Hlavní obsah

„Názor budu mít až 26. října.“ Ptali jsme se v ANO, kdo má kandidovat na Hrad

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bude prezidentským kandidátem ANO jeho předseda Andrej Babiš? To se dozvíme už 26. října.

Reklama

Nevím, nemám názor. Někdo, kdo spojuje lidi. Ptali jsme se poslanců hnutí ANO na názor, kdo by za jejich hnutí měl kandidovat na prezidenta.

Článek

Už jen necelý týden zbývá do chvíle, kdy chce předseda hnutí ANO Andrej Babiš sdělit, zda bude za své hnutí kandidovat na prezidenta. Případně koho jiného by ANO podle jeho názoru mělo do boje na Hrad vyslat.

Reportérky Seznam Zpráv proto těsně před očekávaným oznámením vyrazily mezi poslance hnutí, aby se jich zeptaly na jejich osobní názor - koho by hnutí mělo nominovat?

„To budu vědět až 26. října,“ usměje se omluvně poslankyně Renata Oulehlová při otázce na svou osobní preferenci.

„Počkám, až co nám představí na klubu,“ krčí rameny David Štolpa, který v poslanecké lavici sedí už druhé volební období.

„To po mně nemůžete chtít,“ reaguje pak na dotaz na osobní názor Karel Havlíček, který je jedním z politiků ANO, o nichž se v souvislosti s prezidentskou volbou spekuluje.

Redaktorkám se ve Sněmovně nebo po telefonu podařilo zastihnout přes 50 poslanců, tedy většinu ze sedmdesátihlavého klubu. Největší část oslovených říká, že nemá názor nebo o tom nepřemýšleli. Další zase, že nechtějí svého favorita veřejně představit do doby, než se vyjádří předseda.

Má Babiš v druhém kole šanci?

Data výzkumné agentury Median ukázala, že tématem prezidentských voleb v lednu příštího roku by mohl být opět „Antibabiš“. Výzkumníci přišli se zjištěním, že Andreje Babiše by v druhém kole porazili všichni kandidáti. Více si přečtěte v analýze reportéra Václava Dolejšího.

Pokud už poslanci nějaké jméno výjimečně řeknou, je to Andrej Babiš. Šéfa hnutí přitom jmenují dvě skupiny členů ANO.

První patří do tvrdého, loajálního jádra - například předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová nebo bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která přiznává, že se Babiše snaží ke kandidatuře přemluvit. A také bývalá hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová, ale třeba i Taťána Malá nebo exministr Lubomír Metnar.

„Podle mě by to měl dělat šéf, protože je nejlepší. Ale asi nás nevyslyší,“ pochybuje poslanec Jan Volný.

Babišův fanklub se nenechává zviklat ani nejnovějšími průzkumy, které Babišovi prorokují s téměř jakýmkoli protikandidátem prohru v druhém kole. „Panu prezidentovi Miloši Zemanovi také nedávali šanci v druhém kole. Tak proč to nezkusit,“ věří šéfovi poslankyně Berenika Peštová.

Uklidit Babiše

Druhá skupina poslanců z hnutí ANO si předsedu na Hradě přeje nejen z loajality, ale také ze strategických důvodů. Kdyby podle nich Babiš v prezidentském klání uspěl, alespoň opticky by se odpoutal od ANO. Hnutí by tím pádem získalo větší koaliční potenciál na vládní úrovni.

Naposledy komunální volby ukázaly, že vládnout s hnutím ANO není ani pro koalici Spolu, ani pro Piráty či STAN na regionální úrovni tabu. Politici vládních stran na radnicích vesměs tvrdili, že se samotným Babišem by do koalice nešli, ale s místními stranickými buňkami jeho hnutí nemají problém.

Část poslanců ANO - kteří ovšem nechtějí své stanovisko sdělit na jméno - se obává, že s Babišem ve Sněmovně bude do budoucna problém najít jakéhokoli koaličního partnera. Babiš na Hradě by pak podle nich představoval elegantní řešení.

Anketa

Kdo z ANO by měl podle vás kandidovat na prezidenta?
Andrej Babiš
18,5 %
Alena Schillerová
2,5 %
Karel Havlíček
1,8 %
Martin Stropnický
5 %
Někdo jiný
5,3 %
ANO by nemělo stavět vlastního kandidáta, mělo by podpořit někoho z už ohlášených kandidátů
66,9 %
Celkem hlasovalo 1030 čtenářů.

V úterý se jednání Sněmovny účastnil i předseda Babiš. Když zjistil, na co se redaktorky jeho poslanců vyptávají, pobaveně je okřikl: „To je Seznam, těm nic neříkejte.“

Když se redaktorka zeptala přímo jeho, koho by tedy ANO mělo do prezidentského klání vyslat, odpovědi se vyhnul. „Vás, paní Stuchlíková,“ říká nad dorty v poslanecké kavárně.

Kandidáti v záloze

V souvislosti s prezidentským kandidátem hnutí ANO se spekuluje minimálně o třech dalších jménech - Aleně Schillerové, Karlu Havlíčkovi nebo Martinu Stropnickém. Jenže poslance, kteří by na Hrad aktivně podpořili někoho z nich, lze spočítat na prstech jedné ruky.

„Já si tam prostě umím představit toho Babiše. Kdyby se rozhodl, že nebude kandidovat, tak dvojka je pro mě Karel Havlíček,“ říká poslankyně Jana Berkovcová. Alenu Schillerovou jako „dvojku“ po šéfovi jmenuje Margita Balaštíková.

Výjimkou mezi kolegy je pak poslanec z Ústeckého kraje Pavel Růžička, který zmíní jméno Martina Stropnického. „Měl jsem radost, když se o něm začalo hovořit. Pro mě by to byla výborná volba. Škoda, že chce zůstat v diplomacii,“ posteskne si. Nerad by prý ale někomu dával polibek smrti před tím, než se strana usnese na nějakém jménu.

Kandidátní listiny do prezidentských voleb by měly být na Ministerstvo vnitra doručeny nejpozději 8. listopadu. Andrej Babiš datum oznámení své případné kandidatury nebo jména jiného kandidáta neustále měnil. Aktuální termín je středa 26. října. Ten je ale v ohrožení. Babiš totiž ve čtvrtek odpoledne oznámil, že je covid pozitivní a je v izolaci.

Při oznamování kandidáta hnutí ANO nemusí spěchat, protože pro jeho kandidaturu nemusí shánět 50 tisíc podpisů občanů. Kandidovat smí i kandidát, kterého podpoří alespoň dvacet poslanců – ANO disponuje rovnou sedmi desítkami.

Reklama

Doporučované