad s Petrem Pavlem prohrál, ujistil, že zůstane v politice.

„Pokud prohraju, bude to velká motivace pro to, abychom v roce 2025 (sněmovní) volby znovu vyhráli. A lidé pochopí, že se spletli nejen ve vládě, ale i v provládním prezidentovi Pavlovi,“ prohlásil Babiš. Pavel odmítá, že je provládním kandidátem. Připustil sice, že v posledních volbách volil koalici Spolu, zároveň ale zdůrazňuje, že vládu Petra Fialy v mnoha ohledech kritizuje.

Reklama

Doporučované